Sari direct la conținut

UPDATE  Gazprom vrea sa exporte cantitati mai mari de gaze in Romania

HotNews.ro
Gazprom vrea ca Romania sa-si sporeasca importurile de gaze rusesti, Foto: Agerpres
Gazprom vrea ca Romania sa-si sporeasca importurile de gaze rusesti, Foto: Agerpres

Aleksei Miller, presedintele Gazprom, si-a exprimat marti, la o intalnire cu ministrul roman al economiei Ion Ariton, speranta ca Romania va inregistra o dezvoltare economica si isi va spori achizitiile de gaz rusesc, transmite corespondentul Agerpres la Moscova. „Romania joaca un rol important pe piata gazelor din Europa. In afara de faptul ca este un consumator important, este si o tara de tranzit pentru pentru statele din sud-estul Europei”, a mentionat Aleksei Miller, afirmand ca isi doreste o cooperare reusita in continuare. HotNews.ro a aratat inca de ieri, 3 octombrie, ca in cadrul vizitei sale la Moscova, Ariton ar putea discuta cu reprezentantii Gazprom despre cresterea cantitatilor de gaze si posibilitatea revinderii lor in alte tari, despre dezvoltarea depozitelor de gaze din Romania si despre South Stream.

UPDATE Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit, astazi (4 octombrie), la sediul Gazprom cu presedintele companiei, Aleksei Miller, vicepresedintele Alexander Medvedev si cu alti membri.

Care sunt subiectele abordate in mod oficial

  • In cadrul discutiilor, a fost exprimat interesul reciproc pentru o relatie contractuala stabila si de incredere, precum si pentru realizarea unor proiecte in parteneriat in sectorul energetic romanesc, se mai arata in comunicat.
  • „In acest sens, presedintele Aleksei Miller a anuntat disponibilitatea companiei pe care o conduce de a raspunde pozitiv solicitarilor partii romane pentru stabilirea unor relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaz catre Romania, precizand ca domeniu prioritar asigurarea consumului de gaze pentru productia de energie electrica. Cu acelasi prilej, Aleksei Miller a exprimat interesul Gazprom pentru investitii in centrale electrice din Romania”, precizeaza comunicatul.
  • Cele doua parti au trecut in revista si alte oportunitati investitionale in Romania. In acest sens, conducerea Gazprom si-a exprimat interesul pentru realizarea de investitii in sectorul depozitarii subterane de gaze in tara noastra.
  • De asemenea, s-au evaluat perspectivele continuarii acordurilor cu privire la tranzitul de gaze prin Romania catre piata din sud-estul Europei. A fost reafirmat interesul reciproc pentru deschiderea unei colaborari productive intre Gazprom si companiile romanesti Romgaz si Transgaz pe terte piete in domeniul explorarii, exploatarii si transportului de gaze, tinand seama de experienta si profesionalismul specialistilor in domeniul gazeifer din Romania.
  • In cadrul intalnirii, presedintele Gazprom a facut o scurta informare cu privire la evolutiile in proiectul South Stream si demersurile efectuate de partea rusa in legatura cu acest proiect.

HotNews.ro a aratat ca un subiect foarte important ar putea fi renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa. Potrivit unor informatii transmise in luna iulie de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, procesul de renegociere este in desfasurare.

  • Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte. O modificare esentiala a conventiei va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani. In plus vor fi negociate si cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania, putand ajunge la 10 miliarde de metri cubi pana in 2020. Fata de cat importa acum Romania, este o diferenta mare. Potrivit datelor Gazprom, anul trecut au ajuns in Romania 2,6 miliarde metri cubi de gaze rusesti. Renegocierea conventiei reprezinta unul dintre cei trei pasi necesari pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul gazelor naturale.

In forma actuala a conventiei, „gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom”.

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro