Sari direct la conținut

UPDATE Departamentul pentru Energie da in judecata Enel pentru ca nu a respectat prevederile referitoare la vanzarea a 13,57% din actiunile Electrica Muntenia Sud. Miza: 521 milioane de euro

HotNews.ro

Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica si aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, va deschide actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, pentru Optiunea -Put-, conferita Electrica prin contractul de privatizare semnat pentru Electrica Muntenia Sud, informeaza Departamentul pentru Energie. Grupul ENEL ar fi trebuit sa cumpere pana la sfarsitul lui 2012 inca un pachet de 13,57% din actiunile pe care le mai detinea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud, conform contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud. HotNews.ro a aratat inca de acum o saptamana ca in locul taraganarii discutiilor pe aceasta tema, partea romana mai are un instrument la indemana: sa trimita cazul la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a prezentat o nota in Guvern pe acest subiect. Cu aceasta ocazie, membrii Executivului au fost informati ca Statul Roman, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Optiunea ¬Put¬, exact asa cum a fost deja stabilit prin hotararea de Guvern nr. 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud catre Enel (dreptul de Optiune ¬Put¬).

„Am informat Guvernul ca am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de intelegere semnat cu Enel in data de 7 iulie 2013 si care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmeaza sa deschida procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internationala de Arbitraj a Camerei Internationale de Comert de la Paris”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. Potrivit acestuia, decizia a fost luata in contextul in care discutiile amiabile purtate de partea romana cu Enel nu au condus la o intelegere intre parti.

  • UPDATE Departamentul pentru Energie a revenit cu unele explicatii. „Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Optiune -Put-). In prezent, Electrica mai detine in fosta filiala Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului catre salariati, conform prevederilor contractului de privatizare. Intrucat optiunea -Put- face referire la pachetul de actiuni disponibile, acest lucru inseamna ca, de fapt, Enel are obligatia sa cumpere un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud”, mai spune Departamentul pentru Energie.

O Hotarare de Guvern din noiembrie 2012 stabilea un pret de vanzare era de 521.583.574 euro. Insa, tranzactia nu a fost finalizata in termenul prevazut in contract, din cauza unor divergente, arata Electrica intr-un raspuns transmis HotNews.ro. Practic, aceasta situatie dureaza de un an si jumatate, perioada in care partea romana nu reusit sa se impuna in fata ENEL, in ciuda prevederilor clare. Un lucru, totusi, Guvernul a reusit sa faca: Sa incheie un memorandum care permite negocierea.

Negocierile nu au dus la niciun rezultat pana acum. Intre timp a aparut si anuntul grupului Enel ca se retrage de pe piata romaneasca, dorind sa vanda tot ce inseamna distributie si furnizare. Interesant este ca autoritatile romane iau in calcul posibilitatea de a utiliza dreptul de preemtiune la cumpararea unor active puse la vanzare de catre grupul italian. In acest moment, statul detine prin acea Societate de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) toate participatiile minoritare la companiile ENEL din Romania.

Mai simplu spus, ENEL mai are de cumparat, conform contractului de privatizare, niste actiuni detinute de statul roman. Statul roman nu reuseste sa se impuna in fata ENEL, chiar daca exista niste obligatii si prevederi clare. Daca tot nu poate sa vanda ce are de vandut catre ENEL, statul roman se gandeste sa cumpere el ce are ENEL de vandut.

In luna martie 2013, Guvernul Romaniei a mandat prin Memorandumul cu tema: „Incheierea unui memorandum de intelegere intre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, SC Electrica SA si Enel Investment Holding BV, avand ca obiect negocierea, in vederea identificarii unei solutionari amiabile, a dezacordului legat de Optiunea de Vanzare exercitata de SC Electrica SA” Electrica si OPSPI sa negocieze si sa incheie un Memorandum de Intelegere tripartit avand ca obiect identificarea unei solutionari amiabile a dezacordului legat de optiunea de vanzare exercitata de Electrica. Pana la aceasta data, partile nu au ajuns la o intelegere cu privire la dezacordul legat de optiunea de vanzare, se arata intr-un raspuns al Electrica transmis la solicitarea HotNews.ro.

Potrivit acesteia, „urmare a exercitarii in luna noiembrie 2012 a optiunii de vanzare de actiuni de catre SC Electrica SA conform prevederilor Contractului de privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA, in perioada de 20 de zile lucratoare de la data notificarii de exercitare prevazuta in Contract nu a fost finalizata tranzactia de catre parti prin semnarea Contractului de vanzare – cumparare actiuni, existand divergente cu privire la elementele principale ale tranzactiei, parte din mandatul acordat de Guvernul Romaniei prin HG nr. 1163/27.11.2012”.

„Prin HG nr. 203/2014 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al S.C. Electrica S.A., a fost aprobata divizarea partiala a SC Electrica SA si infiintarea Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) care va prelua de la SC Electrica SA si Contractul de Privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA, inclusiv finalizarea optiunii de vanzare ce a fost exercitata in luna noiembrie 2012 conform prevederilor Contractului de Privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA”, mai precizeaza Electrica.

Nici infiintarea SAPE nu a rezolvat situatia.

Potrivit Hotararii de Guvern din noiembrie 2012, a fost aprobat un pret unitar al unei actiuni de 124,5 euro. Pretul total de vanzare era de 521.583.574 euro, conform calculului consultantului KPMG Romania. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, ENEL nu era de acord cu pretul calculat de KPMG Romania, considerand ca este prea mare. Atunci, s-ar fi facut o alta evaluare, pretul obtinut fiind ceva mai mic, dar nici asa ENEL nu a dat semne ca va cumpara actiunile.

Despre aceasta situatie, reprezentantii ENEL au spus pentru HotNews.ro ca „purtam un dialog onest cu Guvernul pentru a gasi o solutie acceptabila pentru ambele parti implicate, asa cum prevede contractul de privatizare”.

ENEL a anuntat in urma cu doua saptamani ca vrea sa vanda actiunile detinute in Romania. Vanzarile ar putea include 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii gestioneaza o retea electrica de circa 91.000 km in regiunile in care activeaza, distribuind circa 14 TWh de electricitate pe an (cu o cota de piata de 34%) si vanzand circa 9 TWh pe an catre circa 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 milioane de clienti rezidentiali (cota de piata de 20%) si 0,2 milioane de clienti companii (cota de piata de 38%). In 2013, aceste companii au inregistrat venituri de 1.118 milioane de euro si EBITDA de 289 milioane de euro (cifre consolidate).

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro