Sari direct la conținut

Ungaria a găsit o soluție să se aprovizioneze cu petrolul rusesc livrat de Lukoil prin Ucraina, dar acuză din nou „șantajul” UE și al Kievului

HotNews.ro
Ungaria a găsit o soluție să se aprovizioneze cu petrolul rusesc livrat de Lukoil prin Ucraina, dar acuză din nou „șantajul” UE și al Kievului
Rafinărie a companiei ungare MOL, situată în apropierea orașului Szazhalombatta, la aproximativ 30 km sud de Budapesta, 5 mai 2022. Sursa foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Guvernul de la Budapesta a salutat marţi „soluţia” găsită de compania petrolieră naţională MOL pentru a continua să primească ţiţei transportat prin Ucraina de către gigantul rus Lukoil, aflat sub sancţiunile Kievului, informează AFP.

În iulie, Budapesta a acuzat Kievul că i-a pus în pericol aprovizionarea cu energie prin blocarea livrărilor de la Lukoil prin secțiunea ucraineană a conductei Drujba. Luokoil furnizează o treime din importurile de petrol ale Ungariei. Și Slovacia a acuzat Ucraina că îi pune în pericol securitatea energetică.

Totuși, MOL a anunţat luni că a ajuns la „acorduri cu furnizorii şi operatorii de petrol” ai conductei Drujba „pentru a asigura transportul către Ungaria şi Slovacia”.

MOL a explicat, într-un comunicat, că prin aceste acorduri „acum preia controlul volumelor de ţiţei de la graniţa dintre Belarus şi Ucraina”, dând asigurări că acţionează „în deplină conformitate cu sancţiunile şi prevederile introduse în special de UE şi Ucraina”, potrivit Agerpres.

„Salutăm soluţia MOL”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, la un seminar la Institutul Dunării, un think tank conservator cu sediul la Budapesta.

„Este o soluţie tehnică, dar mesajul politic” transmis în acest caz de Comisie şi Ucraina rămâne problematic, a mai afirmat el, denunţând faptul că „securitatea energetică este folosită ca o armă politică, un mijloc de şantaj”.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a deplâns anterior lipsa intervenţiei Comisiei Europene, mergând până la a suspecta Bruxellesul că se află în spatele deciziei Kievului de a forţa Ungaria să găsească alte surse de aprovizionare.

În 2022, UE a impus o interdicție asupra majorității importurilor de petrol din Rusia, dar conducta Drujba a fost exceptată temporar pentru a da timp țărilor din Europa Centrală fără ieșire la mare să își diversifice sursele de aprovizionare.

Premierul naţionalist maghiar Viktor Orban este singurul lider din UE care a menţinut, în ciuda războiului, legături strânse cu Kremlinul, în special în domeniul energetic, în timp ce relaţiile cu Kievul sunt tensionate.

INTERVIURILE HotNews.ro