UPDATE Romania ar putea incepe sa exporte gaze prin conducta Arad-Szeged din luna februarie
Furnizorii din Romania ar putea, incepand din luna februarie, sa faca primele exporturi fizice de gaze spre Ungaria, prin conducta Arad-Szeged. Contactat de HotNews.ro, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, a afirmat ca au fost luate toate masurile legislative pentru realizarea acestor exporturi incepand din luna februarie. Insa ramane de vazut daca permit conditiile tehnice transportul gazelor pe relatia Arad-Szeged, deoarece exista diferente de presiune, in Romania fiind mai mica. Havrilet a precizat ca Transgaz a pus la dispozitie operatorilor capacitatile de export. Romania ar putea exporta prin aceasta conducta peste 1 miliard de metri metri cubi/an (circa 10% din cat produce Romania).
- Niculae Havrilet a precizat ca pot fi incheiate contracte pentru exportul a 10.000 mc/ora. Insa, acestea ar fi contracte de reverse flow in regim ferm, afirmaDumitru Chisalita, expert in domeniul gazelor naturale. La acesta se adauga si exporturi in regim intreruptibil pentru cantitati de pana intr-un miliard de metri cubi/an. Chisalita considera ca intr-un an, exporturile catre Ungaria ar putea fi in medie de circa 1 miliard de metri cubi. Intreruptibil insemna ca exportul poate fi sistat in situatii deosebite, de exemplu pe perioada iernii cand consumul intern creste.
Si la ora actuala pot fi realizate exporturi, insa nu fizic.De la 1 iulie 2013 au inceput exporturile de gaze prin tranzactii de tip backhaul, o procedura de export al gazelor prin schimburi virtuale.Pana acum, nu exista capacitatea tehnica pentru realizarea exporturilor fizice. Aceste probleme de ordin tehnic ar fi fost rezolvate, fapt pentru care operatorul national de transport Transgaz va permite transportul gazelor prin conducta Arad-Szeged. Dupa ce vor fi finalizate investitiile la conducta Iasi-Ungheni, vor fi permise si exporturile in Republica Moldova.
- Primele exporturi ar putea fi facute de o companie a Gazprom si de GDF-Surse
Havrilet a afirmat ca Transgaz va pune la dispozitie capacitati egale operatorilor care doresc sa exporte. Adica, daca depun cereri 10 operatori, toti 10 vor primi cantitati egale. In tara vecina, situatia este diferita, fiind organizate licitatii pentru rezervarile de capacitati de pe teritoriul ungar. Astfel, s-ar putea crea situatia in care o companie care a rezervat capacitate in Romania sa nu poata opera pe teritoriul Ungariei deoarece nu a castigat sau nu a participat la o licitatie. Presedintele ANRE a precizat ca din acest punct de vedere, operatorii de transport din cele doua tari trebuie sa gaseasca solutii astfel incat sa existe o corelatie intre cele doua proceduri. Potrivit unor surse HotNews.ro, Ungaria a realizat deja aceste licitatii, fiind castigate de Wiee, companie detinuta de Gazprom, si GDF. Astfel, cele doua companii ar putea face primele exporturi. Pana in acest moment, informatia nu a fost confirmata de Transgaz.