UPDATE Zidul de la Moara lui Assan a fost daramat de hoti de fier vechi, nu s-au inregistrat victime
Zidul de la Moara lui Assan din Bucuresti prabusit vineri a fost daramat de persoane care il lovisera pentru a extrage fier vechi, in urma incidentului nefiind inregistrate victime, relateaza Mediafax.
Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti si Politie, dar si reprezentanti ai Primariei Sectorului 2, au venit, vineri dupa-amiaza, la Moara lui Assan, in urma informatiilor venite din partea cetatenilor din zona, potrivit carora s-ar fi prabusit un zid si ar putea exista victime.
Martorii au auzit o bubuitura puternica si au presupus ca s-a produs o tragedie, insa acest lucru nu s-a confirmat.
La fata locului, reprezentantii ISU au constatat ca era vorba despre un perete daramat de mai multe persoane care il lovisera pentru a extrage fier vechi.
La auzul sirenelor de pe masinile de interventie, hotii au abandonat doi saci cu fiare si au fugit.
Pentru a fi siguri ca sub daramaturi nu exista victime, salvatorii ISU au rascolit pietrisul cu niste rangi si au constatat ca nimeni nu a fost prins sub peretele prabusit.
Potrivit politistilor Sectiei 7, in incinta Morii lui Assan vin frecvent oameni ai strazii care strang fier vechi si care, uneori, darama zidurile in cautare de metale.
La Moara lui Assan, aflata pe lista monumentelor istorice din 2004, s-au produs anterior doua incendii puternice, in mai 2008 si in iunie 2012.
Fosta fabrica de paine din ansamblul Moara lui Assan a ars prima oara in noaptea de 13 spre 14 mai 2008, iar pentru stingerea focului a fost nevoie de interventia a 80 de pompieri. Nu au existat victime.
In 7 iunie 2012, moara a luat din nou foc, 28 de ore pompierii luptand sa stinga flacarile. Stingerea focului a fost ingreunata de faptul ca grinzile acoperisului de la cladirea cuprinsa de flacari, fiind tratate chimic cu uleiuri si vopsele, au favorizat propagarea focului si au intretinut arderea. Un elicopter a fost solicitat pentru stingerea flacarilor.
Fabricile Assan s-au dezvoltat intre anii 1853 si 1948, pornind de la o mica instalatie de prese pentru ulei, miscate cu forta oamenilor si cateva pietre de macinat grane, miscate cu cai. In locul acestora, care au fost demolate, a inceput, in 1853, constructia morii actionate cu motor termic. In 1894 a fost infiintata o noua sectie de lacuri si culori, iar in anul 1903, cand a fost sarbatorita o jumatate de secol de la infiintare, s-au mai adaugat cateva constructii. In 1903 s-a construit un nou siloz de grane, care a fost, la acea data, cea mai inalta cladire din Bucuresti – 41 metri inaltime – si care avea o capacitate de 700 de vagoane. Dupa 1903, moara Assan a fost dotata cu energie electrica, avand uzina proprie, iar in iunie 1930, a fost transformata in Societate Anonima pe Actiuni, sub denumirea „Fabricele Assan”, care cuprindeau patru industrii diferite: macinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri si culori, sapunuri si chit. In august 1943, s-au introdus gazele naturale.
Fabricile au fost construite de industriasul Gheorghe Assan si conduse intai de el si mai apoi de fii sai, Gheorghe si Bazil Assan.
Prin nationalizarea societatilor private din 1948, Fabricile Assan au fost impartite in doua – Fabrica de morarit si panificatie „Graul” si Fabrica de ulei SC Solaris SA.
Primaria Sectorului 2 afirma ca a facut numeroase demersuri legate privind starea de degradare in care se afla cladirile din strada Silozului nr. 25 – „Moara lui Assan”, aflata pe lista monumentelor istorice din 2004.