Universitatea din Bucuresti: Membrii comisiei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta nu pot fi sanctionati, pentru ca la momentul sustinerii tezei nu existau prevederi in acest sens
Membrii comisiei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta „nu pot fi sanctionati pentru ca, la momentul sustinerii tezei, nu existau prevederi in acest sens, cum exista acum (limitate si acestea) in Legea nr. 1/2011: retragerea dreptului de a mai fi indrumator de doctorat etc.; pentru membrii comisiei nu exista nici acum astfel de dispozitii”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti (UB). Raspunsul vine dupa ce UB a facut publica expertiza stiintifica a tezei de doctorat semnata de prim-ministrul Victor Ponta. Concluzia expertizei: teza de doctorat a lui Victor Ponta „este un plagiat vadit”.
Raportul de expertiza stiintifica publicat miercuri, 12 septembrie, de Universitatea din Bucuresti a fost realizat de trei specialisti in drept, „personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti”, fiind vorba despre prof. dr. Simina Tanasescu – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, prof. dr. Vlad Constantinesco – Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg, conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand – prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII. UB a anuntat inca din momentul in care s-a autosesizat in cazul Ponta ca va prezenta analiza Comisiei de Etica (care a decis ca Victor Ponta a plagiat), precum si o analiza de continut, a unor experti in drept.
Iata un fragment din raportul de expertiza tehnica:
„In principiu, este de responsabilitatea juriului in fata caruia teza de doctorat e sustinuta – si mai ales a membrilor raportori din juriu, insarcinati sa se pronunte asupra autorizarii de sustinere publica a tezei – sa verifice respectul acestor doua exigente (originalitatea tezei si caracterul personal al muncii doctorandului – n.red.). In caz de <>, revine Decanului Facultatii, Rectorului Universitatii sau juriului insusi, fie sa refuze trimiterea spre sustinere publica a tezei, fie sa refuze decernarea titlului de doctor.
(…)
Autorul a plagiat patru surse majore: V. Cretu, D. Diaconu, I. Diaconu (chiar daca originalul e scris in limba engleza), V. Duculescu (prefata cartii dlui D. Diaconu). Autorul tezei a <> de la acesti autori nu numai idei juridice, dar si formularea lor. Exista identitate intre ordinea paragrafelor, a frazelor, a cuvintelor, ceea ce conduce la identitatea ideilor astfel formulate. Figurile de stil, tranzitiile, dar si interogatiile proprii ale autorilor originali sunt reproduse in mod identic. Analiza detaliata demonstreaza ca autorul tezei a copiat nu numai texte in romana, dar si textul in engleza al dlui I. Diaconu, care este reprodus ca o simpla traducere, fara nici un aport personal, ceea ce demonstreaza plagiatul. (…) O treime din teza este plagiata, caci provine direct din surse originale ce au fost ocultate, prezentand o similitudine perfecta cu acestea”.
Raspunsul Universitatii din Bucuresti:
Rep: Avand in vedere cele de mai sus, pot fi sanctionati Decanul din 2003 al Facultatii, Rectorul din 2003 al Universitatii sau membrii juriului in fata carora a fost sustinuta in 2003 teza de doctorat a lui Victor Viorel Ponta, teza declarata ulterior de Comisia de Etica si de comisia de specialisti ca fiind un plagiat?
„Universitatea din Bucuresti:Nici unul din cei mentionati nu pot fi sanctionati pentru ca, la momentul sustinerii tezei, nu existau prevederi in acest sens, cum exista acum (limitate si acestea) in Legea nr. 1/2011:
retragerea dreptului de a mai fi indrumator de doctorat etc.;
pentru membrii comisiei nu exista nici acum astfel de dispozitii;
Pentru rector si decan nu existau si nu exista nici acum prevederi speciale in asemenea cazuri. Pentru ipoteza ca decanul e presedintele comisiei (situatia din speta), acesta (presedintele comisiei) nu are atributii pe fond, ci numai procedurale: conduce dezbaterea publica etc. De asemenea, el nu are obligatia de a citi teza de doctorat„.
Potrivit procedurilor din 2003, doctoratul era evaluat de o comisie de specialisti aprobata de senatul institutiei de invatamant superior organizatoare. Legea 84/1995, in vigoare la data sustinerii doctoratului de catre Victor Ponta, prevedea ca aceasta „comisie este alcatuita dintr-un presedinte, conducatorul de doctorat si din trei referenti oficiali, specialisti cu activitate stiintifica deosebita, cu titlu de doctor in domeniu”.
Potrivit Hotararii de Guvern nr. 37 din 1999 care stabilea la acea vreme organizarea si desfasurarea doctoratului, „pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat”.
1. Ciobanu Viorel Mihai – Presedintele Comisiei si Decan al Facultatii de Drept in 2003
Viorel Ciobanu
Foto: Agerpres
Viorel Ciobanu este profesor doctor la Facultatea de Drept a UB, catedra de drept privat. In 2003 era Decanul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti.
A obtinut licenta in drept la Universitatea din Bucuresti in 1973, iar in 1980 a obtinut titlul de doctor. In 1990-1992 a fost prodecan al Facultatii de Drept, in 1998-2008 a fost decanul facultatii. In 1992-1998 Viorel Ciobanu a fost judecator la Curtea Constitutionala. In prezent este avocat colaborator la Societatea „Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen”, potrivit CV-ului sau.
Din 1997 este conducator de doctorat in domeniul Drept procesual civil. De asemenea din 1991 este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International, iar in 2010-2012 a fost presedinte. A fost presedintele Comisiei de redactare a proiectului Noului Cod de Procedura Civila.
In 2002 a primit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, iar in 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara.
Vezi aici CV-ul lui Viorel Ciobanu
Precizam ca Viorel Ciobanu s-a recuzat din Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti – care a analizat doctoratul lui Ponta si a decis ca a plagiat – pentru ca a facut parte din comisia de doctorat care in 2003 i-a avizat lui Ponta teza, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti.
2. Nastase Adrian – Conducatorul de doctorat
Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Adrian Nastase a fost conducatorul de doctorat al prim-ministrului Victor Ponta.
In 1973 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, a absolvit si Facultatea de Istorie-Filozofie, sectia Sociologie, iar in 1987 a obtinut titlul de doctor in Drept International la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul sau.
Activitatea profesionala
1973-1990, Cercetator, Institutul de Cercetari Juridice/Academia Romana, Bucuresti.
Universitar – Drept International Public:
1977-1979; 1984-1985, Profesor Asociat, Academia de Studii Economice (ASE), Bucuresti;
1990 – 2012: Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti;
A fost Profesor asociat, Drept International Public, Paris I – Universitatea Pantheon Sorbonne, Paris, Conducator de doctorat la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, profesor la Facultatea de Drept, Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Bucuresti, la Facultatea de Drept, Nicolae Titulescu Institutul de Drept si Relatii Internationale, Bucuresti;
1992-1997: Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti;
Activitate politica:
2008 – 2012: Presedinte Consiliul National al PSD
1992 – 1996, decembrie 2004 – martie 2006: Presedinte al Camerei Deputatilor
2001 – 2005: Presedinte al Partidului Social Democrat
2001 – 2004: Prim-ministru al Romaniei
1996 – 2000, 2008-prezent: Vicepresedinte al Camerei Deputatilor
Pe 20 iunie 2012 Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii.
Reprezentantii Universitatii din Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro ca Adrian Nastase nu mai este profesor in cadrul Universitatii din Bucuresti. „Conform Codului Muncii, art. 56, al.1, lit.f, contractul colectiv de munca inceteaza de drept ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti„, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii UB.
3. RalucaBesteliu – referent
Besteliu Raluca
Foto: Universitatea Nicolae Titulescu
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, Raluca Besteliu a absolvit in 1959 Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In 1960 – 1968 a fost consilier juridic la Ministerul Petrolului si Chimiei, in 1968 – 1971 a fost consilier juridic la Ministerul Comertului Exterior, in 1971 – 1989 a fost cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari Juridice, sectorul Drept International.
In 1983 a obtinut titlul de doctor in drept, potrivit unui CV publicat pe site-ul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, in care se arata ca in anul 1985 a absolvit studii postuniversitare la Salzburg, Austria.
In perioada 1990-1998 a detinut functia de conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar din 1998 este profesor universitar si conducator de doctorat in cadrul Universitatii din Bucuresti si in cadrul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, potrivit site-ului Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti.
Din 2004 este sef al Catedrei de Drept public a Facultatii de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu. Raluca Besteliu a fost expert O.N.U. din partea Romaniei, in grupul de experti numiti de Comisia pentru Drepturile Omului (februarie – martie 1993) si judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg, (1999). Din 2003 este membra a Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga.
4. Mitrache Constantin – referent
Mitrache Constantin este din 1998 profesor universitar, conducator de doctorat la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In 1992 – 2008 a fost prodecan al Facultatii de Drept responsabil cu coordonarea stiintifica a tezelor de doctorat, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”.
In 1966 a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, iar in 1977 a obtinut titlul de doctor in drept, specialitatea drept penal.
Vezi aici CV-ul lui Mitrache Constantin
5. Oprea Gabriel – referent
Gabriel Oprea
Foto: Agerpres
Gabriel Oprea a fost ministru al Apararii din 2009 pana in mai 2012, iar in 2008 – 2009 a fost ministru al Internelor. In ianuarie 2009, PSD i-a retras sprijinul politic dupa ce Oprea a numit patru secretari de stat in MAI, precum si pe Virgil Ardelean la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a ministerului, fara acordul partidului.
In 2010 a fondat UNPR, care, aliat cu PD-L si UDMR, a participat la guvernare pana in 2012. Vineri, 12 iulie 2012, PSD si UNPR au depus actele la tribunal pentru formarea unei aliante politice de centru-stanga.
In perioada 2003 – 2004 a fost ministru delegat pentru Administratia Publica, in 2002 – 2003 a fost prefect al municipiului Bucuresti, in 2001 – 2002 a fost Secretar de Stat, Presedintele Administratiei Nationale a Rezervelor Statului. In 1990 – 1993 a fost ofiter de Justitie Militara activ, iar in 2001 – 2003 a fost General Mr. Justitie militara activ.
Este doctor in drept, titlu obtinut de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept.
Activitate didactica:
2001 – Profesor Universitar – Colegiul National de Aparare
2001 – Profesor Asociat – Colegiul National de Aparare
2002 – Conducator Doctorat Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza
2003 – 2005 – Membru in Comisiile de Specialitate ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – Comisia de Stiinte Militare, Ordine Publica si Siguranta Nationala
2008 – prezent – Profesor Universitar, Conducator de Doctorat – Academia Nationala de Informatii
In 2003, rector al Universitatii din Bucuresti era prof. dr. Ioan Mihailescu.
Legea Educatiei Nationale prevede, la articolul 170, ca „in cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.”
Raportul de expertiza tehnica a fost prezentat in sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti
Raportul de expertiza tehnica ce stabileste ca Victor Ponta a plagiat a fost prezentat de catre rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru, in sedinta Senatului Universitatii de miercuri, 12 septembrie. Tot in sedinta senatului s-a stabilit ca Rectorul Universitatii din Bucuresti va transmite Ministerului Educatiei raportul Comisiei de Etica si raportul de expertiza tehnica, „impreuna cu solicitarea de a lua masurile legale care se impun in acest caz”.
„In acelasi timp, pe baza celor doua expertize, cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici, o comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta„, a anuntat Universitatea printr-un comunicat de presa.
Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat la finalul sedintei senatului ca „Ministerul Educatiei este singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efect juridic”. „Nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor. Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura pentru ca exista reglementari juridice in vigoare care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari. Exista prevederi in ce priveste comunitatea academica si premierul Ponta fiind un absolvent al universitatii este alumni al Universitatii Bucuresti, deci din punctul asta de vedere ramane in comunitatea academica in sens larg, dar carta nu prevede sanctiuni avand in vedere statutul sau de demnitar„, a declarat Mircea Dumitru.
Cadrul legal la care face referire rectorul UB este OG 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. Art 4, alin 3, din OG 28/2011 arata ca: „Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica„.
In baza acestei prevederi, Consiliul National de Etica (aflat in subordinea Ministerului Educatiei si care a decis ca Victor Ponta NU a plagiat) a anuntat ca este singura institutie indreptatita sa analizeze acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta. Analiza tezei de doctorat a avut loc, insa, in afara cadrului legal, cum rezulta din declaratiile purtatorului de cuvant al institutiei. Mai exact, legea spune ca in acest caz Consiliul National de Etica trebuie sesizat de cineva din Universitatea Bucuresti. In realitate, CNE a fost sesizat de Victor Ponta si de o persoana care nu si-a declinat profesia.
Citeste si: