Sari direct la conținut

UPDATE3: Seful arbitrului telecom anunta o posibila noua licenta 3G in Romania

HotNews.ro

Catalin Marinescu, noul presedinte al arbitrului pietei telecom (ANCOM) isi propune sa discute cu operatorii de telefonie mobila extinderea ariei de furnizare a telefoniei 3G si reorganizarea modului de folosire a spectrului in scopul acordarii a cel putin unei noi licente 3G, cu compensatile financiare corespunzatoare. In acest moment, Orange, Vodafone, RCS&RDS si Zapp detin licente 3G, iar atribuirea unei noi licente prin refolosirea benzii utilizate de acestia nu se poate face fara acordul lor.

De asemenea, noul presedinte ANCOM isi propune finalizarea in cel mai scurt timp a deciziei privind furnizarea serviciilor 3G in banda de 2G (900-1800 mHz).

„Anul acesta, poate chiar in citeva luni, oricum pina in vara, speram sa fie finalizata aceasta decizie”, a spus Marinescu.

Decizia de furnizare a serviciilor 3G in banda 2G are la baza o recomandare a Comisiei Europene, care se afla in stadiul final de aprobare la nivel european.

„Din cate stiu eu, 12 state din UE au adoptat pina acum o decizie similara pe baza acestei recomandari. Nu cred ca va exista o rezistenta la nivel european fata de aceasta propunere a Comisiei Europene”, a spus Marinescu.

Decizia aparitiei unei noi licente 3G, posibil pana la sfarsitul lui 2009

In legatura cu posibilitatea unei noi licente 3G prin refolosirea spectrului utilizat de operatorii care detin deja o astfel de licenta, Marinescu spune ca „este un proces mai dificil si probabil pina la sfirsitul anului se va lua o decizie, pozitiva sau negativa”.

„In 2003 si respectiv 2005 cand au fost acordate primele doua licente 3G, pentru ca benzile aferente nu erau atat de interesante la acel moment, in caietele de sarcini nu s-au mentionat foarte clar conditiile de furnizare a serviciilor 3G, asa cum s-au mentionat spre exemplu pentru noua licenta de comunicatii mobile dobandita de Romtelecom.

Pentru a stimula investitiile in 3G din partea operatorilor, s-a stabilit ca acestia vor plati numai cat vor utiliza, ceea ce se si intampla. Suntem increzatori ca, in urma discutiilor cu operatorii si ministerul vom putea folosi mai eficent spectrul poate chiar prin atribuirea unei noi licente 3G”, a explicat Marinescu.

Zapp este de acord, in principiu, cu o discutie de cedare a spectrului pentru o noua licenta 3G

Laurentiu Anghel, consilier general in cadrul Telemobil (Zapp) sustine ca operatorul este de acord in principiu cu o discutie privind reorganizarea spectrului, dupa o analiza atenta care sa tina seama de compensatiile aferente.

„In opinia Telemobil S.A., in principiu, intentia exprimata public de Presedintele ANCOM poate fi luata in discutie dupa o analiza atenta a tuturor implicatiilor de natura concurentiala, comerciala si juridica. O astfel de analiza poate fi facuta numai in conditiile in care reorganizarea spectrului se face intr-un cadru mai larg, cu punerea in discutie a compensarii unei eventuale cedari de spectru UMTS cu spectru GSM 900”, a declarat pentru HotNews.ro Laurentiu Anghel.

Vodafone: Nu numai ca spectrul alocat prin licenta 3G va fi utilizat integral, ci este chiar insuficient

Al doilea mare operator de telefonie mobila din Romania, Vodafone, respinge ideea neutilizarii spectrului 3G alocat prin licenta, sustinand ca spectrul ar putea fi chiar insuficient.

„In cazul Vodafone Romania, nu putem vorbi de neutilizarea spectrului 3G alocat prin licenta. Utilizarea spectrului se face in mod gradual, in conformitate cu dezvoltarea retelei 3G, respectand obligatiile de acoperire impuse prin licenta. A doua faza o obligatiilor de acoperire a fost incheiata in luna decembrie 2008, a treia urmand a fi incheiata in decembrie 2011.

Tinand cont de aceste aspecte, precum si de predictiile de trafic pentru urmatorii ani, estimam ca si cel de-al treilea canal radio 3G alocat va fi utilizat in curand, astfel incat, odata cu incheierea celei de-a treia faze a obligatiilor de acoperire, intregul spectru alocat Vodafone va fi nu doar utilizat integral, ci poate chiar insuficient”, sustin oficialii Vodafone Romania.

Orange: Nu credem ca spectrul 3G alocat va lasa capacitati neutilizate

Initiativa arbitrului telecom nu pare a avea prea multe sanse de izbanda, Orange Romania exprimandu-si joi neincrederea ca spectrul 3G alocat va ramane neutilizat integral.

„Strategia comerciala a Orange Romania se concentreaza asupra dezvoltarii puternice a serviciilor de internet mobil broadband. In acest sens ne propunem sa investim in continuare resurse semnificative in extinderea si capacitatea retelei de date mobile, datorita cererii crescute din partea clientilor, atat corporate cat si utilizatori individuali. Conform evolutiei numarului de clienti si traficului de date din ultimele luni si a previziunilor de crestere accelerata, spectrul 3G alocat este in concordanta cu planul nostru de afaceri si nu credem ca va lasa capacitati neutilizate”, au precizat reprezentantii Orange Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro