Sari direct la conținut

Ungaria spune că înțelegerea sa cu Gazprom „nu este treaba nimănui” și că are o „soluție tehnică” pentru plata gazelor naturale rusești

HotNews.ro
Peter Szijjarto si ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia
Peter Szijjarto si ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat miercuri că Uniunea Europeană nu are niciun rol în contractele sale cu Gazprom prin care Moscova furnizează gaze naturale țării și că Budapesta lucrează la o soluție pentru a putea face plățile, relatează Reuters.

Președintele Vladimir Putin a anunțat pe 31 martie că „țările neprietenoase” față de Rusia vor trebui să plătească gazele naturale rusești în ruble, un plan respins la unison de liderii europeni.

Anunțul lui Putin a venit la o săptămână după ce acesta a ordonat Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, să convertească în ruble contractele semnate pentru livrarea de gaze naturale.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat pe 1 aprilie că Rusia nu va opri deocamdată livrările de gaze naturale către Europa deoarece plățile pentru cantitățile cumpărate la începutul lunii au scadența după jumătatea lui aprilie și în mai.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a precizat la sfârșitul lunii martie că UE va continua să plătească gazele naturale rusești în euro, după cum prevăd contractele încheiate cu Moscova.

Ungaria evită să răspundă direct dacă va plăti gazele naturale rusești în ruble

Însă Peter Szijjarto a declarat miercuri că gazele naturale pe care le cumpără din Rusia sunt pe baza unui contract bilateral încheiat între compania de stat MVM și Gazprom și că în prezent guvernul de la Budapesta lucrează la o soluție de a face o plată scadentă în luna mai.

Întrebat direct dacă Ungaria va plăti în ruble importurile de gaze naturale rusești, șeful diplomației ungare a răspuns:

„Prima noastră obligație de plată este scadentă la sfârșitul lui mai. Există o soluție tehnică care să ne permită să plătim gazul pe care l-am folosit deja și în prezent se pun la punct detaliile tehnice ale acestei soluții”.

Szijjarto a refuzat să ofere clarificări suplimentare.

Budapesta respinge ingerințele UE în contractul său cu Gazprom

Ungaria, care se bazează pe importurile din Rusia pentru aproximativ 70% din consumul său energetic, a semnat anul trecut un contract pe termen lung cu Rusia.

Uniunea Europeană a anunțat marți o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, însă importurile de gaze naturale au fost din nou scutite de măsurile pe care blocul comunitar le-a luat împotriva Moscovei din cauza invadării Ucrainei.

„În ceea ce privește intenția Comisiei Europene că ar trebui să existe vreun fel de răspuns comun pentru țările care importă gaz rusesc, nu credem că acest lucru este necesar”, a mai spus miercuri Peter Szijjarto.

El a explicat că țările membre au semnat contracte bilaterale cu Rusia și că „modul în care toată lumea își modifică contractele nu este treaba nimănui… la fel cum nimeni nu are vreun cuvânt de spus despre cum ne modificăm noi propriul contract”.

În data de 3 decembrie a anului trecut, la aproximativ o lună după ce Rusia a început iar să maseze trupe la granița cu Ucraina, lui Szijjartoi-a fost conferit la Moscova medalia Ordinului Prieteniei, cea mai înaltă onoare de stat a Rusiei pentru un străin.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro