Sari direct la conținut

UPDATE Zborul special pentru repatrierea românilor blocaţi în Africa de Sud a aterizat la București cu 70 de pasageri la bord

HotNews.ro
Tarom, Foto: tarom.ro
Tarom, Foto: tarom.ro

Zborul special organizat pentru repatrierea românilor blocaţi temporar în Africa de Sud după ce Uniunea Europeană a anulat zborurile din cauza apariției noii tulpini a coronavirusului – Omicron – considerată extrem de contagioasă a decolat din Johannesburg marţi, la ora 03.54 (ora locală/ora României), și a aterizat la Bucureşti în jurul orelor 16.15. La bord sunt 70 de pasageri, din care 46 de români, 18 sunt din alte state UE, iar alţi şase sunt din terţe state. Şapte români nu au reuşit să se îmbarce.

UPDATE 16.15 Aeronava cu românii Repatriați din Africa de Sud a aterizat la Baza Aeriană 90 București.

UPDATE 16.00 Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat marți repatrierea românilor aflați în Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație. Costurile vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

UPDATE 14.02 Autoritățile au anunțat că aeronava TAROM care îi aduce în țară pe românii din Africa de Sud va ateriza la Baza Aeriană 90 București, în jurul orei 16.30.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).

MAE precizează că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce în zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să ajungă în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au făcut la timp testele PCR necesare. Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România, mai spune MAE.

Conform Ministerului de Externe, consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria a mers la aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziția cetățenilor români alimente de bază și apă și pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalitățile specifice în aeroport în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro