Sari direct la conținut

Ungaria se confrunta cu o lipsa acuta de forta de munca / Un ministru evoca muncitori externi "din tari care au aceleasi traditii culturale"

HotNews.ro

In pragul unei crize demografice, Ungaria trebuie sa recurga la mana de lucru externa pentru a compensa expatrierea muncitorilor sai, a afirmat joi ministrul Economiei din tara vecina, citat de AFP.

„In sectoarele in care ne confruntam cu o penurie, sunt convins ca va trebui sa gasim o solutie temporara facand apel la mana de lucru din Uniunea Europeana sau dintr-o tara terta”, a delarat Mihaly Varga, pentru saptamanalul Heti Valasz.

Ungaria, care are o industrie auto infloritoare, nu reuseste sa gaseasca muncitori pentru 50.000 de posturi, in domeniul tehnicienilor calificati, al mecanicii si al electronicii de precizie.

„Ar fi pacat sa ratam o mare investitie” din cauza lipsei fortei de munca, a subliniat Varga.

In primavara, asociatia ungara a angajatorilor si industriasilor (MGYOSZ) a afirmat ca „cel putin un sfert dintre intreprinderile” din tara duc lipsa de mana de lucru.

Ca multe tari din Europa centrala, Ungaria se confrunta cu o dubla carenta demografica: una dintre cele mai reduse rate de natalitate din Europa si una dintre cele mai mari emigratii economice.

Un oponent ferm al imigrarii, premierul Viktor Orban, care va organiza in 2 octombrie un referendum impotriva repartizarii obligatorii a refugiatilor in UE, sublinia recent ca doreste sa privilegieze recalificarea in locul recursului de muncitori din afara tarii.

Dar, fara majorarea salariilor, nu poti, spre exemplu, sa retii in Ungaria un bucatar „daca el castiga 35 % in plus muncind in Austria”, a aratat Varga.

Cel putin 400.000 de unguri au plecat sa munceasca in vestul Europei incepand cu 2008. Tara, a carei populatii a cazut sub pragul simbolic de 10 milioane de locuitori, are o rata a somajului de 5%, una dintre cele mai scazute din UE.

Varga a precizat ca, daca se recurge la imigratie, nu va viza decat cetateni „din tari care au aceleasi traditii culturale” ca Ungaria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro