Sari direct la conținut

Ungaria va introduce o „contribuție pentru apărare” pentru bănci, companiile energetice și multinaționale

HotNews.ro
Viktor Orban, la conferința conservatorilor de la Bruxelles, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia
Viktor Orban, la conferința conservatorilor de la Bruxelles, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Guvernul ungar dorește să obțină o „contribuție pentru apărare” din partea băncilor, companiilor energetice și companiilor multinaționale, a declarat luni șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters

Gergely Gulyas a spus că fiecare companie multinațională care obține profituri suplimentare în contextul actualelor condiții de război trebuie să plătească o contribuție pentru bugetul de apărare al țării.

Agenția Reuters notează că profiturile băncilor din Ungaria au crescut după ce Banca Centrală de la Budapesta a majorat dobânda de referință, la fel ca alte bănci centrale din Europa, pentru a ține sub control inflația galopantă.

Aceasta, alimentată în parte de creșterea prețurilor la carburanți, a fost însoțită de o creștere a prețurilor la electricitate și creșterea veniturilor companiilor energetice.

Ungaria are în continuare unele dintre cele mai mari rate ale dobânzilor din Uniunea Europeană iar guvernul lui Viktor Orban gestionează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Europa: aproape 7% din PIB în ultimii 4 ani.

Gergely Gyulas, care a anunțat luni noile măsuri ca parte a unui „plan de acțiune anti-război”, a declarat de asemenea că guvernul va menține impozitul pe profiturile suplimentare ale marilor retaileri și companii multinaționale.

Comentariile sale vin în contextul în care economiștii se așteptau ca această formă de impozitare să fie eliminată până la finalul anului. Însă Gyulas a declarat că veniturile suplimentare aduse bugetului de stat vor merge parțial în ceea ce el a descris drept un „buget pentru apărare”.

Guvernul ungar vrea noi taxe pentru bănci și marile companii

Gyulas a anunțat de asemenea că statul va impozita tranzacțiile cu valută ale băncilor și va majora taxele deja existente pentru tranzacțiile bancare de altă natură.

MOL, companie petrolieră cu rafinării în Ungaria, Slovacia și Croația, este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat ungar și își importă majoritatea țițeiului din Rusia prin conducta Drujba.

Impozitul pe profiturile suplimentare introdus anul trecut de guvernul lui Orban a dus la bugetul de stat al Ungariei aproape tot profitul înregistrat de MOL grație importurilor de țiței mai ieftin din Rusia.

Viktor Orban anunțase încă din decembrie 2022 că Ungaria va „confisca” profiturile suplimentare obținute de MOL, o companie privată listată pe bursa de la Budapesta.

Anunțul lui Orban a venit la scurt timp după ce conducerea MOL a criticat situația „critică” privind aprovizionarea cu carburanți în Ungaria, pe care a pus-o pe seama plafonării prețurilor impusă de guvernul lui Orban.

INTERVIURILE HotNews.ro