Sari direct la conținut

UPDATE Votul din diaspora, remanierea și moțiunea de cenzură pe agenda ședinței Coaliției. Ce miniștri se află pe lista remanierii extinse

HotNews.ro
Dancila, Foto: Guvernul Romaniei
Dancila, Foto: Guvernul Romaniei

Liderii Coaliției s-au întâlnit joi în biroul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a discuta strategia pentru următoarea perioadă. Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au declarat la finalul ședinței că se va discuta la nivel parlamentar despre identificarea unor soluții privind simplificarea votului în diaspora. Pe agenda neoficială a discuțiilor s-a aflat și tema remanierii, dar și demersul opoziției privind moțiunea de cenzură.

UPDATE 17.05 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței coaliției de guvernare, că PSD-ALDE vor aduce amendamente la pactul propus de președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României.

Ea a spus că una dintre temele ședinței a fost legată de pactul politic propus de Iohannis.

„Ne așteptam ca acest acord să reliefeze întocmai discuțiile cu toate partidele politice. (…) Vom veni cu amendamente la acest acord astfel încât să întărim și poziția României ca stat membru și parcursul european al țării noastre. Trebuie să vorbim de o Europă cu două viteze, trebuie să vorbim de dublul standard, adică dacă avem aceleași obligații să avem și aceleași oportunități, de modul în care căutăm să găsim consens în rândul europarlamentarilor pe care îi trimitem la Bruxelles. Vorbim de modul în care România va sta la masa deciziilor, pentru a întări poziția României”, a afirmat Viorica Dăncilă.

La ședință au participat Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Mihai Fifor, Călin Popescu Tăriceanu și Varujan Vosganian.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că premierul Viorica Dăncilă a discutat miercuri cu președintele Klaus Iohannis despre propunerile pentru conducerea ministerelor ale căror interimate urmează să expire în această săptămână. Potrivit surselor citate, preşedintele i-a transmis că va da un răspuns curând în această privinţă.

La sfârșitul lunii mai, premierul a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniştri de la Justiţie – Ana Birchall, Fonduri Europene – Roxana Mânzatu şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – Natalia Intotero şi pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice – Titus Corlăţean.

Președintele a anunțat că nu este de acord cu propunerea făcută de Coaliție pentru postul de vicepremier – Titus Corlățean.

La finalul ședinței Coaliției , premierul a declarat că așteaptă un răspuns oficial din partea președintelui în ceea ce privește propunerea lui Titus Corlățean pentru postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice.

„Am avut o discuție ieri cu domnul președinte. Am vorbit despre fiecare candidat în parte, am motivat propunerile și acum aștept de la președinte să vină cu un răspuns pentru cele trei portofolii, interimatele care expiră mâine (vineri-n.red.). Am discutat cu domnul președinte despre fiecare propunere, am spus de ce am făcut aceste propuneri, faptul că îmi doresc să avem în Guvern oameni cu performanță”, a declarat la Parlament, Viorica Dăncilă.

De asemenea, Dăncilă a precizat că PSD trebuie să ia o decizie în ceea ce privește postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ștefan la Curtea de Conturi Europeană.

Surse de la vârful PSD au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul partidului s-a discutat despre o nouă propunere pentru portofoliul de vicepremier fiind vehiculate mai multe variante. Deputatul PSD Angel Tîlvăr și Victor Negrescu sunt numele pe care conducerea PSD le va propune liderilor din teritoriu, vineri, în ședința Comitetlui Executiv.

În ultima perioadă s-a discutat intens atât în interiorul PSD cât și la ALDE despre o remaniere extinsă. Nume ca Teodor Meleșcanu, Anton Anton, Grațiela Gavrilescu de la ALDE sau Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, Răzvan Cuc, Petre Daea s-ar afla pe lista potențialilor remaniați. Potrivit surselor HotNews.ro, remanierea extinsă este dorită de liderii Coaliției, dar după ce se va dezbate și vota moțiunea opoziției.

De alfel, președintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că cel mai probabil partidul va veni cu o remaniere mai amplă după moțiunea de cenzură. Social-democratul a precizat că la ședința CEx se va discuta acest lucru.

Un alt subiect pe ordinea de zi a Coaliției este și depunerea moțiunii de cenzură. Liderii PSD și ALDE discută despre strângerea rândurilor și fac calcule pe ce parlamentari se pot baza. De altfel, PSD-ALDE are majoritate în Parlament, mai exact deține 240 de voturi cu șase mai mult de jumătate plus unu (234) din numărul de mandate de parlamentari.

Pentru a fi adoptată o moțiune de cenzură Opoziția are nevoie de 234 de voturi iar în prezent PNL-USR-PMP au 150 de parlamentari. De altfel dacă UDMR și PRORomânia s-ar alătura demersului ar strânge 207 voturi insuficiente pentru căderea Guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro