Sari direct la conținut

UPDATE Veste proasta pentru autoritatile romane: GDF Suez, Iberdrola si RWE se retrag din proiectul privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

HotNews.ro

Grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE vor sa se retraga din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, transmite Reuters. Motivele retragerii sunt conditiile dure de reglementare si situatia economica. Un anunt oficial privind retragerea din proiect ar putea fi facut zilele urmatoare. „Conditiile economice si de reglementare din Romania nu sunt favorabile pentru lansarea proiectului”, au declarat surse apropiate proiectului. „Aceasta nu inseamna ca proiectul nu ar putea fi resuscitat in cativa ani”.

-Nu este prima retragere de acest fel. CEZ a vandut la finalul anului trecut actiunile detinute la compania de proiect

Oficialii romani cred ca nu exista motive reale pentru care cele trei companii sa se retraga din proiect

-Reprezentantii Ministerului Economiei iau in calcul posibilitatea sa fie cautati alti investitori

-Statul roman va fi nevoit sa cumpere toate actiunile la care renunta celelalte companii, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din actiuni.

  • UPDATE1  Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca nu au fost informati oficial cu privire la retragerea celor trei companii din proiect, urmand sa aiba loc o intalnire a actionarilor pe 24 ianuarie. „In legatura cu informatiile publicate in presa, potrivit carora trei companii ar urma sa se retraga din proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri precizeaza ca, pana in acest moment, nu a primit o informare oficiala din partea vreunei companii cu privire la o eventuala decizie de retragere. Urmatoarea intalnire a actionarilor companiei de proiect EnergoNuclear va avea loc luni, 24 ianuarie 2011″, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
  • UPDATE 2 Autoritatile romane au fost luate prin surprindere de aceasta decizie. „Noi nu stim nimic oficial. Stiam ceva despre RWE, dar nu si despre ceilalti. In aceste conditii, nu prea am ce sa comentez. Ce vom face in continuare? Proiectul merge mai departe”, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.
  • Intrebat daca exista semnale si din partea celorlalte doua companii, Enel si ArcelorMittal, ca ar vrea sa renunte, Tudor Serban a spus ca „semnal nu au dat nici ceilalti”. Acesta a precizat ca Ministerul Economiei va cere companiilor sa precizeze care au fost motivele reale care stau la baza renuntarii. „Nu ni s-a reprosat nimic pana acum din partea lor, de aceea nu vad care ar putea fi motivele”, a precizat Tudor Serban.
  • Acesta a mai spus ca in cazul in care cele trei companii vor face un anunt oficial, statul roman va cauta alti investitori.
  • Statul roman va trebui sa cumpere pachetele detinute de companiile care se retrag si astfel va ajunge sa detina 84,65% din actiuni.

UPDATE 3 Cele trei companii au intocmit un comunicat de presa comun prin care confirma intentiile lor. „Din 2008, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, sunt parteneri cu SN Nuclearelectrica pentru dezvoltarea unitatilor 3 si 4 ale centralei Cernavoda. Incertitudinile economice de pe piata din jurul acestui proiect, legate, in cea mai mare parte de actuala criza financiara, nu sunt in concordanta cu cerintele de capital ale unui nou proiect de energie nucleara. In consecinta, in conformitate cu politicile lor de investitii, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola au decis, sa nu continue participarea lor la proiect. Aceasta decizie nu reflecta calitatea tehnica a proiectului, recunoscuta recent de catre Comisia Europeana. GDF SUEZ, RWE si Iberdrola vor urmari de asemenea angajamentul lor de a dezvolta noi proiecte nucleare in strainatate„, se arata in comunicatul de presa.

Aceste renuntari nu sunt semnale tocmai pozitive pentru economia romaneasca, mai ales in conditiile in care nu sunt primele de acest fel. In ultima perioada, investitorii straini par sa fie din ce in ce mai putini interesati sa participe la dezvoltarea sectorului energetic romanesc. Aceasta veste vine la putin timp dupa ce compania CEZ a vandut actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda.

In plus, compania germana RWE a anuntat ca a vandut si actiunile de la parcul eolian din Valea Dacilor. Compania sustine ca a renuntat la pachetul de actiuni majoritar din cauza birocratiei excesive.

Toate aceste companii au infiintat, alaturi de statul roman, compania de proiect, Energonuclear. Daca se retrag si cele trei companii, in proiect vor mai ramane doar statul roman, ArcelorMittal Romania si Enel Italia.

Intitial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Culmea este ca statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense.

  • Cititi aici mai multe despre retragerea CEZ din proiect.

Aceste renuntari au loc chiar intr-un moment in care lucrurile pareau sa decurga bine. Ministerul Economiei a anuntat, ieri, ca Bechtel International, consortiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA avand ca lider SNC LAVALIN, si consortiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federatia Rusa au trimis scrisori de intentie pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

  • Cititi aici mai multe despre intentiile americanilor, canadienilor si rusilor de a construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro