Sari direct la conținut

UPDATE Greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia continuă: Protestatarii au împiedicat preluarea unor vagoane încărcate cu cărbune

HotNews.ro
Protest mineri, Foto: Captura TVR Craiova
Protest mineri, Foto: Captura TVR Craiova

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia nu au fost mulțumiți de oferta conducerii societății privind o posibilă majorare a salariilor cu 10-12% și au decis să continue greva pornită spontan vineri seara. Nu s-au lăsat impresionați nici de amenințările secretarului de stat Doru Vișan, care susține că este ilegală greva și că vor fi urmate căile legale pentru rezolvarea situației. Mai mult, minerii de la Cariera Roșiuța stau pe calea ferată, pentru a împiedica o locomotivă să preia vagoane încărcate cu cărbune pe care să îl ducă la termocentrala Ișalnița, potrivit ziarului Pandurul.

În cele din urmă locomotiva a plecat fără vagoane.

UPDATE 3 Minerii au discutat cu șeful companiei Sorin Boza, care le-a propus creșteri salariale între 10% și 24%, cele mai consistente majorări fiind pentru cei cu salarii mai mici. Au discutat și despre taxa de 2% pe cifra de afaceri impusă de Guvern companiilor energetice prin celebra OUG 114/2018. Ar urma să fie propusă Guvernului modificarea OUG 114/2018 astfel încât producătorii de energie pe bază de carbune să fie exceptați de la plata acestei taxe. Minerii urmează să analizeze majorările salariale propuse.

UPDATE2 Tribunalul Gorj judecă marți cererea Complexului Energetic Oltenia cu privire la suspendarea grevei minerilor prin ordonanță președințială, scrie Pandurul.

UPDATE1 Cinci persoane au intrat în greva foamei

Potrivit surselor HotNews.ro, ministrul energiei Anton Anton nu vrea să se implice în această problemă. De altfel, luni dimineață a stat de vorbă doar câteva minute cu reprezentanții companiei, părăsind rapid discuțiile și lăsându-l în locul său pe secretarul de stat Doru Vișan. De altfel, a ajuns la aceste discuții, pentru câteva minute, abia după intervenții la nivelul Guvernului din partea unor politicieni din Gorj.

Interesant este că spre deosebire de alte proteste, de data aceasta, minerii nu vor să mai fie reprezentați de liderii sindicali, susținând că nu mai au încredere în ei. Practic, acțiunea nu este asumată de nimeni.

Marți dimineață, vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, angajat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a intrat în greva foamei în faţa sediului companiei din Târgu-Jiu, în semn de solidaritate cu miile de mineri care protestează în cariere din judeţ, potrivit Agerpres.

Tomescu spune că, pe lângă revendicările iniţiale ale minerilor, el a adăugat, în demersul său, şi faptul ca Ministerul Energiei şi Directoratul CE Oltenia „să înceteze cu repercusiunile asupra colegilor săi şi să îşi ia angajamentul, în scris, că niciun salariat al CE Oltenia nu va fi sancţionat în vreun fel, din cauza acestui protest”.

Conducerea companiei și reprezentanții sindicatelor s-au prezentat luni dimineață, la Ministerul Energiei, unde au avut loc discuții extrem de tensionate cu secretarul de stat Doru Vișan, potrivit informațiilor HotNews.ro. La începutul întâlnirii a fost prezent și ministrul Anton Anton, dar acesta a plecat rapid de la discuții.

Discuțiile de la Ministerul Energiei s-au finalizat fără rezultate concrete. Doru Vișan a cerut negocieri între sindicate și conducerea societății, după ce va fi depusă o notificare oficială.

Cărbunele de pe stoc ar putea asigura producția de energie pe o perioadă de maxim o săptămână, în cazul continuării grevei.

Protestul a izbucnit vineri seară, când câteva sute de mineri au refuzat să intre în schimbul trei. De aici, greva s-a extins în jumătate din carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia – Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța, Tismana 1 și Tismana 2. Treptat, până luni dimineață, greva s-a extins la toate carierele.

Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariați.

Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea și mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societățile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.

Minerii din Complexul Energetic Oltenia, aflați în grevă spontană începând de vineri seara, nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei. Liderii sindicali s-au remarcat în ultimii doi ani prin laudele aduse șefilor companiei, dar și prin faptul că și-au angajat copiii în companie, potrivit ziarului Pandurul.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro