Unii furnizori de gaze s-au trezit fără contracte pe luna aprilie/ Acum trebuie să încheie unele noi
Ultimele modificări la OUG 114/2018 au pus unii furnizori de gaze în situația de a rămâne fără contractele încheiate în baza vechilor prevederi, potrivit unei înștiințări transmise de producătorul Romgaz către aceștia și analizate de HotNews.ro. În cazul în care furnizorul a plătit în avans cantitățile contractate, Romgaz va restitui sumele în cel mai scurt timp. La fel și garanțiile.
Cantitățile de gaze naturale disponibilizate în urma acestor situații, vor fi ofertate de Romgaz pe piețele centralizate pe termen scurt (PZU și Intraday), respectiv pe termen mediu (produse săptămânale), se mai arată în înștiințare.
Cum s-a ajuns în această situație? Guvernul a aprobat vineri o nouă ordonanță de Urgență care prevede amânarea plafonării prețurilor la gaze cu o lună, până la 1 mai. OUG 114 prevedea această plafonare începând cu 1 aprilie. Mulți furnizori au apucat să încheie contracte în baza vechilor prevederi, cu aplicare de la 1 aprilie, mai ales în condițiile în care OUG 114 era întărită și de legislație secundară aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Noua ordonanță a fost publicată în Monitorul Oficial vineri seara. Tot vineri seara a fost publicat un ordin al ANRE prin care era amânat termenul cu o lună. De asemenea, pe site-ul autorității au apărut decizii prin care anula listele privind livrarea unor cantități de gaze de la producători către furnizori.
Acum, acești furnizori vor trebui să încheie noi contracte. Problema pe care o ridică, însă, este blocarea pentru o perioadă necunoscută a acelor sume pe care le-au plătit în avans.
Noua ordonanță mai prevede eliminarea de pe lista celor care primesc gaze ieftine, plafonate la 68 lei/MWh a acelor consumatori industriali, așa-zisi eligibili. Pe lista se aflau doar combinatele controversatului om de afaceri Ioan Niculae, a ELCEN, a Complexului Energetic Oltenia și a unor depozite de gaze. Aceasta era o prevedere considerată profund neconcurențială, fapt care a atras atenția Comisiei Europene.
Plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh, prin OUG 114/2018, nu respectă cerințele directivei europene privind gazele naturale și, prin urmare, încalcă legislația UE, este concluzia la care a ajuns ComisiaEuropeană după ce a examinat actul normativ și informațiile furnizate de autoritățile române. Astfel, pe 7 martie, Comisia a trimis Ministerului de Externe o scrisoare de punere în întârziere, acesta fiind primul pas în procedura de infringement. Comisia se teme că piața va fi denaturată pe termen mediu și lung, iar dezavantajele pentru consumatori vor depăși cu mult presupusele avantaje pe termen scurt pentru furnizorii și clienții din România, se arată în documentul analizat de HotNews.ro.
Pentru mai multe amănunte, citește și
- Motivare foarte dură a Comisiei Europene pentru începerea infringementului pe gaze: Există îndoieli că plafonarea prețurilor va avea vreun efect benefic pentru consumatorii români
- Haos pe piața gazelor din cauza OUG 114: Plafonarea prețului la 68 lei/MWh se amână cu o lună/ Unii furnizori care au încheiat contracte, în baza vechilor prevederi, sunt bulversați și se tem că rămân fără gazele plătite deja
Războiul de fațadă dintre Guvern și unele multinaționale: Noua Ordonanță a Finanțelor crește profiturile distributorilor de energie și gaze/ Consumatorii vor plăti pentru ele