Sari direct la conținut

​UPDATE Scrisoare deschisa catre premier si ministrul economiei: Opriti contractele preferentiale cu energie

HotNews.ro

Mai multi reprezentanti ai societatii civile au semnat o scrisoare deschisa catre premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrul economiei, Lucian Bode, prin care cer oprirea contractelor preferentiale cu energie care defavorizeaza companiile statului. Semnatarii scrisorii fac referire, in mod special, la contractul prin care ArcelorMittal ar urma sa obtina energie la un pret cu mult sub nivelul de piata (cca. 170 RON/MWh fata de preturile din piata azi, 210-225 RON/MWh), timp de 2 ani. “Va solicitam prin urmare ca, in calitate de proprietar (actionar majoritar) sa dispuneti ca reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliile de Administratie ale tuturor companiilor de stat (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Turceni, Rovinari, Craiova, ELCEN etc.) sa nu aprobe incheierea unui contract in defavoarea propriilor companii”, se arata in scrisoare.

Domnului Prim Ministru, Mihai Răzvan Ungureanu,

Domnului Ministru al Economiei Lucian Bode

  • E timpul sa opriti contractele preferentiale cu energie.
  • Incepeţi cu cel nou, pregătit pentru a fi aprobat marţi 20 martie.

Domnule Prim Ministru, domnule Ministru

Am privit cu mult optimism promisiunile dv. de a rezilia sau renegocia, in interesul statului, contractele bilaterale pe termen lung, incheiate de-a lungul vremii necompetitiv de Hidroelectrica (asa-numitele “contracte cu baietii destepti”). Am apreciat de asemenea mesajele transmise public imediat dupa investirea noului guvern ca veti continua angajamentele asumate de Minister si de Guvern fata de FMI şi UE.

Monica Macovei

Monica Macovei

Foto: Arhiva personala

De aceea, ne surprinde sa aflam acum ca, in ciuda angajamentelor de fatada, in realitate Ministerul Economiei acceptă ca un mare consumator de energie electrica, Arcelor Mittal, sa obtina energie la un pret cu mult sub nivelul de piata (cca. 170 RON/MWh fata de preturile din piata azi, 210-225 RON/MWh), timp de 2 ani. Care este logica declaraţiilor că ne străduim să găsim căi legale pentru rezilierea contractelor dezavantajoase vechi, dacă în acelaşi timp semnăm altele noi? Şi pe cine păcăleşte mutarea unor băieţi deştepţi de la sursa Hidroelectrica către sursa Nuclearelectrica?

Va solicitam prin urmare ca, in calitate de proprietar (actionar majoritar) sa dispuneti ca reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliile de Administratie ale tuturor companiilor de stat (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Turceni, Rovinari, Craiova, ELCEN etc.) sa nu aprobe incheierea unui contract in defavoarea propriilor companii, la preturi mult mai mici decat ar putea obtine actionand competitiv pe bursa deschisa de energie (OPCOM). Aprobarea unui contract la preturi sub nivelul pietei este in defavoarea cetateanului-acţionar, afecteaza valoarea companiilor de stat si incalca angajamentele Romaniei fata de Fondul Monetar International.

De pilda, Scrisoarea de Intentie cu FMI din 6 decembrie 2011 http://www.imf.org/external/np/loi/2011/rou/120211.pdf confirma angajamentul Romaniei de a rezilia sau a aduce la nivelul pretului de piata contractele existente si de a incheia noi contracte doar prin OPCOM in mod transparent si nediscriminatoriu. Altfel spus, companiile de stat scot la licitatie energia produsa, cumparatorii intra in concurenta si compania vinde cui da mai mult; iar nu, cum se încearcă acum, compania de stat raspunde unei

Cristian Ghinea

Cristian Ghinea

Foto: Arhiva personala

oferte de cumparare dezavantajoase, în urma unei înţelegeri informale cu clientul.

In urma cu o saptamana, presa a semnalat intentia Nuclearelectrica de a aproba in Consiliul de Administratie un contract de vanzare de energie catre Arcelor Mittal in afara OPCOM, in cantitate totala de 2,8 TWh, la un pret de 170 RON/MWh. Decizia a fost oprita ca urmare a presiunilor organismelor internationale si ale presei. Cu toate acestea, se pare ca s-a gasit o varianta prin care sa se obtina acelasi pret prin manipularea pietei OPCOM, pentru a parea ca angajamentele se respecta. Manipularea de preţ este evidentă şi a mai fost folosită în trecut (2008) în relaţia cu Hidroelectrica, producând pierderi masive în bugetul acestei companii, bugetul statului şi ducând la distorsionarea preţului de piaţă pentru doi ani de zile. Societatea civilă pregăteşte o documentare a acestor practici şi o sesizare către DG Competition în caz că această acţiune va fi continuată.

Pretul de piata azi si pretul pe care l-ar putea obtine fiecare companie de stat scotand la vanzare prin licitatie cantitatea de energie produsa este de cel putin 213 RON/MWh (pretul obtinut in medie anul trecut pe PCCB pentru livrare anul acesta). Acesta e pretul minim la care trebuie sa vanda

Sorin Ionita

Sorin Ionita

Foto: Arhiva personala

companiile de stat si pretul minim la care se pot renegocia contractele vechi ale Hidroelectrica cu baietii destepti. Cu alte cuvinte, daca una sau mai multe companii de stat decid sa vanda azi la 170 RON/MWh pentru a raspunde ofertei facute de Mittal, pierderea pe care o va inregistra statul vanzand sub piata va fi 3.4 mil MWh*(213-170) = 146,2 milioane RON.

Domnule Prim Ministru, domnule Ministru, daca permiteti reprezentantilor statului sa aprobe un astfel de contract, veti fi responsabili pentru o pierdere de 146,2 milioane RON din profitul potential al acestor companii şi pentru semnalul extrem de prost dat în piaţă.

Vă reamintim de asemenea că guvernul intentioneaza sa:

  • 1) reformeze managementul companiilor de stat din energie, inclusiv Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Complexul Oltenia; performanta managementului viitor va fi serios limitata de o decizie de vanzare a unei cantitati uriase de energie la pret sub piata, cu efecte negative timp de 2 ani;
  • 2) listeze pe Bursa de Valori Bucuresti un pachet minoritar de actiuni la Nuclearelectrica si Hidroelectrica; pretul la care Ministerul va putea vinde actiuni la aceste companii, ca si succesul vanzarii, depind critic de modul in care companiile de stat inteleg sa-si maximizeze profitul.

In consecinta, va solicitam sa dispuneti ca producătorii publici de energie aflaţi în subordinea dv. sa nu raspunda unei oferte sub pretul de piata ci, in schimb, sa ofere la licitatie transparentă intreaga cantitate disponibila de energie, in pachete / contracte standardizate, pentru a obtine cel mai bun pret. Aceasta e singura formula acceptabila de micul acţionar-cetăţean si de organismele financiare internationale fata de care ne-am angajat sa facem reforma in sectorul energiei”.

Semnatari:

  • Monica Macovei, europarlamentar
  • Cristian Ghinea, director CRPE
  • Mircea Marian, editorialist
  • Sorin Ionita, presedinte Expert Forum
  • Jean Constantinescu, expert energie
  • Laura Stefan, expert anticoruptie
  • Gabriel Biris, avocat expert fiscalitate
  • Ionut Sibian, Director, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
  • Radu Filipescu, Grupul pentru Dialog Social
  • Ovidiu Voicu, Director departament politici publice, Fundatia Soros
  • Miron Damian, publicist
  • Radu Nicosevici, Academia de Advocacy
  • Madalina Doroftei, Societatea Academica din Romania
  • Rodica Culcer, analist politic
  • Nicusor Dan, Asociatia Salvati Bucurestiul
  • Costel Popa, Ecopolis
  • Calin Hera, jurnalist
  • Dan Perjovschi, artist plastic si jurnalist
  • Andrei Postelnicu, consultant independent
  • Matei Paun, analist economic
  • Razvan Orasanu, analist economic
  • Mircea Toma, presedintele ActiveWatch

NOTA Lista de semnături rămâne deschisă tuturor cetăţenilor-acţionari cărora le pasă cum este gestionată proprietatea lor din sectorul energie”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro