UPDATE Artileria grea a Antenelor – la CNA. Sorin Alexandrescu, Mihai Gadea, Mircea Badea si Adrian Ursu au cerut forului audiovizual sa ii sprijine in relatia cu ANAF: Avem nevoie de noua luni pentru o eventuala mutare
Reprezentantii televiziunilor Intact s-au aflat, joi dimineata, la CNA pentru a purta discutii cu membrii forului audiovizual despre conflictul pe care il au cu ANAF, dupa ce au primit notificare sa-si paraseasca sediile in termen de cinci zile. La CNA au venit Sorin Alexandescu, CEO Antena TV Group, seful Antenei 3, Mihai Gadea, precum si Mircea Badea si Adrian Ursu. Ei au solicitat CNA sa ii sprijine in relatia cu ANAF, asa incat sa nu le fie afectata emisia si au aratat ca ar avea nevoie de noua luni pentru o eventuala mutare. Membrii CNA nu au pus nicio intrebare care sa ii puna in dificultate pe cei de la Antene, au insistat pe efectele evacuarii “in cinci zile” – termen despre care si Antenele au admis ca este doar unul de procedura – si au decis sa se adreseze ANAF pentru a-si expune punctul de vedere referitor la implicatiile audiovizuale ale acestui caz.
- HotNews.ro a transmis LIVE TEXT de la sedinta CNA
La sedinta CNA au fost prezenti doar membrii numiti de Parlament la propunerea PNL, PSD si UDMR si membrii propusi de presedintele Iohannis si de guvernul Ponta. Au lipsit, notabil, cei doi membri nominalizati fostul presedinte Basescu (Florin Gabrea), respectiv de fostul PDL (Valentin Jucan).
UPDATE 10.16 Discutiile Antene-CNA au inceput
10.22 Sorin Alexandrescu prezinta istoricul relatiilor cu ANAF dupa decizia penala din 8 august 2014 (condamnarea lui Dan Voiculescu in dosarul ICA – n.red.), “care nu a avut nicio legatura cu trustul de media”. “La momentul respectiv cele doua companii erau chiriase de buna credinta (…). Decizia penala nu a avut niciun efect asupra acestor contracte de inchiriere. (…) Atat Antena Group cat si Antena 3 au facut noi adrese catre noul proprietar, statul roman, spunand ca vrem sa continuam contractele dupa ce ele isi pierd valabilitatea. Pana in momentul de fata am trimis mai mult de 20 de adrese in acest sens, pentru care nu am primit niciun raspuns. In ceea ce priveste valorificarea (…), exista un document legal, ordonanta 14/2007, in care e stipulat ca, in cazul in care se doreste valorificarea unui bun (…) bunurile respective – din Bucuresti-Ploiesti si din Garlei – se incadreaza la aceasta lege. (…) Chiriasii trebuie sa participe printr-un reprezentant legal, au dreptul de preemtiune la valorificarea imobilelor.
10.25 Sorin Alexandrescu da detalii despre actiunile in instanta legate de sedii. Apoi povesteste ca, luni, la sediul Antenei au venit zece agenti si au legitimat o persoana, ei refuzand sa intre in sala de consiliu, pentru discutii, si cerand “arogant” ca Alexandrescu sa vina pe hol sa semneze de primire.
10.28 Sorin Alexandrescu: Am observat ca fata de aceasta situatie s-au exprimat opinii in necunostinta de cauza si informatiile difuzate de autoritatile fiscale sunt deformate. Cred ca aceste lucruri trebuie discutate cu calm. “Mutarea acestor televiziuni (…) nu se poate face in cinci zile, sapte zile sau noua zile (…) Posibil ca in acest proces de mutare sa fie un observator al statului sa constate ca nu sunt simple afirmatii”. (…) Pentru statul roman e important sa ramana in picioare compania, trustul pe care il avem”, pentru contributiile sale.
10.30 Adrian Ursu: E remarcabil ca CNA incearca sa aseasca o solutie in favoarea unor posturi de televiziune, cinci la numar. (…) Sentinta din 8 august 2014 nu vorbeste despre evacuare. (…) Toate bunurile de acolo sunt in proprietatea statului. Dar nu se vorbeste despre evacuara. (…) Exista aceasta gandire de scoala juridica ce pune inchirierea sub semnul intrebarii. (…) Invocarea vreunui inconvenient pe care l-ar reprezenta prezenta unui chirias, unor echipamente in aceste imobile este nejustificata. (…)”
10.37 Mihai Gadea: Antena 3 este importanta pentru o parte mare din public. Ideea in sine de a fi in fata unui asalt este motivatia principla. (…) Noi n-avem cui sa ne adresam, CNA fiind singura institutie careia putem sa ne adresam direct, cu rugamintea sa protejam acesti jurnalisti. (…) Niste jurnalisti din Romania au fost in situatia de a fi interogati, legitimati, fotografiati fara sa fie o baza legala. (…) Lucrul pe care va rog – daca exista mecanisme legale ca aceasta institutie, care este singura din Romania care poate sa reglementeze si intr-o astfel de situatie, sa declanseze un mecanism de protectie pentru aceste televiziuni. Ordinul de evacuare este in vigoare, au fost luari de pozitie a unor deminitari. Desigur, declaratia presedintelui fiind foarte importanta, nu exista decat acel ordin de evacuare care este inca in picioare. (…) Nu stiu exact ce poate fae institutia dvs dar spre sa existe o solutie. Suntem dispusi sa gasim solutii inclusiv pentru mutare, daca asta cere statul roman.
10.43 Mircea Badea: [Reluand ideea ca decizia din procesul ICA nu s-a referit la chirii]A spune ca ANAF aplica o hotarare judecatoreasca e o minciuna colportata cu rea intentie de multe posturi de televiziune.
Mihai Gadea, intrebat de Monica Gubernat daca au “solutie de backup”: Realmente nu exista solutie. (…) Antena 3 ar putea transmite din strada, dar nu ar mai fi un post de stiri. Mircea Badea: Sau la emisiunile din prime time, ele nu ar mai putea fi montate.
Alexandrescu, intrebat de Rasvan Popescu daca au facut demersuri pentru alte spatii: Noi niciodata nu am dorit sa impunem statului sa ramanem in aceste sedii. Ceea ce ne-am dorit si ne dorim este ca in raport de lege sa putem ajunge la o concluzie raportat la prevederile respectivei legi. Daca nu ajungem la o concluzie, vom face ceea ce e normal si firesc, respectiv sa ne mutam din acele locatii in alte locatii. Asta este motivul pentru care de un an si jumatate incercam sa avem un dialog echilibrat cu statul, cu privire la aceasta situatie. Am castigat inclusiv in instanta acest drept. Cand ajungi sa nu intelegi ca o lege, acea ordonanta din 2007, e derogatorie de la dreptul comun, despre ce vorbim? (…) Revenind la intrebare: Daca nu vom gasi o solutie rezonabila, vom fi intr-o situatie dupa parerea mea unica in Romania. Va insemna un efort enorm. Dupa parerea mea cel mai mare derapaj care a existat in ultimii 25 de ani. Probabil efortul de a ne muta in alte spatii va fi unul nu usor de comensurat in momentul de fata. Pe de alta parte, sper sa se ajunga la o structura de echilibru in relatiile cu autoritatile. In cazul in care acestea mentin sa parasim acele spatii, sa ajungem la o situatie de comun acord prin care facilitatile noaste operationale sa fie mutate din respectivele locatii
Adrian Ursu face trimitere la ingradirea presei in epoca guvernarii Nastase: Multi dintre dumneavoastra, care ati lucrat in presa, va aduceti aminte de perioada guvernarii PSD, cand cenzura era facuta prin Rodipet, combinatul Coresi si celebra fabrica de hartie Letea. Guvernul cand voia sa limiteze distribuirea unei informatii oprea masina de fabricat hartie de la Letea. Suntem in fata unui model similar, ca prin mijloace economice sa fie suprimata presa. Implicatiile sunt denatura financiara, relatia cu clientii de publicitate este si ea amenintata de o astfel de intrerupere a emisiei. Suntem defavorizati in fata concurentei.
Sorin Alexandrescu: NU am spus si nu vom spune niciodata ca nu vom pleca din aceste locatii daca legea sau o decizie judecatoreasca nu o va spune. Cu un amendament important: aceasta mutare nu reprezinta un simplu exercitiu logistic de miscare a unor cutii. Sunt mii de echipamente electronice, sute de km de cabluri. Semnalul il ridicam din Bucuresti-Ploiesti, pentru toate televiziunile, inclusiv pentru Radio ZU. Acesta e motivul pentru care am spus domnilor, daca asta este intentia voastra, sa ni se spuna clar. Nu sa vina 10 oameni, sa legitimeze, sa fotografieze, sa ajungem in situatia ca in 2016 unei companii care plateste milioane de euro la stat, sa i se taie apa si curentul? (…) Am spus din capul locului ca facem aceste lucruri, cu fortele proprii, dar am cerut ca acest demers sa nu fie unul absurd. [referitor la mitingul propus pentru vineri] Nu ne dorim si nu ne-am dorit sa facem un protest. (…) Ne-am propus ca daca dumneavoastra aveti atributii, sa fiti mediatori in aceasta situatie.
Mihai Gadea: Maine e o intalnire cu telespectatorii nostri. Vrem sa ii vedem, nu va fi un protest. Se va canta, vom strange mainile. Dar vreau sa va pun o intrebare: Pana la aceasta ora, noi am avut doar discutii informale cu autoritatile, in ciuda faptului ca am trimis tone de documente nu am primit invitatie de la nimeni altcineva. Daca nu exista niciun dialog si mai sunt doar cateva ore pana expira termenul…
Mircea Badea: Dreptul la protest – chiar daca ce va fi maine nu e un protest – este un drept cetatenesc. Eu sunt cetatean si vreau sa-mi exercit toate drepturile mele de cetatean. Nu vreau sa stau cu mana intinsa la stat.
Adrian Ursu: Am identificat un sediu unde am putea sa ne mutam, dar acea operatiune ar insemna noua luni. Trebuie construite niste facilitati pentru noi, cumparate instalatii care nu sunt pe stoc si trebuie comandate.
Sorin Alexandrescu: Nu vom ajunge in situatii in care dvs sa nu fiti la curent cu lucrurile care tin de structura noastra de autorizare a emisiei. Nu intelegem sa raspundem la anumite actiuni haotice cu un comportament haotic al nostru. (…) Intr-un moment de genul asta (…) va trebui sa facem ceva. Suntem in momentul acesta in situatia sa identificam un spatiu care sa se suprapuna cu nevoile noastre. Dar echipamente de televiziune nu pot veni mai devreme de noua luni de zile. A muta o televiziune inseamna efectiv sa faci o noua televiziune in sediul nou, asa incat emisia sa nu fie intrerupta. A doua modalitate, inacceptabila, ar fi sa inchidem televiziunile si sa le redeschidem dupa sase sau noua luni. (interventie Rasvan Popescu: dupa lege nu se poate – intreruperea poate fi de maxim 90 de zile)
Adrian Ursu: CNA are si functia de protectie a institutiilor media. Va solicitam un demers din partea CNA catre ANAF pentru clarificarea procedurilor de la ANAF, care ameninta licentele acestor cinci posturi de televiziune. Ceea ce ameninta acum licentele este o actiune exterioara noua
Mihai Gadea: Credem ca CNA poate intreba ANAF ce se intampla si daca nu cumva aceste actiuni de forta sa duca la suprimarea institutiilor de presa.
Gabriel Tufeanu: Noi putem confirma ca ei nu se pot muta in cinci zile. Iar in conf. cu Art. 57 lit. b) din Legea Audiovizualului, daca voi nu puteti sa transmiteti timp de 90 de zile, noi suntem obligati sa aplicam legea si sa retragem licenta. Nu putem cere ANAF, nu putem interveni impotriva altei legi. Dar putem sa expunem o pozitie privind audiovizualul si protectia jurnalistilor.
11.29 Discutiile cu reprezentantii Antenelor s-au incheiat. Membrii CNA urmeaza sa discute subiectul intre ei.
Vasile Buda, membru CNA, da exemplul scolilor din zona de unde se trage el, din Ardeal, care au fost “retrocedate” dar dupa luari de pozitie fata de autoritati au continuat sa functioneze in scolile retrocedate. Propune, ipotetic, ca “o televiziune sa nu poata fi scoasa dintr-un spatiu fara acordul CNA”.
Lorand Turos, membru CNA: Sa ne adresam ANAF, sa ne exprimam ingrijorarea fata de ceea ce s-ar putea intampla pe piata audiovizuala si sa gandim impreuna o solutie.
Monica Gubernat, membru CNA, se intreaba cum sa se procedeze daca o autoritate publica “obstructioneaza activitatea unei televiziuni, a cinci televiziuni”
Gabriel Tufeanu se gandeste la o scrisoare “in care sa aratam ca un post nu poate sa schimbe sediile in cinci zile, ci le trebuie un termen rezonabil, altfel noi am fi obligati sa le intrerupem emisia”
11.40 Membrii CNA propun sa transmita o pozitie catre ANAF, in care isi exprima ingrijorarea fata de posibile evolutii negative ce ameninta licente, precum si sa solicitam o intalnire sa vedem ce solutii exista, prin care sa nu fie afectata emisia. Dorina Rusu si Radu Herjeu spun ca scrisoarea ar trebui sa fie “mai neutra” si sa exprime preocuparea, nu “ingrijorarea” fata de aceasta situatie. Textul scrisorii urmeaza sa fie votat mai tarziu, in cursul zilei de azi.
In curs de actualizare