Sari direct la conținut

Ungaria, acuzata ca intervine in proiectul Rosia Montana

HotNews.ro

Angajatii companiei Rosia Montana Gold Corporation au cerut luni demararea proiectului din Muntii Apuseni, despre care spun ca este singura investitie din zona, in trimp ce Ungaria a fost acuzata ca intervine in chestiune.

Presedintele filialei Alba a CSN Meridian, Viorel Hutuleac, a acuzat Guvernul ca nu este interesat de demararea proiectului, afirmand ca ministrii se gandesc doar la ce pot castiga „pentru ei si anturajul lor”. “Se vede ca interesele personale incep sa apara pe tapet.

Nu vreau sa spun ca domnul Korodi urmareste interesele comunitatii maghiare si a Ungariei, dar asta este realitatea si o putem argumenta cu documente”, a spus Hutuleac adaugand ca va pune documentele la dispozitia celor interesati.

La randul sau, presedintele sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu, a cerut Guvernului demararea proiectului, afirmat ca in zona nu exista alte investitii. “Incercam sa demaram proiectul de la Rosia Montana pentru ca zona este monoindustriala, nu este alta alternativa, nu exista alte investitii.

Avem un singur investitor care de zece ani incearca sa demareze aceasta investitie si in continuare i se pun bete in roate, se incearca pe toate caile sa fie stopat”, a declarat Cristian Albu, citat de NewsIn.

“Noi ca oameni ai muncii ne aparam dreptul de a munci, nu vrem altceva”, a precizat liderul de sindicat.

Peste 200 de angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation au pichetat luni sediul Prefecturii Alba, la protest participand si reprezentanti ai sindicatelor Meridian, Pro Dreptatea si Viitorul Mineritului.

Ministerul roman al Mediului a oprit recent, pe termen nelimitat, procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana dupa ce juristii ministerului au afirmat ca certificatul de urbanism prezentat de Rosia Montana Gold Corporation ar fi nul din punct de vedere legal.

Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona din Muntii Apuseni, unde se gaseste cel mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. Compania planuieste o investitie de un miliard de dolari.

Oponentii proiectului sustin ca mina va otravi mediul inconjurator, va forta plecarea localnicilor si va distruge locuri istorice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro