UPDATE Initiativa din Parlament pentru infiintarea unei comisii de ancheta a Petrom privind modul de formare a preturilor la carburanti, amanata din nou
In Parlament a fost initiata o comisie de ancheta care vizeaza Petrom, care va analiza modul de gestiune post-privatizare al firmei, dar si statutul Petrom privind modul de formare a preturilor la produsele petroliere, a declarat marti Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, prin aceasta ancheta, care vine in sprijinul investigatiei Consiliului Concurentei pe piata comercializarii de combustibil, se urmareste identificarea unui set de masuri care sa fie luate de Guvern pentru o posibila inghetare a pretului la carburanti, dupa modelul Bulgariei.
- „Este o comisie de ancheta care vizeaza Petrom-ul si principalele subiecte sunt modul de gestiune post-privatizare a principalelor prevederi din legea de privatizare a Petrom-ului cu influente privind statutul Arpechim, Doljchim. Stiti bine ca s-a luat decizia inchiderii si prin asta sunt afectati 15.000 de persoane dar si un lant economic cu influente directe macroeconomice pentru ca acolo vorbeam de export de produse petroliere: printre altele de bitumen – 800.000 de tone de bitumen pe zi, vitale pentru programul celor 10.000 de kilometri de autostrazi. Prin inchiderea Arpechim va trebui sa luam acest bitum din import si va fi de o mai proasta calitate pentru ca se stie bine ca la Arpechim este bitumenul de cea mai buna calitate”, a precizat marti Iulian Iancu, prezent la o conferinta organizata de Consiliul Concurentei.
Un alt aspect al anchetei din Parlament, sustine Iancu, „este legat de statutul Petrom (…) privind modul de formare a preturilor la produsele petroliere, deci o analiza in detaliu pe toate componentele in speranta ca putem sa identificam acel set de masuri care sa deterrmine o reducere a acestei presiuni pe cresterea continua a pretului la pompa”.
In acest sens, Iancu a dat ca exemplu Bulgaria, unde Guvernul a luat masura inghetarii pe o perioada limitata a pretului la pompa.
- „In cazul nostru, fiind mai multi operatori, Petrom nu poate sa-si reduca de unul singur preturile la pompa pentru ca in primul rand ar fi atacat de ceilalti operatori din piata ca are o pozitie de dumping. Si atunci trebuie sa o faca o autoritate a statului. Cine? Guvernul Romaniei, care trebuie sa vada ca are o prevedere legala, respectiv cea din legea de privatizare la articolul 41 unde se spune ca in conditii de criza poate interveni asupra pretului. (…) Petrom nu poate initia singura o astfel de masura ca va fi acuzata de dumping, dar nu are nimic impotriva daca e o decizie a autoritatii statului” a spus Iulian Iancu.
Ancheta nu poate dura mai mult de 90 de zile conform reglementarilor, deci in mod normal pana la 1 iulie ar trebui sa fie inchis acest subiect, a mai mentionat deputatul.
Consiliul Concurentei a demarat, in 2005, o investigatie pe piata carburantilor care nu a fost finalizata nici pana in acest moment. O decizie va fi anuntata undeva in prima jumatate a lui 2011, potrivit presedintelui Consiliului Concurentei.
UPDATE Deputatii au amanat, marti, in plen, pentru a treia oara, constituirea comisiei de ancheta pentru privatizarea Petrom
Declaratia deputatului prezent la conferinta Consiliului Concurentei a fost contrazisa insa de votul de marti din Camera Deputatilor. Conform Agerpres, in Plenul Camerei s-a amanat pentru a treia oara constituirea comisiei de ancheta pentru privatizarea Petrom.
Propunerea de amanare a intrunit 113 voturi pentru si doua impotriva, presedintele de sedinta, Ioan Oltean, precizand ca termenul in care liderii de grup vor trebui sa-si armonizeze punctele de vedere cu privire la componenta comisiei este de doua saptamani.
Deputatul PDL Daniel Oajdea, cel care a strans semnaturi pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind respectarea contractului de privatizare a Petrom si stabilirea unor masuri de contracarare a cresterii preturilor la carburanti, a protestat fata de votul plenului, respectiv fata de amanarea repetata a constituirii comisiei.
El a propus, totodata, un vot nominal pentru a se putea observa ‘cine este de partea populatiei si cine este de partea grupurilor de interese’. ‘Infiintarea comisiei de ancheta a Petrom se amana in mod nejustificat cu complicitatea mai multor lideri politici’, a spus Oajdea.
Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, i-a reamintit deputatului PDL ca ar fi trebuit sa fie prezent la dezbaterea proiectului si nu i-a luat in considerare propunerea.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, la 21 martie, infiintarea unei comisii de ancheta pentru verificarea respectarii prevederilor contractului de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA de grupul austriac OMV, la initiativa deputatului PDL Daniel Oajdea.
Potrivit secretarului BP Niculae Mircovici, aceasta comisie urmeaza sa fie alcatuita din 14 deputati.
Comisia de ancheta va avea ca scop verificarea respectarii prevederilor din contractul de privatizare a Petrom, a argumentelor care stau la baza cresterii continue a pretului carburantilor si stabilirea masurilor ce trebuie luate pentru stoparea majorarii pretului la carburanti.