Sari direct la conținut

UPDATE PSD își păstrează majoritatea: Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților

HotNews.ro
UPDATE PSD își păstrează majoritatea: Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților

PSD își conservă majoritatea în Camera Deputaților și în lipsa lui Liviu Dragnea. Marcel Ciolacu a fost ales președinte al camerei inferioare cu 172 de voturi. Raluca Turcan, de la PNL, a obținut 100 de voturi, iar Kelemen Hunor, de la UDMR, doar 20.

Bătălia penru funcția de președinte al Camerei Deputaților a creat tensiuni și negocieri la nivel parlamentar iar Coaliția PSD-ALDE a fost la un pas de colaps. La începutul zilei social-democrații au avut susținerea ALDE pentru a-l valida pe Marcel Ciolacu la șefia Camerei însă lucrurile s-au precipitat când, la Senat, președintele comisiei Juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc a convocat de urgență ședință și a dat un raport favorabil începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu.

Decizia comisiei juridice a aruncat în aer Coaliția, parlamentarii ALDE amenințând că nu votează propunerea PSD la șefia Camerei și că ies de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a venit de urgență la Parlament și a dat explicații partenerilor. Potrivit surselor HotNews.ro Dăncilă a discutat telefonic cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și i-ar fi explicat acestuia că a fost o greșeală a senatorului Robert Cazanciuc. Conducerea PSD i-ar fi dat asigurări liderului ALDE că senatorii social democrați nu vor susține și nu vor vota în plen începerea urmăririi penale.

Ședința de plen a fost reluată iar ALDE și-a anunțat de la tribună susținerea pentru propunerea PSD la șefia Camerei.

De precizat este că în debutul ședinței de plen, președintele interimar al Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, a anunțat că pune în acord o decizie a Curții Constituționale cu regulamentul de funcționare prin care se dă dreptul ca un grup de deputați independenți să-și înființeze grup parlamentar.

Astfel, cei 22 de parlamentari, membri Pro România, au începând de miercuri grup parlamentar. Reamintim că PSD, pe perioada mandatului lui Liviu Dragnea, a refuzat solicitarea lui Victor Ponta de a-și înființa grup parlamentar la Camera Deputaților.

16:00 Marcel Ciolacu a declarat că dorește să fie președintele tuturor grupurilor parlamentare și că va avea un dialog constant cu reprezentanții tuturor formațiunilor politice din Camera Deputaților.

15:36 Raluca Turcan: Faptul că a existat un candidat comun al partidelor de opoziție reprezintă un gest de responsabilitate politică.

15:25 Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 172 de voturi

15:06 Votul s-a încheiat. Pentru alegerea noului șef al Camerei este nevoie de minimum

14:29 A început votul. Din sală, deputatul PNL Florin Roman strigă „La pușcărie!”. El a avut această reacție după ce nu a fost lăsat să vorbească înaintea votului.

Florin Roman a strigat „la pușcărie” în timp ce președintele interimar al Camerei, Carmen Mihălcescu, făcea un apel la calm în ședința de plen înainteavotului secret cu buletine pentru alegerea noului președinte al forului legsilativ. Lia Olguța Vasilescu a urcat la tribuna Parlamentului și i-a replicat: „acesta a fost apelul la calm”, în timp ce anunța deputații care urmau să voteze.

14:26Marcel Ciolacu: Am făcut multe greșeli care ne-au costat. Nu putem să ne jucăm cu cuvântul de democrație. Un guvern îl răstorni democratic prin moțiune de cenzură. Mulțumesc grupului PSD că m-a nominalizat. Eu în politică nu am avut niciodată dușmani, am avut adversari politici.

14:22Kelemen Hunor: Lucrurile sunt simple, avem de rezolvat o situație. Vom reda Parlamentului acel rol care nu e îndeplinit, un for de dezbatere, în care nu ne jignim reciproc. În această perioadă, restabilirea echilibrului se poate face și de un reprezentant al maghiarilor din România.

14:19 Raluca Turcan a criticat de la tribuna Camerei Deputaților PSD-ALDE, acuzând că au „mutilat justiția”. Ralucăi Turcan i s-a tăiat microfonul.

14.00 Președintele interimar al Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu a anunțat de la tribuna plenului înființarea grupului parlamentar al Pro România prin punerea în acord a statututuluii cu decizia CCR .

13:49 Dăncilă a anunțat că votul va fi reluat în plen.ALDE va vota propunerea PSD. Viorica Dăncilă: „Am discutat despre votul de astăzi de la Camera Deputaților. Pentru noi este foarte important acest vot. O să vedem rezultatul după vot”

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că liderilor ALDE le-a fost explicat votul de la Senat în cazul raportului pentru începerea urmăririi penale și că votul în plenul Senatului va fi unul pentru susținerea lui Tăriceanu.

13.44: Viorica Dăncilă și liderii PSD au fost într-o ședință în biroul lui Carmen Mihălcescu. La ședința au participat Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, Daniel Suciu, Alfred Simonis, Niculae Bădălău.

13:00 Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că suspendarea ședinței are legătură cu adoptarea raportului favorabil începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu de către Comisia Juridică de la Senat. Acesta a creat tensiuni în Coaliția PSD-ALDE. Parlamentarii ALDE sunt extrem de nemulțumiți de modul cum au procedat social-democrații.

12.32 Liderul grupului PSD Alfred Simonis a cerut pauză de consultări 30 de minute. Ședința s-a suspendat.

12:30 Liderul grupului UDMR Attila Korodi a cerut amânarea votului pentru șefia Camerei Deputaților cu o săptămână

12:00 Victor Ponta pe Facebook: „ProRomânia există pentru că pe 26 Mai a fost votat de 600.000 de români. Există pentru că avem 22 de deputați care activează serios și profesionist în Parlamentul României! Există pentru că avem personalitate și curaj!(…) Dacă noul președinte al Camerei ( Ciolacu, Turcan, cine va fi ales) continuă abuzul vom utiliza cele mai dure și agresive căi legale pentru recunoașterea drepturilor noastre constiuționale!

10:40 Viorica Dăncilă a declarat că grupul Pro România va fi recunoscut în Parlament

10:32 În Parlament au început negocierile. Până la ora 12.00 grupurile parlamentare pot depune candidaturile la Secretariatul General .

Bătălia pentru șefia Camerei este una dură în condițiile în care nicio formațiune politică nu deține majoritatea în Parlament. Coaliția PSD-ALDE are în prezent 159 de voturi din cele 165 de voturi necesare pentru numirea președintelui Camerei Deputaților. Mai exact, Coaliției îi lipsesc șase voturi pentru a-l putea numi pe Marcel Ciolacu. Alături de PSD-ALDE ar putea vota o parte de parlamentarii Minorităților (17 mandate) care uzual ajutau Guvernul pe perioada mandatului lui Liviu Dragnea.

PNL, USR și PMP care împreună o susțin pe liderul grupului liberal Raluca Turcan au împreună 107 voturi. Dacă UDMR (21 mandate) ar renunța la susținerea propriului candidat iar deputații ProRomânia (22 mandate) ar vota alături de opoziție ar întruni 150 de vouri, suficiente pentru validarea lui Turcan.

Procedura de alegere a noului președinte al Camerei Deputataților care va exercita atribuțiile de lider al acestui for în locul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție a fost demarată. Teoretic, cel care va fi ales va exercita această funcție până la viitoarele alegeri parlamentare în condițiile în care președintele Camerei este ales pe întreaga durata a legislaturii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro