Sari direct la conținut

Update: Doua frecvente pentru transmiterea a 14 posturi TV in format digital, fara taxe de licenta

HotNews.ro

14 posturi TV in format digital, printre care TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV, National TV, vor putea fi receptionate gratuit, dupa ce doua frecvente pentru aceste programe vor fi atribuite pana la 1 august 2009, potrivit formei finale a strategiei de trecere la televiziunea digitala, a anuntat miercuri Ministerul Comunicatiilor. Operatorii care vor castiga frecventele nu vor mai fi obligati sa plateasca taxe de licenta pentru folosirea acestora.

Informatia pe scurt:

  • Doua frecvente pentru transmiterea a 14 posturi TV vor fi atribuite pana la 1 august 2009. Operatorii care vor castiga frecventele in cauza (multiplexuri) nu vor mai plati taxe de licenta pentru folosirea acestora
  • 7 posturi TV, respectiv TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV, National TV se vor numara sigur printre cele 14 posturi care vor fi transmise prin cele doua frecvente, urmand ca CNA sa desemneze celelalte 7 posturi TV
  • Adrian Ionescu, director in cadrul MCSI, spune ca desemnarea din start a celor 7 posturi s-a facut pentru ca acestea au licente nationale terestre de transmitere, iar decizia de renuntare la plata taxelor de licenta a fost luata tinand cont de investitiile in infrastructura care urmeaza a fi facute
  • Toate posturile TV si 19% din gospodariile din Romania vor fi in principal afectate de trecerea la televiziunea digitala pana la 1 ianuarie 2012.

Reprezentantii Ministerului Comunicatiilor (MCSI), cei ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (unica organizatie non-guvernamentala de profil din Romania) si cei ai unora dintre cei mai importanti furnizori de continut audiovizual din Romania au finalizat Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra.

Castigatorii frecventelor nu vor mai plati taxele de licenta

Potrivit documentului, pana la data de 1 august a acestui an se vor atribui doua frecvente pentru transmisia a 14 programe in format digital.

„Operatorii care vor implementa acest sistem digital de transmisii nu vor mai fi obligati sa plateasca taxe de licenta pentru a folosi cele doua frecvente alocate. Investitia pentru implementarea retelei la nivel national se ridica la aproximativ 12 milioane de euro pentru o acoperire de 90% din teritoriul Romaniei pana in 2012”, se arata in comunicatul MCSI.

Pe langa cele 7 programe TV ale operatorilor cu licenta nationala terestra, alte 7 posturi vor putea emite in sistem digital dupa ce vor fi desemnate de CNA tinand cont de continutul programelor oferite si de diversitatea acestora.

Receptia celor 14 programe in sistem digital se va face gratuit, iar calitatea transmisiei in sistem digital va fi net superioara in comparatie cu cea in sistem analogic. Potrivit strategiei finalizate, se va crea o acoperire geografica extinsa pentru cele 14 programe in comparatie cu situatia inregistrata in prezent, in care se vizeaza in mod predilect marile aglomerari urbane.

Director MCSI: Taxele de licenta nu se mai platesc din cauza investitiilor ulterioare consistente

Adrian Ionescu, director in cadrul Ministerului Comunicatiilor, a explicat pentru HotNews.ro atat motivele desemnarii celor sapte posturi TV care vor face parte obligatoriu din grila celor 14 posturi, cat si motivele pentru care castigatorii celor doua multiplexuri nu vor plati taxe de licenta.

„Desemnarea din start a celor sapte posturi TV s-a facut, de comun acord cu oficialii CNA si ANC, pentru ca acestea au atat licenta nationala terestra de emisie cat si cele mai mari cote de audienta dintre posturile cu astfel de licente. Avand in vedere investitiile pe care urmeaza sa le faca operatorul respectiv in televiziunea digitala in special pentru acoperirea cu retele nationale am considerat ca nu mai este nevoie de plata unei taxe de licenta si asta tot in grupul de lucru cu CNA si ANC”, a precizat Adrian Ionescu.

Toate posturile TV si 19% din gospodariile din Romania trebuie sa treaca la televiziunea digitala pana in 2012

Potrivit documentului de strategie de trecere la televiziunea digitala, in Romania sunt peste 270 de posturi TV, receptionarea acestora facandu-se in prezent prin antena terestra, cablu TV, satelit sau IPTV (televiziune prin internet). 6% din gospodariile din Romania (470.000 de gospodarii) nu au deloc acces la televiziune (inclusiv cele fara sursa de curent electric). Digitalizarea va afecta la maxim circa 19% din gospodariile din Romania (peste 1,4 milioane gospodarii) care au televiziune prin antena terestra.

Acestea vor trebui sa dispuna de un receptor de televiziune digitala terestra (DVB-T), respectiv un decodor incorporat in televizor, sau un echipament de sine statator (set-top-box). Abonatii la serviciile TV prin cablu, satelit sau IPTV nu sunt afectati de aceasta masura.

Procesul de trecere la televiziunea digitala va afecta de asemenea toate posturile TV.

„Acest proces va atrage dupa sine doua componente: pe de o parte toate posturile de televiziune (posturi publice cu acoperire nationala, posturile private cu acoperire nationala si posturile locale) vor fi obligate sa modernizeze reteaua de emitatoare in noul format, iar pe de alta parte sa inceapa producerea si comercializarea echipamentului de receptie”, se arata in actul normativ al MCSI.

Coordonarea procesului de tranzitie de la televiziunea analogica la televiziunea digitala terestra, proces care se va finaliza la 1 ianuarie 2012, va fi coordonata de un grup interdepartamental condus de MCSI, avand ca membri Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerul Finantelor Publice, ANC si CNA, iar in calitate de observator Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale.

Dupa finalizarea implementarii programului de acordare a celor doua multiplexuri vor mai fi scoase la licitatie inca patru frecvente nationale digitale terestre care vor permite transmisia a inca 28 de programe sau transmisii de continut multimedia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro