Ungaria ar putea fi data in judecata de Comisia Europeana daca, in termen de 5 zile, nu isi modifica legea fundamentala
Cinci zile are Ungaria la dispozitie din partea Comisiei Europene sa schimbe prevederi ale noii constitutii care incalca independenta Bancii Centrale, a sistemului judiciar si a presei. Comisia va decide masurile necesare la urmatoarea sedinta a comisarilor, in 17 ianuarie. Guvernul de la Budapesta este insa in plina campanie de lobby prin care sa convinga statele membre ca legile sale sunt conforme cu cele comunitare.
Comisia Europeana arata ca – in urma cooperarii cu guvernul ungar, al carui proces legislativ l-a urmarit indeaproape, si in urma analizei noilor prevederi ale Constitutiei – este preocupata de cateva chestiuni:
- independenta Bancii Centrale;
- masuri privind sistemul judiciar si in particular obligativitatea unei pensionari anticipate a judecatorilor si procurorilor la varsta de 62 de ani in loc de 70;
- independenta autoritatii nationale de protectie a datelor.
Amenintarile la adresa independentei Bancii Centrale au dus, luna trecuta, la intreruperea discutiilor dintre guvernul ungar si Comisia Europeana si FMI.
In plus, pe langa aceste chestiuni legislative, Ungaria a mai primit un avertisment de la comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, care a spus ca Ungaria se confrunta si cu posibilitatea suspendarii unor fonduri europene daca nu are un control mai bun al deficitului bugetar.
Serviciile Comisiei vor finaliza analiza noii legislatii ungare in urmatoarele zile, iar Colegiul Comisarilor va lua deciziile care se impun in urmatoarea reuniune din 17 ianuarie, arata un comunicat de presa.
Comisia poate trimite cazul Curtii Europene de Justitie in baza articolului 258 din Tratatul de la Lisabona. Mai mult, European Voice arata ca articolul 7 al tratatului de la Lisabona permite UE sa impuna sanctiuni unui stat membru in conditiile „unei incalcari persistente si grave” a libertatii, democratiei, drepturilor omului si a altor valori prevazute de tratat.
Un oficial din Comisia Europeana a spus pentru publicatia citata ca nu exista in acest moment nicio intentie de a invoca articolul 7. Insa liderul liberalilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, are in vedere lansarea unei proceduri in baza articolului 7. Acest lucru poate fi facut de catre Consiliul de Ministri – de o treime din statele membre -, de catre Parlamentul European sau Comisia Europeana.
„Criza ungara este la fel de importanta ca si criza euro. Ambele tin de credibilitatea Uniunii in ochii propriilor cetateni”, a spus Verhofstadt.
Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Viviane Reding, a lasat sa se inteleaga ca premierul Orban abuzeaza de majoritatea parlamentara pe care o detine pentru a regandi si modifica legea fundamentala in beneficiul Partidului Fidesz, si nu al tarii. „Majoritatea in parlament aduce cu sine si o responsabilitate speciala”, a spus Reding, citata de New York Times.
Lobby unguresc
Raspunsul guvernului de la Budapesta este mereu acelasi: ca este „angajat in respectarea valorilor universale europene” si ca este „pregatit pentru negocieri si pentru gasirea unor solutii” impreuna cu Comisia referitor la chestiunile care preocupa institutia europeana.
De altfel, Ungaria a incercat sa pareze declaratiile de miercuri ale executivului european, trimitand o scrisoare statelor membre si Bruxelles-ului.
Scrisoarea, semnata de ministrul de externe Janos Martony si al carei continut este redat de Brussels Blog, un blog al Financial Times, arata ca legislatia controversata a fost consultata de experti internationali si nu incalca niciuna dintre valorile mentionate. „In mod cert nu suntem imuni la greseala, inclusiv la erori de judecata. Suntem deschisi criticilor, dar acestea sa fie punctuale si corecte”, arata documentul citat.
Ministrul de externe ungar a aratat clar in scrisoarea destinata statelor membre ca guvernul sau este deschis negocierilor si a spus ca premierul Viktor Orban nu va lua nicio masura impotriva Bancii Centrale pana cand mandatul actualului guvernator, Andras Simor, rival al premierului, va expira in luna martie a anului viitor.
„Suntem pregatiti sa reconsideram schimbarea legislatiei, daca e nevoie. Dar asta nu a fost si nu va fi niciodata o chestiune de prestigiu pentru guvernul meu. Repet, suntem pregatiti sa intram in dialog cu oricine care are o preocupare punctuala, fara preconditii. Dar nu acceptam judecati de valoare. Si acceptam cu atat mai putin ca cineva sa puna sub semnul intrebarii angajamentul nostru democratic si locul nostru in randul democratiilor”, mai arata Martony.
In final, unul dintre eurodeputatii Fidesz, György Schöpflin, a avertizat ca aceia care se gandesc la sanctiuni impotriva Ungariei trebuie sa fie precauti. „Cu cat vor ataca mai mult, cu atat cetatenii unguri se vor orienta mai mult spre partidul de extrema dreapta Jobik”, a spus acesta.