UPDATE Bădălău, înlocuit cu finul său în conducerea interimară a PSD/ Ciolacu: Cât sunt eu președinte interimar, nu va fi nimeni exclus din partid / Congres, cel mai târziu pe 29 februarie
Niculae Bădălău nu mai face parte din conducerea interimară a PSD, el fiind înlocuit cu Mina Marian care-i este fin. De ce nu au luat pesediștii o măsură mai dură? Marcel Ciolacu a explicat, după prima ședință CEx pe care a condus-o, că atâta timp cât va fi el președinte interimar „nu va fi nimeni exclus din partid”. Înaintea CEx, Bădălău a declarat că regretă declarațiile făcute despre românii din diaspora.
- Bădălău susține că regretă declarațiile jignitoare la adresa diasporei, dar nu pare dispus să facă un pas în spate: Voi accepta o decizie a colegilor din CEX
- Buzatu, despre Bădălău,: Era la o șuetă, la șprițuri, nu la conferință de presă. Și-a cerut scuze, ce să mai facă, să sară cu capul în jos în Siret?
„La începutul CEx a fost una dintre priorități să discutăm ieșirea nefericită, gravă a colegului meu Niculae Bădălău unde s-a și votat o sancțiune, dânsul nu mai face parte din niciun for de conducere central, urmând ca organizația Giurgiu să aibă discuții în interiorul său și să ia o decizie. Ce știu cu tărie e că PSD-ului i-a făcut foarte mult rău acea declarație, chiar dacă dânsul ne-a explicat contextul acelei declarații”, a declarat Ciolacu, la finalul CEx.
Întrebat de ce nu a supus la vot o sancțiune mai dură precum suspendarea sau excluderea, Ciolacu a răspuns: „cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi nimeni exclus din partid”.
Dimpotrivă, a precizat el. „Intenționez să aduc oamenii care au fost excluși pe nedrept din partid”, a spus Ciolacu, amintind de Marian Neacșu, Sorin Grindeanu și Adrian Țuțuianu.
UPDATE 18:59 Marcel Ciolacu face declarații:
- A avut loc un proces de predare-primire cum e normal.
- Azi am votat abrogarea recursului comepensatoriu, o lege mult discutată. Primul proiect de lege a fost de dna Raluca Prună, în guvernul Cioloș, a fost preluat de miniștrii justiției, a fost modificat în Parlament.
- Tot azi am votat scoaterea accizei de la carburanți.
- Despre contractele part time: PSD a vrut să vadă dacă actuala putere, PNL, a ieșit din logica electorală. Nu a ieșit.
- Vom aștepta bugetul de stat. Sper din tot sufltul ca guvernul PNL să nu aibă această intenție să vină cu asumarea pe bugetul de stat. Vom fi nevoiți să promovăm legi de amendare a bugetului de stat.
- La discuțiile cu colegii mei: actuala conducere e interimară. Avem mandat de a organiza un congres în luna februarie. S-a înaintat o ultimă dată- 29 februarie. Marea majoritate a fost pentru un congres ordinar
- Despre Bădălău, de ce nu ați fost de acord cu suspendarea? Am discutat ieșirea nefericită, gravă a lui Niculae Bădălău., S-a și votat sancțiune: nu mai face parte din conducerea interimară. Deciziile la organizația de Giurgiu. PSD i-a făcut foarte mult rău declarația dânsului.
- Cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi nimeni exclus din partid. Vor fi suspendări. Până cel târziu 29 februarie nimeni nu va fi exclus din partid. Intenționez să aduc oamenii care au fost excluși pe nedrept din partid. Marian Neacșu a fost exclus, Sorin Grindeanu a fost exclus, Adrian Țuțuianu.
- Întrebat dacă va mai candida Bădălău la congres – Vom vedea
- Nu am cerut audit financiar. Trezorierul ne-a prezentat foarte clar cifrele. Situația e foarte bună. PSD își va onora datoriile. Cu certitudine nu e o sumă ascunsă.
- Nu știu această sumă în acest moment și nu o am scrisă pe hârtie.
- Să nu aruncăm o activitate financiară în ridicol.
- Nu vă pot spune nimic în ceea ce privește banii.Candidatul nostru nu a fost un candidat bogat. Nu are case, nu are vile, e o femeie modestă. Partidul și-a asumat candidatura și cheltuielile financiare. Nu sunt niște cheltuieli financiare care depășesc imaginația.
- Nu poți să eviți parlamentul când faci bugetul de stat. Nu și-a permis nimeni, nici când ești guvern interimar
- Dl Gabriel Oprea nu este membru PSD și cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi membru PSD.
UPDATE 18:23 Cătălin Rădulescu „Mitralieră” nu se mai ocupă de relația cu sindicatele, în locul său fiind desemnat Marius Budai, fost ministru al Muncii.
UPDATE 18:05 Niculae Bădălău renunță la funcția de vicepreședinte interimar al PSD, nu și la la conducerea organizației Giurgiu. Funcția de vicepreședinte va fi preluată de Mina Marian, finul lui Bădălău.
