UPDATE Antena 1, Antena 3 si Euforia ies din grila RCS&RDS pe platforma de satelit Digi, care are peste 1,1 milioane de abonati. Intact: RCS&RDS dovedeste rea credinta
- Redactia Hotnews
Posturile Antena 1, Antena 3 si Euforia au fost scoase din grila RCS&RDS in reteaua DTH, potrivit reprezentantilor companiei. Motivul, invocat intr-un comunicat transmis vineri dimineata: Antenele ar fi cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea pe satelit a acestor posturi. „Antena Group a retras acordurile de difuzare (…) Consideram ca Antena Group plaseaza interesele grupului mult deasupra interesului telespectatorilor care doresc sa urmareasca aceste canale”, afirma comunicatul RCS. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii de comunicare ai grupului Intact au spus ca vor reveni cu o pozitie in cursul zilei.
De aceasta decizie sunt afectati peste 1,1 milioane de abonati DTH ai RCS-RDS, dintr-un total de 2,7 milioane de abonati la serviciile TV ale companiei. Persoane care detin abonament RCS&RDS prin cablu, au spus pentru HotNews.ro ca, vineri dimineata, prindeau Antena 1 si Antena 3 atat in sistem analog, cat si digital.
UPDATE 6 Mihai Gadea, directorul general Antena 3, a transmis vineri seara un mesaj telespectatorilor Antena:
- Am aflat cu surprindere egala cu a multora dintre voi cei de acasa ca decizia abuziva a companiei RCS&RDS impiedica mii de oameni, poate zeci de mii, sa mai receptioneze programele Antena 3 si Antena 1. Decizia de intrerupere a difuzarii acestor programe prin satelit este cu atat mai revoltatoare cu cat ea a fost luata fara vreun preaviz, ba chiar in mijlocul unor negocieri comerciale intre compania de retransmisie si institutia noastra.
- Pentru a intelege mai exact caracterul abuziv, chiar josnic al acestei actiuni, va dezvalui un detaliu din interior: astazi, la ora 11.00, erau programate discutii pentru prelungirea contractului, dar RCS&RDS intrerupesese deja cu multe ore inainte emisia televiziunilor din grupul Intact. Nu este prima operatiune ostila intreprinsa de difuzorul RCS&RDS impotriva posturilor din grupul Intact. Pana acum, toate ilegalitatile comise au fost reparate in instanta.
- Este fara indoiala un joc interesant si manevrat, indreptat in special impotriva Antenei 3, dar care dovedeste in acelasi timp si dispret fata de abonatii care sunt telespectatori fideli si foarte numerosi ai Antenei 1 si ai Antenei 3.
- Evident ca ar fi ridicol sa nu remarc extraordinara coincidenta intre momentul ales pentru a face liniste in eter si debutul campaniei electorale, peste doar cateva zile.
- Astfel de trucuri si operatiuni de santaj nu ne vor face nici sa tacem, nici sa schimbam atitudinea pe care o cunoasteti si ne-ati transmis ca o apreciati.
UPDATE 5 Potrivit Mediafax, care citeaza surse din piata media, Antenele pierd prin iesirea din platforma Digi a RCS&RDS aproape 15% din piata de distributie TV.
UPDATE 4 Contactate de HotNews.ro, cele doua parti au oferit detalii despre perspectiva lor asupra acestei dispute. In timp ce reprezentantii Intact au spus ca pentru retransmisia prin satelit are dintotdeauna contracte pe bani, inclusiv cu RCS, RCS arata ca „Antena Group a declarat libere la retransmisie toate posturile grupului, pentru intreg teritoriul Romaniei, fara conditionari tehnice sau financiare”.
Explicatiile date HotNews.ro de reprezentantii Intact:
- „Cu toate companiile active in DTH avem contracte comerciale dintotdeauna. Si contractul de pana acum cu RCS a fost pe bani. La renegocieri au spus ca vor sa extinda principiul must-carry, desi legea prevede altfel. RCS avea si o restanta la noi”.
Explicatiile transmise HotNews.ro de RCS&RDS:
- Antena Group a declarat libere la retransmisie toate posturile grupului, pentru intreg teritoriul Romaniei, fara conditionari tehnice sau financiare!
- Pentru cablu, distribuitorii au dreptul si obligatia de a transmite gratuit aceste posturi (si le transmit gratuit in acest moment), pentru satelit au dreptul, nu si obligatia sa le retransmita. Nu exista niciun argument pentru a face o discriminare intre retransmiterea pe DTH si retransmiterea prin cablu a acestor programe, modalitatile de transmitere a programelor fiind substituibile. Nu exista niciun argument ca abonatii de televiziune prin satelit sa trebuiasca sa plateasca mai mult decat abonatii serviciilor prin cablu.
- Pana la recenta solicitare de plata a sumelor amintite, Antena Group a interpretat in acelasi fel cu noi Legea Audiovizualului si a fost de acord sa transmitem aceste posturi conform regulilor de retransmitere a posturilor libere la retransmisie.
- Consideram, de asemenea, incorect din partea Antena Group, sa conditioneze transmiterea posturilor Antena 1 si Antena 3 – canale TV dorite in grila de programe de catre abonatii nostri – de celelalte posturi ale grupului cu audienta mult mai mica. Este o modalitate incorecta a Antenei Group de a conditiona financiar retransmiterea celor doua posturi, care trebuie sa fie gratuite.
Reprezentantii de comunicare ai RCS&RDS au precizat pentru HotNews.ro ca cei 7 milioane de euro „au fost ceruti doar pentru satelit, nu si pentru cablu”. Ei au spus ca au existat negocieri, dar ca partile nu au ajuns la o solutie comuna „si ne-am dorit ca Antena Group sa prelungeasca termenul somatiei transmise”, lucru care nu s-a intamplat. „CNA a fost informat, conform procedurilor”, in legatura cu scoaterea posturilor din grila, arata acestia. Ei afirma ca „toate posturile Antena Group sunt declarate de trust libere la retransmisie (atat pentru cablu, cat si pentru satelit), fara conditionari tehnice sau financiare”.
UPDATE 3 Comunicatul Antenelor:
Divizia TV Intact Media Group isi manifesta dezacordul privind practicile necomerciale ale RCS/RDS. Compania de cablu a decis, fara a isi informa in prealabil partenerii sau abonatii, sa scoata de pe platforma de satelit posturile Antena1 si Antena3, incepind cu ora 00 a zilei de 20 aprilie.
Intact se afla in discutii pentru distributia in reteaua Digi a posturilor din grup inca din martie anul curent.
RCS a refuzat sa incheie un acord cu grupul media, motivind ca posturile in cauza au fost declarate libere la retransmisie. Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabila doar in retelele de cablu.
Conform prevederilor art.82 alin.1 din Legea Audiovizualului si art.13 alin 3 din Decizia CAN nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplica nu se aplica pentru retelele de satelit, retransmisia in acest caz facindu-se in baza unui acord comercial intre radiodifuzori si distribuitori.
Compania de cablu demonstreaza astfel ca nu cunoaste Legea audiovizualului, pretinzind Grupului Intact sa isi distribuie continutul posturilor tv in regim de gratuitate, chiar in situatia in care exista alte prevederi legale care reglementeaza transmisia pe satelit.
Reaua credinta dovedita de RCS-RDS in relatia cu Intact si abonatii sai este cu atat mai pregnanta cu cat posturile straine sunt retransmise pe sume considerabile, in conditiile in care audienta si relevanta nationala a acestora sunt semnificativ reduse fata de posturile Intact.
UPDATE 2 Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a declarat pentru HotNews.ro ca „platformele DTH nu intra in must-carry, constituie exceptia de la acest principiu – mai departe este vorba despre o intelegere intre parti. RCS ne-a anuntat ieri, la ora 19.00, ca nu mai poate transmite posturile. Si a modificat oferta inainte sa obtina avizul de retransmisie modificat (procedura necesara in astfel de cazuri – n.r.). Acest lucru va fi analizat la CNA saptamana viitoare”.
Potrivit acestuia, CNA a primit deja mai multe reclamatii referitoare la disparitia Antenelor din grila RCS pe satelit.
UPDATE 1 Comunicatul RCS&RDS:
RCS & RDS – obligata sa intrerupa transmisia prin satelit a posturilor TV ale Antena Group
RCS & RDS considera Antena Group integral responsabila pentru privarea abonatilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmari Antena 1, Antena 3 si Euforia TV
RCS & RDS isi anunta abonatii serviciilor de televiziune prin satelit, ca din data de 20 aprilie 2012, nu mai poate transmite programele Antena 1, Antena 3 si Euforia TV.
Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe in reteaua Digi TV prin satelit si, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat sa intrerupa difuzarea lor.
RCS & RDS nu poate accepta sa plateasca peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitata de Antena Group in cadrul unei somatii trimise cu doar cateva saptamani in urma, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, intre care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentantii Antena Group le-au declarat in mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry).
Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limita a somatiei, amenintand cu recurgerea la actiuni legale, inclusiv plangeri penale.
Consideram ca, in acest mod, Antena Group plaseaza interesele grupului mult deasupra interesului telespectatorilor care doresc sa urmareasca aceste canale si ca responsabilitatea pentru privarea abonatilor Digi TV de posibilitatea de a le urmari revine integral Antena Group.
Totodata, ne asiguram abonatii ca pentru noi, interesul lor primeaza si ca in ceea ce ne priveste, avem intreaga disponibilitate pentru a introduce in grila Digi TV, programe de interes pentru publicul larg.
Precizam ca abonatii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt si nu vor fi afectati de aceasta situatie, programele Antena Group fiind difuzate in continuare in toate pachetele de televiziune prin cablu.
RCS&RDS si grupul Intact au intrat de peste un an in conflict, acesta soldandu-se deja cu cereri de insolventa, cu amenintari si reclamatii la CNA si cu procese in care se cereau daunede zeci de milioane de euro.
Inca de acum un an, Antena Group dadea o noua interpretare Legii audiovizualului si principiului must-carry stipulat de aceasta, principiu potrivit caruia distribuitorii de programe – cablistii – trebuie sa includa in grila lor, in anumite limite, serviciile de programe libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare ale radiodifuzorilor privati. Antena sustinea ca, atat timp cat RCS cere bani de la abonati pentru pachete ce includ televiziunile trustului Intact care sunt libere la retransmisie, ar fi incalcat acest principiu.
- Principiul must-carry este stipulat la art. 82 din Legea Audiovizualului. Aceasta se refera la „orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice” (cablisti – n.r.), dar „cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio” (platforme DTH – n.r.): „ART. 82 (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta.”