UPDATE Corina Atanasiu, ministrul propus al Educației, aviz negativ în comisiile de învățământ din Parlament: „Un salariu de profesor nu ar trebui să fie sub 2.000 de euro”
Corina Atanasiu, propunerea USR – PLUS pentru funcția de ministru al Educației, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de învățământ din Parlament. Au fost 10 voturi „pentru” un aviz favorabil, 17 voturi împotrivă și 11 abțineri.
Votul a venit la capătul a peste două ore și jumătate de audieri.
Un profesor ar trebui să aibă un salariu de cel puțin 2000 euro
Corina Atanasiu a afirmat că un profesor ar trebui să aibă un salariu de minimum 2.000 de euro, ţinând cont de munca dificilă şi de mare responsabilitate pe care o desfăşoară.
„Cred că un salariu de profesor nu ar trebui să fie sub 2.000 de euro, ar fi un minimum de respect şi de apreciere pentru nişte oameni care au în faţă o muncă dificilă, şi o muncă de o sensibilitate şi o calitate deosebite. Şi nu în ultimul rând, o mare, mare responsabilitate pe umeri. Într-adevăr, dacă creştem salariile didactice, probabil că vom fi capabili să atragem cei mai buni absolvenţi din universităţile noastre către cariera didactică”, a spus ministrul desemnat, citat de Agerpres.
Atanasiu, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre faptul că USR își asumă desființarea inspectoratelor școlare și că ARACIP ar trebui să devină o instituție independentă.
„Legat de desființarea inspectoratelor școlare – acest proces pe care mi l-am propus este parte a unui proces mai amplu, mai larg, de regândire a managementului în sistemul de educație. Parte dintre atribuțiile inspectoratelor școlare vor merge către minister, parte dintre ele vor merge către Comisiile organizate în cadrul consiliilor județene. Credem că este un pas necesar și util pentru a da mai multă libertate școlilor, mai multă libertate de decizie școlilor. În PNRR sunt alocate resurse financiare atât pentru formarea noii generații de manageri școlari cat și pentru formarea de alte resurse umane care să preia din funcțiile inspectoratelor.
Ne asumăm public desființarea inspectoratelor tocmai pentru că au devenit un fel de anexă a partidului politic aflat la guvernare, oamenii de acolo răspund doar la comandă politică”, a spus aceasta, răspunzând unor întrebări pe această temă.
Desființarea inspectoratelor este parte a programului de guvernare propus de Guvernul condus de premierul desemnat Dacian Cioloș.
Atanasiu a declarat că, în ceea ce privește educația sexuală – educație pentru sănătăte, susține ca părinții să aibă opțiunea ca elevii să nu participe la aceste ore.
De asemenea, ea a afirmat că USR „și-a asumat testarea în școli”, referindu-se la testele rapide de depistare a infecției cu COVID-19.
În ceea ce privește „vaccinarea obligatorie a profesorilor”, Atanasiu a afirmat că „USR propune certificatul verde obligatoriu, nu vaccinarea obligatorie”.
Sistemul de învăţământ trebuie reformat până în 2025, pentru că aceste reforme sunt asumate de statul român şi sunt incluse în PNRR, a mai spus ea.
„Vrem, nu vrem, până în 2025, trebuie să reformăm cu totul sistemul de învăţământ, pentru că aceste reforme sunt asumate şi incluse în PNRR şi fără acest set de reforme, care înseamnă acte normative, înseamnă legi, metodologii, modificări de esenţă în procesele şi structurile sistemului de educaţie, nu vom avea investiţii. Ele sunt asumate de statul român a se întâmpla până la finele anului 2025”, a spus Atanasiu.
„M-am întrebat chiar eu ce mă recomandă. De ce să nu fie un profesor? Dar dacă este sa alegi un profesor, ce specialitate ar trebui să fie cea mai indicată, și de unde să vină? Din mediul universitar sau colegiu, scoala gimnazială sau cresa? Mi-am zis ca sunt aici și ca este bine să profit și sa fac ce fac de obicei – lobby pentru educație” a declarat aceasta în introducere.
Printre măsurile propuse de Atanasiu legate de pandemie – monitorizarea pierderilor în învățare cauzate de întreruperea școlilor și a școlii online, o hartă dinamică a închiderii școlilor, evaluarea pierderilor, formarea profesorilor pentru competențe digitale.
Cine este Corina Atanasiu
Corina Atanasiu, în vârstă de 47 de ani, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în guvernul PNL – USR-PLUS – UDMR condus de Florin Cîțu.
Este licențiată în Științele Educației în cadrul Facultății de Sociologie, Universitatea București, în anul 1998, și are două masterate – în Administrație Publică și Politici Publice.
Este președintele Federației Părinților și Aparținătorilor din România (FePAL), lansată oficial în februarie 2020. Potrivit comunicatului de presă de la acea vreme, „FePAL reprezintă interesele asociațiilor de părinți și aparținători legali, pe ale organizațiilor active în educație, precum și pe ale grupurilor informale reprezentative” și „reunește o nouă generație de părinți implicați, activi și angajați în identificarea de soluții pentru accesul egal al tuturor copiilor la o educație de calitate.”
A fost consilier local în Focșani din septembrie 2020 până în ianuarie 2021, când a fost numită secretar de stat.
În 2018, s-a alăturat USR şi în februarie 2020 a fost aleasă preşedinte al USR Focşani. A fost candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria municipiului Focşani, la alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Timp de 7 ani, între 2014 – 2021, a fost director executiv al CAIES – Centrul de anliză și Inovare Economico-Socială.
În perioada 2018-2020 a fost expert evaluator Servicii sociale și de educație la Project Developments Consultants.
Întreg CV-ul Corinei Atanasiu poate fi consultat aici.
Vezi aici declarația de avere și declarația de interese