Sari direct la conținut

Unii angajatori întreabă cum să reducă salariile sau numărul de angajați din cauza coronavirusului. Cine întreabă/ „Noi acum suntem cu chiloții în vine și a venit frigu’, frate!” (Gabriel Biriș)

HotNews.ro
Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, Foto: Hotnews
Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, Foto: Hotnews

Multe companii își vor reduce activitatea din cauza coronavirusului, iar zilele astea firmele de avocatură sunt întrebate, de angajatori, cum să reducă salariile și numărul de angajati. Practic, criza forței de muncă a dispărut, zilele astea. Informația a fost dezvăluită de Gabriel Biriș, partener Biriș Goran, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

HotNews.ro a avut o discuție cu el pentru a afla din ce domenii sunt firmele respective.

Potrivit acestuia, în primul rând întrebările vin din zona de organizare evenimente, turism și firme de transport.

“Stai acasă liniștit, dar de unde să plătești? Stăm și noi să ne gândim să vedem ce e de făcut că, ce faci, vii cu banii de acasă ca să plătești angajații să stea când nu ai de lucru? Trebuie găsite soluții”, spune el.

Statul încasează mai puțin

„Uită-te un pic pe stradă. Vezi că sunt o zecime din numărul de mașini care erau săptămâna trecută. Astea merg pe benzină și motorină. Jumătate sunt taxe. Vedeți în magazinele de electrocasnice, de haine. Cum au evoluat vânzările de electrocasnice zilele astea? Consumul s-a dus în bot. 19% din preț este TVA. Va fi o gaură care se va tot mări”, declară Biriș.

De aceea sunt importante politicile anticiclice, spune el.

„În vremurile de creștere guvernele trebuie să strângă osânză. Aia să o folosească ca să crească cererea, să facă investiții. Noi acum suntem cu chiloții în vine și a venit frigu’, frate!”, a mai arătat el.

De precizat că din 2017 până acum, foarte multă lume a atras atenția asupra faptului că statul trebuie să fie mai atent la cheltuielile publice, să nu mărească salariile bugetarilor în acel ritm. Li s-a tot spus că în vremuri de creștere economică trebuie să pui bani deoparte.

Unul dintre multele materiale publicate pe HotNews.ro, în 2018, vorbește despre faptul că statul ar fi trebuit să acționeze ca în balada Greierele și furnica, dar să nu fie greiere.

Lipsa forței de muncă, ultima grijă a companiilor românești astăzi

Într-o postare pe Facebook, Gabriel Biriș spune că până de curând, principala problemă pe care o vedeam cu toții era disponibilitatea capitalului uman, a forței de muncă.

„Adica lipsa disponibilitatii ei… Nepalezi, vietnamezi, sri-lankezi au inceput sa apara prin restaurante, pe santiere. Cred ca asta (lipsa fortei de munca) va fi ultima grija a companiilor romanesti in perioada urmatoare. Multe din companiile din sectoarele afectate isi vor reduce activitatea”, spune Biriș.

• Noi, avocatii, suntem ca un barometru. Din intrebarile care ne vin de la clienti vedem trendul. Iar acum cele mai multe intrebari sunt pe dreptul muncii. Cum reducem salarii, cum reducem numarul de angajati.

„În plus, vedem deja un aflux masiv de cetățeni români care se întorc în țară, din Italia. Vor urma cei din Spania. Mulți dintre ei nu se vor mai întoarce acolo, locurile lor de munca nu vor mai exista. Ce facem cu oamenii ăștia? Ne apucăm și noi să construim ceva serios? Sesizăm oportunitatea? Sau ne certam pe creșteri de pensii, de salarii, de alocații, pe anticipate sau alte rahaturi?”, spune Gabriel Biriș.

“Virusul ăsta este cea mai bună scuză inclusiv pentru anularea sau macar amânarea implementării unor imbecilități precum creșterea cu 40% a punctului de pensie…”, conchide avocatul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro