Sari direct la conținut

UPDATE Studiu al Universitatii Politehnica: Companiile Electra si Hidroenergetica vor profita de pozitia lor de oligopol, iar preturile la energie vor creste continuu

HotNews.ro

„Cele doua companii (n.red. Electra si Hidroenergetica) vor profita de pozitia lor de oligopol, inlaturand rapid restul actorilor marunti din piata de energie din Romania, consecinta fiind o crestere continuua a pretului energiei la consumatorul final”, este una dintre concluziile dintr-un studiu eleborat de Universitatea Politehnica Bucuresti pe tema implicatiilor asupra pietei de energie generate de aparitia companiilor Electra si Hidroenergetica.

Studiul mai arata ca in urma infiintarii companiilor, generarea de resurse financiare pentru investitiile viitoare din sector devine incerta. „Simularea situatiilor financiare de viitor indica faptul ca cele doua companii vor inregistra pierderi iar investitiile majore vor fi inghetate„, se mai arata in studiu.

Conform studiului, indicele de concentrare a pietei producatorilor de energie va ajunge la nivel foarte ridicat, in timp ce alimentarea cu energie a Romaniei va fi tot mai nesigura, din cauza orientarilor strategice gresite. Autorii studiului mai cred ca cele doua companii vor fi lipsite de importanta pe piata regionala.

Termenul initial anuntat de fostul ministrul al Economiei, Adriean Videanu, pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depasit din cauza unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei la sfarsitul lunii aprilie. Fara avizul Consiliului nu poate avea loc niciun fel de concentrare economica. Analiza era asteptata sa se finalizeze la sfarsitul lunii august, insa sindicatele din sectorul energetic s-au opus infiintarii companiilor si astfel contestatiile depuse la Registrul Comertului au blocat investigatiile. Pe langa faptul ca trebuie sa rezolve problemele de la Registrul Comertului, Ministerul Economiei trebuie sa vina cu noi notificari la Consiliul Concurentei.Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliului Concurentei.

  • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro