Sari direct la conținut

UPDATE Cum se mai inteleg ministrii din Guvernul Ponta: Constantin Nita si-a programat o conferinta de presa in aceeasi zi si aceeasi ora in care va avea loc un alt eveniment la care va participa Varujan Vosganian

HotNews.ro

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, va participa, marti, ora 10.00 la conferinţa „Focus Industrial – Reindustrializarea României”. Invitatia la acest eveniment a fost transmisa catre presa de catre organizatori inca de la prima ora a zilei de luni. Patru ore mai tarziu, apare un alt anunt, cu o alta conferinta, dar de data asta din partea ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita. Evenimentul a fost programat tot pentru marti, ora 10.00, la noul sediu al ministrului Nita. In aceasta situatie, jurnalistilor acreditati la Ministerul Economiei le va fi greu sa se imparta intre cele doua evenimente.

Precizam ca este neobisnuit ca doi ministri ai aceluiasi cabinet sa organizeze conferinte diferite in acelasi timp. Potrivit surselor HotNews, Constantin Nita nu a dorit sa-si programeze conferinta pentru alta ora.

  • UPDATE 17.40 Constantin Nita a modificat ora conferintei. Aceasta va avea loc cu 2 ore mai tarziu fata de cea stabilita initial, adica la ora 12.00.

Vosganian va prezenta in cadrul conferintei componenţa Comisiei Consultative de elaborare a Documentului de Politică Industrială, precum si conceptul privind acest document. Aceasta in conditiile in care, Ministerul Economiei a lansat dezbaterea pentru elaborarea Strategiei de reindustrializare a României, când a avut loc prima întâlnire a Comisiei Consultative.

In privinta lui Nita, nu a fost precizata si tema conferintei.

Reamintim ca Nita a parasit Ministerul Economiei si si-a mutat biroul in sediul Elcen Bucuresti. Ministrul delegat pentru energie (PSD) prefera sa-si desfasoare activitatea departe de Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian (PNL). Nita si-a mutat, saptamanile trecute, biroul in sediul central al Electrocentrale Bucuresti (Elcen Bucuresti), chiar daca reprezentantii companiei s-au opus acestei decizii, la inceputul lunii martie, printr-un protest spontan. In birourile Elcen, Nita si-a creat propria structura, un „mini-minister” numit „Departamentul pentru Energie”, fortand mutarea in noul sediu a tuturor persoanelor cu atributii in domeniul energetic. Astfel, in ultimele doua saptamani, oameni si documente din Ministerul Economei au luat locul celor de la Elcen Bucuresti. Angajatii de la Elcen Bucuresti au fost nevoiti sa-si mute birourile intr-o alta cladire a companiei.

Potrivit surselor HotNews, Nita face demersuri pentru infiintarea chiar a unui minister al energiei.

Ministrul delegat pentru energiei, Constantin Nita, se ocupa, potrivit legii, de coordonarea activitatilor din domeniul energiei in cadrul Ministerului Economiei, minister condus, tot potrivit legii, de Varujan Vosganian. Insa, un proiect de lege adoptat de Senat prevede infiintarea in cadrul Ministerului Economiei a Departamentului pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica. Proiectul permite ministrului delegat pentru energie sa-si creeze propriul departament pentru energie, o structura cu personalitate juridica pe care sa o conduca.

Departamentul se va infiinta in urma reorganizarii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Astfel, tot ce tine de energie, adica cea mai mare parte din OPSPI, se va transfera la noua entitate juridica, in directa subordine a ministrului delegat.

Dupa aceste modificari, tot ceea ce tine se petrol, gaze si energie electrica va ajunge in noua structura. Astfel, Nita va putea avea mai multa influenta asupra unor companii precum Romgaz, Hidroelectrica (dupa ce va iesi din insolventa), Nuclearelectrica, Oltenia, Hunedoara, Electrica, Oil Terminal etc. Vor mai fi si companii importante la care statul detine pachete minoritare de actiuni, precum Petrom, Rompetrol, distribuitori de energie electrica si gaze. Transelectrica si Transgaz vor trece in subordinea Ministerului Finantelor, deoarece legislatia europeana nu permite ca transportatorii de energie sa aiba acelasi actionar ca si producatorii. In cadrul OPSPI vor mai ramane cateva companiile din industria de aparare (Romarm) si cateva societati cu probleme, precum Oltchim si Cuprumin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro