UPDATE Guvernul a aprobat banii către primării pentru subvenția la căldură: Peste 310,4 milioane de lei către 31 de primării / Ce primării primesc cei mai mulți bani și motivul pentru care Bucureștiului nu îi este alocat înca niciun ban
Guvernul a aprobat în ședința de joi seara alocarea a peste 310,4 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, potrivit surselor HotNews.ro. Este vorba de bani de la buget în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației.
Executivul s-a întâlnit special joi seara pentru a discuta un proiect de „Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației”, potrivit surselor HotNews.ro.
Ulterior, Guvernul a anunțat adoptarea acestui proiect. Revenim cu detalii imediat ce le vom avea.
UPDATE Ce primării primesc cei mai mulți bani și motivul pentru care Bucureștiului nu îi este alocat înca niciun ban
Ministerul Dezvoltării a dat ulterior detalii despre cum se împarte suma de 310,4 milioane de lei către cele 31 de primării.
- “Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localități. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autoritățile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Timișoara, Iași și Drobeta Turnu Severin vor primi cei mai mulți bani, iar Bucureștiul nu apare pe listă. Motivul?
Potrivit ministrului Cseke Attila, „abia aseară a fost primită și solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane lei din partea Municipiului București, pentru care nu a existat timpul fizic pentru o analiză care să permită o fundamentare corectă în raport cu celelalte solicitări. Cererea respectivă va face obiectul unei analize ulterioare împreună cu Ministerul Finanțelor.”
Alocarea sumei de 310.426.000 lei pe unități administrativ-teritoriale, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației se va face conform tabelului de mai jos:
Primăriile au transmis Guvernului că au nevoie de 1,8 miliarde de lei pentru a trece cu bine peste iarnă
La sfârșitul lunii trecute, Europa Liberă a obținut documentul trimis de Asociația Municipiilor din România către Ministerul de Finanțe cu sumele de care ar avea nevoie 25 de municipii, printre care Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat în această iarnă.
Datele arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei.
Surse din AMR au declarat pentru Europa Liberă că ministrul Vîlceanu le-a cerut primarilor să transmită și care este partea pe care o pot acoperi din bugetul local. În urma centralizării datelor, s-a constatat că 1,27 miliarde de lei ar trebui să vină de la bugetul central.
Nicușor Dan a cerut bani Guvernului pentru o parte din subvenţia la căldură în București. Calculul făcut de primarul Capitalei
Primarul general Nicuşor Dan a anunţat că a solicitat, miercuri, Executivului, prin MAI şi Ministerul Dezvoltării, diferenţa de subvenţie pentru căldură care rezultă din preţul de 380 lei, cât este astăzi, comparativ cu 195 lei per gigacalorie, preţul de producţie de anul trecut.
„Am solicitat diferenţa de subvenţie care rezultă din preţul de 380 lei azi, faţă de 195 lei per gigacalorie anul trecut preţul de producţie. Am făcut o diferenţă între care a fost subvenţia pe care ar trebui să o plătească primăria anul acesta, la preţul de anul acesta şi care a fost subvenţia pe care am plătit-o iarna trecută. Şi diferenţa asta este 920 de milioane lei. Aceasta este solicitarea pe care am făcut-o oficial ieri”, a precizat, joi, Nicuşor Dan.
Cîțu le-a spus primarilor că Guvernul va subvenționa o parte din gigacalorie în această iarnă, dar că nu se vor da bani pentru amenzi sau plăți restante
La începutul acestei luni, premierul Florin Cîțu le-a transmis primarilor că statul va subvenționa o parte din gigacalorie în această iarnă, dar că trebuie stabilite exact principiile de alocare, în condițiile în care unele localități, precum Timișoara ori Iași, cer sume mai mari. „Pentru ce facem alocari de la fondul de rezerva, din bugetul de stat? O facem pentru a susține o parte din subvenția la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante etc. Asta nu vom face.”, a spus Cîțu care a cerut stabilirea unor principii clare de alocare a banilor către primării.