Sari direct la conținut

Unicredit: Averea romanilor va creste cu 19% intre 2008 – 2009 

HotNews.ro

Averea romanilor va inregistra, in perioada 2008 – 2009, o crestere medie de 19% pe an, in vreme ce in regiunea Europei Centrale si de Est se preconizeaza o crestere medie de 14%, se arata intr-un raport al grupului financiar Unicredit. Avansul economisirii va avea o dinamica foarte rapida si in Rusia (31%), Bulgaria (21%) si Turcia (19%).

In Estonia si Letonia, reducerea treptata a dezechilibrelor, anticipata la nivelul economiei, va afecta capacitatea de economisire a gospodariilor.

Potrivit studiului Unicredit, in Romania, avutia totala pe cap de locuitor se ridica in acest an la 1.441 de euro, in timp ce indatorarea totala pe cap de locuitor este 888 de euro.

Anul trecut, structura avutiei populatiei era reprezentata, in proportie de 68% din numerar si depozite, 27% – reprezentau titluri si actiuni, 4% – asigurari, iar restul fonduri de pensii si fonduri mutuale. Pentru anul 2009, se asteapta ca numerarul si depozitele sa ajunga la 73%. In ceea ce priveste structura indatorarii populatiei, in 2006, creditele de consum reprezentau 77% din datoriile romanilor, in vreme ce doar 20% erau credite ipotecare. In anul 2009, creditul de consum va ajunge la 82%, iar creditul pentru locuinte la 16%.

“Cel mai promitator segment ramane insa de departe cel reprezentat de instrumentele de plasament pe termen lung, si, in particular, cel al fondurilor de pensii. Asteptata reforma a sistemului de pensii ofera perspective bune pentru dezvoltarea sectorului vehiculelor de plasament pe termen lung din Romania”, se mai arata in raport.

Potrivit Rosaliei Pal, senior economist in cadrul Departamentului de Cercetare Macroeconomica a UniCredit, “principalii factori care au determinat marirea nivelului activelor financiare au fost imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii din Romania, reflectata de rata scazuta a somajului si de cresterea rapida a salariilor in termeni nominali, combinata cu nivelul inalt al remiterilor provenind de la lucratorii romani ce muncesc in strainatate”.

“In pofida ritmului sustinut in care se acumuleaza avutia financiara, cererea puternica de credite ipotecare si de consum va cauza o scadere a avutiei nete a gospodariilor de la un nivel de 11% din PIB in 2006, la 10% in 2007, in vreme ce avutia neta corectata este de asteptat sa se stabilizeze in jurul valorii de 13% din PIB”, a mai spus Rosalia Pal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro