Uninominalul cu un picior in groapa
Curtea Constitutionala a admis miercuri sesizarile presedintelui Traian Basescu referitoare la neconstitutionalitatea unor articole din Legea votului uninominal pe care guvernul si-a asumat raspunderea. Este vorba de articolul care introduce listele nationale suplimentare si cel prin care pot fi declansate alegeri anticipate in cazul reorganizarii administrativ -teritoriale. Legea se va intoarce in Parlament, unde exista mari sanse sa fie ingropata. Solutiile ar fi: eliminarea articolului, introducerea candidatilor de pe listele suplimentare pe buletinele de vot sau o ordonata de urgenta. Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, a declarat ca legea va fi modificata, iar in caz ca nu va trece de parlament guvernul va adopta o ordonanta de urgenta.
Membrii Curtii Constitutionale au admis punctul de vedere al presedintelui, care a constestat articolul referitor la introducerea listelor nationale suplimentare, considerind ca in acest fel vor intra in Parlament oameni care nu au fost alesi in mod direct de cetateni. Listele suplimentare urmau sa fie afisate in sectiile de votare, fara ca respectivii candidati sa beneficieze de votul alegatorilor. Presedintele a sustinut ca se incalca principiul votului direct, prevazut de Constitutie, si ca nimeni nu poate fi votat dupa o „lista afisata la gazeta de perete”.
Cel de-al doilea articol la care Curtea Constitutionala a admis sesizarea presedintelui, se refera la faptul ca se pot declansa alegeri anticipate in cazul reorganizarii administrativ- teritoriale, lucru neprevazut de Constitutie. In aceasta privinta, Basescu a afirmat saptamina trecuta, ca guvernul a fost „in cirdasie ” cu Pro Democratia, pentru ca era imposibil ca ei sa nu stie ca prevederea nu e constitutionala.
Profesorul de drept constitutional, Ioan Stanomir, sustine ca articolele nu pot fi eliminate pur si simplu, pentru ca „intreg esafodajul se prabuseste, este o chestiune care tine de filosofia legii, deci, ea trebuie regindita”. Stanomir admite insa ca introducerea listelor suplimentare pe buletinele de vot ar elimina votul indirect.
Doua proiecte, patru tabere
In Parlament vor exista doua proiecte de lege referitoare la votul uninominal, niciunul neintrunind consensul partidelor. Este vorba de legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea si la care ar trebui sa fie modificate cele doua articole considerate neconstitutionale, si proiectul PD, varianta votului majoritar in doua tururi de scrutin.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca legea va fi modificata in asa fel incit articolele sa devina constitutionale, fie prin introducerea listelor pe buletinele de vot, fie prin eliminarea lor. ” Dau asigurari ca in 2008 vom avea votul uninominal, guvernul fiind chiar dispus sa emita o Ordonanta de urgenta”, a spus Olteanu.
Mihai Voicu, presedintele liberal al Comisiei de cod electoral, sustine ca decizia Curtii nu este „un impediment si ca va convoca rapid comisia pentru ca articolele sa fie modificate”.
In schimb, PRM, prin vocea lui Lucian Bolcas sustine ca mai sint si alte articole neconstitutionale, dind de inteles ca si acestea ar putea fi contestate la CC. PRM s-a opus constant votului uninominal in orice fel de varianta.
Vicepresedintele UDMR, Kelemen Hunor se declara sceptic ca legea va fi adoptata si il invinovateste pe Traian Basescu. „Presedintele a dorit ca aceasta lege sa fie blocata si a reusit. Anul viitor, vom avea alegeri pe sistemul actual al listelor, fara nicio modificare”, a spus liderul UDMR. De precizat, ca si UDMR s-a opus votului uninominal acceptind cu greu formula Pro Democratia.
PD are insa propriul proiect, cel in doua tururi de scutin, si afirma ca va sustine aceasta varianta, pentru ca la referendum s-a „dovedit ca milioane de romani l-au votat”. O sustinere a acestui proiect ar putea veni din partea PSD, al carui proiect este similar cu cel al PD.
In acest moment in Parlament niciuna dintre formule nu intruneste majoritatea necesara pentru a trece la vot. Bogdan Olteanu insa spune ca Guvernul va emite o Ordonan de urgenta pentru a debloca situatia.