UPDATE 17:36 Dragoș Benea (Bacău) a plecat din ședință, supărat că Marcel Ciolacu nu a vrut să supună la vot excluderea lui Niculae Bădălău
UPDATE 16.38 Social democrații au decis să organizeze congresul pe 29 februarie.
UPDATE 15.05 Niculae Bădălău: „Aș începe din nou să îmi cer scuze pentru acele declarații. Regret contextul și formularea nefericită. E clar că eu nu gândesc așa, cine ma cunoaște știe asta. Eu prețuiesc toți românii. Eu am spus ce aveam de spus și îmi cer scuze.”
UPDATE 14.50 Mihai Fifor despre datoriile PSD: „Nu sunt datorii care să nu poată fi justificate, a fost o campanie, sunt documente, sunt contracte. E o chestiune pe care o să o discutăm probabil astăzi. Sunt documente în Trezorerie, în contabilitate.
UPDATE 14.45 Radu Preda, lider senatori PSD: „Domnul Bădălău este din punct de vedere politic un om performant, din punct de vedere al declarațiilor este recidivist. Din perspectiva partidului, noi judecam din punct de vedere politic și o astfel de afirmație te poate costa opinia publică.”
UPDATE 14.35 Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui: „Ideea este că ar fi bine să îi sancționăm pe toți aceia care câștigă alegerile. Să inversăm atitudinea noastră și să ținem cont de ceea ce, la o șuetă, într-un cadru care nu era destinat dezbaterii publice, câte un om mai scapă câte o afirmație. Nu cred că vreți să ne spuneți ce să gândim. Vă spun ce cred. Dacă cineva stă la o discuție cu altcineva, nu cred că trebuie controlată discuția respectivă. Nu era nicio conferință de presă. Sigur la șprițuri(…) Și-a cerut omul scuze (…) Ce să mai facă, să sară cu capul în jos în baltă, în Siret?.”
Ședința Comitetului Executiv al PSD este programată de la ora 15.00, la sediul central al partidului.
Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro că în ședință – prima cu conducere interimară asigurată de Marcel Ciolacu – ar urma să aibă loc un proces de predare-primire între vechea și actuala conducere a partidului. Asta va include și o informare în ceea ce privește sumele cheltuite în campania pentru europarlamentare și prezidențiale, după ce Ciolacu a cerut un raport în acest sens.
Un alt punct pe ordinea de zi este înființarea a unor noi departamente interne. Mai exact este vorba de constituirea a două grupuri de lucru pentru relații internaționale și pentru diaspora, din care să facă deputatul Angel Tâlvar, senatorul Titus Corlățean, Victor Negrescu, Victor Boștinaru și Dan Nica.
De asemenea, ar urma să fie decise sancțiuni împotriva vicepreședintelui partidului Niculae Bădălău, lider al PSD Giurgiu, de la care se așteaptă demisia în urma declarațiilor jignitoare la adresa românilor din străinătate. Potrivit surselor citate, Bădălău va face un pas în spate și va demisiona din funcția de vicepreședinte al PSD, în cazul ăn care va refuza îi va fi retrasă funcția și riscă sancțiuni de excludere din partid.
Liderul PSD Giurgiu a declarat vineri că „vreo 700 de mii de români din străinătate se află acolo legal, iar restul până la 3-5 milioane sunt „fetele alea de le duc ăștia”.
Tot în ședința de miercuri ar urma să fie trași pe linie moartă Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu – „deputatul mitralieră”, spun surse din partid. Potrivit acestora, legat de Codrin Ștefănescu, alegerea sa ca secretar general adjunct a fost nestatutară, existând deja doi secretari generali adjuncți. În ceea ce îl privește pe Cătălin Rădulescu, ar urma să se decidă scoaterea acestuia din grupul de lucru care se ocupă de gestionarea relației cu sindicatele.
Totodată Florin Iordache și Eugen Nicolicea au fost trași pe linie moartă la Camera Deputaților iar în Comisia Juridică liderul grup al PSD, Alfred Simonis este cel care îi coordonează pe juriștii PSD.
Conducerea PSD este asigurată interimar de Marcel Ciolacu, preşedinte, Paul Stănescu, secretar general, şi Ionuţ Vulpescu, preşedinte al Consiliului Naţional.
Săptămâna trecută, Viorica Dăncilă a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD, iar Biroul Permanent al partidului a fost dizolvat în cadrul unei reuniuni a Comitetului Executiv Naţional, convocată pentru a analiza rezultatul înregistrat la alegerile prezidenţiale. Tot atunci, s-a stabilit organizarea unui congres ordinar în luna februarie.
Totodată, saptămâna trecută s-a hotărât ca din conducerea interimară a PSD să mai facă parte liderii organizaţiilor care au obţinut rezultate bune la prezidenţiale, dar şi reprezentanţii regiunilor de dezvoltare: Paul Stănescu, Aladin Georgescu, Adrian Gâdea, Mihai Veber, Niculae Bădălău, respectiv Gabriel Zetea şi Radu Moldovan, Vasile Gliga, Laurenţiu Nistor, Claudiu Manda, Doina Federovici, Dragoş Benea, Dan Nica, Marian Pavel, Gabriela Firea şi Gabriel Mutu.