Sari direct la conținut

UPDATE OMV a cerut Curtii de Arbitraj de la Paris sa rezolve problema recuperarii unei datorii de la statul roman

HotNews.ro

Compania austriaca OMV a inregistrat la Curtea de Arbitraj de la Paris o cerere de arbitraj in vederea solutionarii unui litigiu cu statul roman. Informatia apare in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare privind suplimentarea cu 820.000 lei a bugetului Ministerului Mediului pentru plata cheltuielilor reprezentand onorariile arbitrilor in cauza aflata pe rolul Curtii de Arbitraj. Litigiul porneste de la faptul ca statul a refuzat rambursarea unor cheltuieli efectuate de Petrom pentru unele cheltuieli de mediu.

Intr-o prima faza, statul trebuie sa returneze companiei OMV Petrom 91,68 milioane de lei (aprox. 20 mil euro), fara TVA, reprezentand costuri de decontaminare a mediului. Pentru aceasta suma OMV se afla in litigiu cu statul roman.

Insa, datoria totala se apropie de 600 de milioane de euro.

Chiar in raportul financiar pe 2010, se arata ca aceasta este suma totala estimata pe care Petrom o revendica de la stat pentru unele cheltuieli de mediu.

Inca din august anul trecut, HotNews.ro arata caacest caz ar putea ajunge la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Conform contractului de privatizare, OMV Petrom are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune, se arata intr-un raport pe 2010 privind situatia financiara a Petrom. „Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul român, întrucât acestea se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom în 2004. Ca urmare, OMV Petrom S.A. a înregistrat datorii estimate cu dezafectarea şi respectiv creanţe de la statul român în sumă de 1.992,84 milioane lei la 31 decembrie 2010 (2009: 1.835,22 milioane RON). De asemenea, OMV Petrom S.A. a înregistrat creanţe de la statul român referitoare la obligaţiile de mediu în E&P, Rafinare şi Doljchim în sumă de 466,11 milioane RON (2009: 537,46 milioane RON) întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A”, se mai arata in raport.

OMV Petrom a înaintat două notificări prin care solicită rambursarea costurilor de decontaminare a mediului, în sumă de 91,68 milioane RON. Până în prezent, statul român nu a plătit sumele solicitate.

„În temeiul art. 2.1 din Anexa P la Contractul de privatizare nr. 5/2004, S.C. OMV Petrom S.A. a transmis notificări de pretenţie către Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în perioada 2009 şi 2010”, arata Ministerul Mediului.

  • Notificarea pretenţiei nr. 971/20.11.2009 pentru obiectivul Închiderea celor două batale de şlamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, în valoare de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 7.198.120,94 euro;

Notificarea pretenţiei nr. 118/26.03.2010, pentru obiectivul Ecologizarea celor două batale interioare din cadrul Rafinăriei Petrobrazi, în valoare de 61.431.494,04 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 15.315.786,79 euro.

  • UPDATE Potrivit OMV Petrom, acest demers reprezinta o cerere in arbitraj menita sa clarifice aspecte care pentru moment constituie subiectul unor interpretari diferite.

OMV Petrom mai sustine ca au fost efectuate activitati de decontaminare a unor poluari care s-au produs inainte de privatizare, compania inregistrand pana in prezent la autoritatile competente doua solicitari de rambursare in valoare de 91,68 milioane lei (circa 21 milioane de euro).

  • „Desi notificarile de rambursare au fost depuse cu peste doi ani in urma, pana la acest moment nu s-a ajuns la o interpretare comuna in ceea ce priveste aceste solicitari. In consecinta, conform prevederilor contractului de privatizare, in ultima instanta OMV AG, în calitate de cumpărător al Petrom, s-a adresat Curţii de Arbitraj de la Paris, la sfarsitul anului trecut, în vederea obtinerii unei interpretari obiective a celor doua solicitari.
  • In ciuda interpretarilor diferite mentionate mai sus, compania apreciază o serie de progrese recente. Acestea se refera la adoptarea unei proceduri de lucru pe cazurile de Anexa P, dar şi la identificarea posibilităţii de a folosi fonduri structurale pentru decontaminarea siturilor poluate înainte de privatizare”, precizeaza Petrom. 

Potrivit Anexei P din contractul de privatizare al Petrom – precum şi practicilor internaţionale conform cărora poluatorul plăteşte – costurile remedierii poluărilor cauzate înainte de privatizare vor fi rambursate de către statul român, în condiţiile îndeplinirii anumitor cerinţe, mai precizeaza Petrom.

Motivaţia constă în faptul că statul, prin companiile deţinute, a exploatat zăcăminte petroliere mai mult de 50 de ani, într-o perioadă în care standardele de mediu erau foarte scăzute sau nu se aplicau.

Practic, Petrom finanţează şi coordoneaza serviciile de decontaminare, urmând să recupereze la o dată ulterioară valoarea acestor costuri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro