Sari direct la conținut

UPDATE Lia Olguta Vasilescu (PSD): Strangem semnaturi online pentru Codul de conduita virtual. AGF: O masura tipic comunista

HotNews.ro

Reprezentantii sindicatelor din invatamant, ai Patriarhiei si cei ai asociatiilor pentru protectia copiilor au cazut de acord, miercuri, la prima dezbatere pe tema adoptarii unui cod de conduita in mediul online, ca este necesara o astfel de reglementare, majoritatea pledand si pentru o lege in acest sens, relateaza Agerpres.

„Am inteles ca aderati la un cod de conduita si in proportie de 80% doriti chiar o lege – ceea ce ne pune pe ganduri si vor continua dezbaterile pe aceasta tema. Strangem semnaturi online pentru acest cod de conduita in domeniul virtual. Ne asteptam sa gasim intelegere in primul rand din partea administratorilor de site-uri”, a afirmat senatorul social-democrat Lia Olguta Vasilescu, unul dintre reprezentantii grupului de initiativa a Codului de conduita in mediul online.

Ea a precizat ca nu va exista un compartiment al Consiliului National al Audiovizualului care sa se ocupe de acest domeniu, ci o autoreglementare.

Social-democratul a explicat ca exista mai multe modalitati prin care limbajul injurios poate fi interzis, respectiv instituirea unui filtru de injuraturi, scoaterea manuala a acestor mesaje sau impunerea inregistrarii utilizatorilor.

„Pana la urma, administratorii de site-uri si providerii de internet ar trebui sa gaseasca solutia. Sunt solutii tehnice inclusiv pentru filtre”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Senatorul PSD a aratat ca in realizarea acestui proiect au existat si o serie de impedimente, exemplificand scrisoarea din partea organizatiei Reporteri Fara Frontiere, care sustinea ca prin aceasta initiativa se incearca limitarea libertatii de exprimare. Vasilescu a sustinut ca proiectul nu-si propune cenzurarea informatiilor.

Argumentele participantilor:

  • Mihaela Popa (PDL): Este un prim pas si face parte din acea masura pe care ne-o recomanda si UE si anume sa gasim solutii pentru societatea noastra. O societate pe care ne-o dorim a valorii, o societate mult mai frumoasa, care sa promoveze frumosul in viata copiilor nostri si sa fim demni, sa respectam demnitatea umana.
  • Simion Hancescu, prim-vicepresedinte Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant: Ar fi bine ca aceasta initiativa sa aiba finalitate, ar fi grozav sa existe un filtru pentru ca cei mici sa fie protejati
  • Ionel Barbu, vicepresedinte Federatia Spiru Haret: Cred ca va fi o munca dificila si in ceea ce ne priveste va vom sprijini sa aduceti o unda de lumina in aceasta nebuloasa.
  • Vasile Pestritu, vicepresedinte Federatia Educatiei Nationale: Utilizarea excesiva a internetului face din copiii nostri niste roboti. Au uitat sa citeasca un roman pentru ca au rezumatul pe internet, care de cele mai multe ori contine informatii eronate. (…) Adoptarea unui cod de conduita este vitala si necesara nu numai pentru copii, ci chiar si pentru politicieni care se balacaresc pe site-uri in prezenta intregii natiuni.

Patriarhia Romana: Nu cred ca educatia se face fara mijloace coercitive

Reprezentantul Patriarhiei Romane, preotul Vasile Raduca a apreciat ca pentru reglementarea mediului online ar trebui initiata o lege prin care sa fie „epurat limbajul subdezvoltat”. Mai mult, el a propus ca Televiziunea Publica sa difuzeze mai multe emisiuni cu teme educative.

„E nevoie de o lege care sa nu urmareasca sanctiunile, ci formarea unor mentalitati ale unor oameni cu adevarat dezvoltati. Nu cred ca educatia se face fara mijloace coercitive”, a subliniat reprezentantul Patriarhiei Romane.

„Se deschide cutia Pandorei”

Singura voce critica pare sa-i fi apartinut lui Serban Gheorghe, directorul executiv al Asociatiei Nationale Internet Service Providers, care a afirmat ca prin initiativa privind stoparea limbajului injurios de pe internet se incearca „deschiderea Cutiei Pandorei”.

„Cel mai bun filtru ar fi scoaterea calculatorului din priza sau din casa, pentru ca un calculator care nu functioneaza este cel mai sigur”, a afirmat Serban Gheorghe.

La prima dezbatere pe subiectul adoptarii unui Cod de conduita care sa reglementeze internetul au participat reprezentanti ai sindicatelor din invatamant, ai Patriarhiei, ONG-urilor, ai providerilor, asociatiilor pentru protectia copiilor, care au sustinut initiativa adoptarii unui Cod de conduita in mediul online.

Potrivit initiatorilor, vor urma inca doua dezbateri pe acest subiect cu reprezentantii mass-media si cei ai providerilor de internet.

Grupul de initiativa este format din senatorii Lia Olguta Vasilescu (PSD) si Mihaela Popa (PDL), deputatii Cristina Pocora si Alina Gorghiu (de la PNL), Carmen Moldovan si Oana Mizil (PSD) si presedintele PIN, Lavinia Sandru.

Adunarea Generala a Forumistilor: O propunere comunista

Adunarea Generala a Forumistilor (AGF), cea mai mare comunitate virtuala a investitorilor la bursa din Romania, proteaza impotriva incercarii de a introduce un „Cod de conduita in mediul virtual”, considerand-o nedemocratica si comunista.

  • Comunitatea AGF respinge categoric masura anti-democratica de a impune un asa zis „Cod de conduita in mediul virtual” prin care politicienii decid ce este permis si ce nu este permis in exprimarea considerata a fi libera in cadrul Forumurilor de discutii pe Internet si in cadrul Blog-urilor.
  • Ideea ca toti sa purtam aceiasi uniforma si sa ne exprimam in acelasi mod este o masura tipic comunista si ne exprimam regretul ca la 20 de ani de la caderea comunismului in Romania se recurge la astfel de masuri.
  • Consideram ca este mult mai oportun ca politicienii (bugetari platiti din taxele si impozitele noastre) sa discute un „Cod al bunui simt pentru politicieni” care sa includa si masuri de „bun simt” pentru politicienii care fac promisiuni si apoi sunt incapabili sa le duca la indeplinire.
  • Comunitatea AGF are un regulament de ordine interioara adaptat profilului AGF si respingem categoric ideea ca o instutie a statului roman (fie ca vorbim de parlament, guvern sau CNVM) sa aiba dreptul de a impune diverse clauze in Regulamentul AGF.
  • In conformitate cu Principiile AGF, Forumul AGF respecta dreptul fiecarui Forumist la libera exprimare, iar in cadrul Regulamentului AGF sunt prevazute sanctiuni doar in cazul in care, prin comportamentul sau, un Forumist impiedica dreptul la libera exprimare a altor Forumisti prezenti.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro