Sari direct la conținut

UPDATE Romgaz a semnat cu OMV Petrom si ExxonMobil un acord de optiune de participare la operatiunile petroliere din Marea Neagra

HotNews.ro

Romgaz va semna miercuri un acord de participare la un proiect energetic, a anuntat Guvernul fara a preciza despre ce proiect este vorba. Potrivit surselor HotNews, este un acord de intrare in parteneriat cu OMV Petrom si ExxonMobil in perimetrele de explorare/exploatare din Marea Neagra. Romgaz va ajunge sa detina 10% in cadrul acordului.

  • UPDATE Romgaz a semnat cu OMV Petrom si ExxonMobil un acord de optiune de participare la operatiunile petroliere din Marea Neagra, in perimetrul Midia. Prezent la ceremonia de semnare, premierul Victor Ponta a afirmat ca acesta este un acord care ofera companiei Romgaz „posibilitatea de a achizitiona 10% din beneficiile legate de exploatarea acestui bloc”.

„Vreau sa remarc ca perimetrul care face obiectul actualului acord se invecineza cu Neptun de care am auzit ca reprezinta un potential extraordinar”, a mai spus Ponta (…)Este o optine strategica”, a precizat Ponta. La finalul ceremoniei de semnare a acordului, Ponta a mai afirmat ca Romgaz se va lista pe bursa in luna octombrie, fiind un angajament luat in cadrul negocierilor cu FMI.

Nu este primul parteneriat de acest gen in care intra Romgaz. In noiembrie 2012, Romgaz a preluat o participatie de 10% in doua proiecte de explorare si productie a hidrocarburilor in Marea Neagra, din care 8% de la Lukoil Overseas, divizie a grupului rus Lukoil, si 2% de la Vanco International.

Reamintim ca in noiembrie 2008 ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun. Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri.

In octombrie 2012, Consortiul ExxonMobil si OMV Petrom a cumparat o parte din blocul Midia din Marea Neagra de la Sterling Resources.

Ce prevede acordul semnat de Romgaz cu OMV Petrom si ExxonMobil

Exercitarea optiunii este condiţionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare şi producţie pentru o porţiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom. Potrivit acestuia, in octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) şi OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources Ltd. şi Petro Ventures Europe B.V. pentru achiziţia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi aferente unei porţiuni din perimetrul Midia XV în zona românească a Mării Negre. Contractul de transfer nu a fost încă finalizat, iar condiţiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autorităţilor relevante, sunt în curs de îndeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL – 42,5%, OMV Petrom – 42,5%, iar Gas Plus International B.V. (co-titular al licentei perimetrului Midia) îşi păstrează participatia de 15%.

Pe baza termenilor agreaţi, Romgaz are opţiunea de a achiziţiona o participaţie de 10% în Midia Deep de la EMEPRL şi OMV Petrom. Opţiunea Romgaz de a intra este declanşată de finalizarea contractului de transfer şi de anunţul unei descoperiri comerciale. Zona Midia Deep este adiacentă perimetrului Neptun.

  • “Acesta reprezintă un nou pas în eforturile noastre de susţinere a obiectivului României de a explora şi dezvolta resursele offshore, pentru a atinge scopurile energetice naţionale ale ţării”, a declarat Mariana Gheorghe, OMV Petrom CEO.
  • “Suntem încântați să continuăm în această direcţie, recunoscând în acelaşi timp că explorarea offshore la mare adâncime implică investiţii cu risc ridicat, care necesită stabilitate si predictibilitate fiscală precum şi un mediu investiţional , a afirmat, la randul sau, John L. Knapp, Director General EMEPRL.
  • Corin Cindrea, director General Romgaz, a precizat, de asemenea, ca „semnarea acestui contract de opţiune permite extinderea operaţiunilor noastre în Marea Neagră pentru atingerea obiectivului strategic al companiei de creştere a portofoliului de resurse şi rezerve.”

EMEPRL va fi operatorul operaţiunilor petroliere în porţiunea cu apă mai adâncă a perimetrului Midia. EMEPRL si OMV Petrom au împreună activităţi în sectorul românesc al Marii Negre, unde cele două companii au anunţat o descoperire de gaze anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro