Sari direct la conținut

USL nu-si cunoaste interesul

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Curioasa obsesia USL de a prelua, eventual in 2012, o Romanie cu importante dezechilibre structurale, cu datorii foarte mari, cu investitori externi alungati de politici sociale desuete, cu salarii si pensii mari pe care, in mod sigur, nu va avea de unde sa le plateasca.

Asa s-ar intampla daca actualul guvern ar asculta de sfaturile si imboldurile opozitiei. Care da toata saracia si toate neajunsurile pe clientela PDL. Ca si cum n-ar avea propria clientela, care abia asteapta sa ajunga la bucatele bugetare, dupa sapte ani de post, in cazul PSD. Si se face ca nu intelege ca 75% din buget se duc pe salarii, pensii si ajutoare sociale, restul de 25% pe achizitii materiale strict necesare functionarii scolilor, spitalelor, unitatilor militare, posturilor de politie, asa ca de furat nu mai este cine stie ce. Mai ales ca ne-am imprumutat deja 11,5 miliarde de euro, in primele cinci luni ala lui 2011.

Ca se dau in continuare contracte cu statul pentru clientela PDL este adevarat. Dar nu vad nicio garantie din partea opozitiei, ca daca ar veni la guvernare aceasta practica ar inceta. Dimpotriva, marele regret al lui Victor Ponta a fost, dupa alegeri: „ei au fost mai performanti la furat decat noi”! Sa intelegem ca daca vor veni la guvernare ii vor intrece! Avand burtile lipite de sira spinarii!

Reorganizarea administrativa este si in interesul PSD. Daca ar intelege ca s-au schimbat vremurile. Nu mai putem trai pe veresie, acum cand criza datoriilor suverane ale statelor sta sa plesneasca. Cand creditorii grecilor nu se pun de acord: ii lasa sa moara sau ii mai salveaza odata. Cand America sta si ea pe butoiul cu pulbere al celor 14.300 mii de miliarde de dolari datorie. Si toata lumea asteapta cu sufletul la gura sa vada ce va face Congresul american, mareste sau nu nivelul maxim admis pentru indatorarea Americii?

Ce banci sau institutii internationale de credit si-ar risca banii intr-o tara care o ia pe urmele grecilor? De unde ar mai plati pensii si salarii viitoare guvernare USL, in lipsa imprumuturilor externe? Si cu cat promite mai multe, cu atat ii va fi mai greu sa se tina de cuvant. Iar povestea cu vechea mostenire nu mai tine, ca vechea guvernare a incercat sa reduca cheltuielile statului. Nici tiparnita de bani nu mai poat fi pornita, ca in anii 90. Ca suntem in Uniunea Europeana, iar BNR nu asculta de ordine populiste. Isi vede de treaba mai departe, indiferent cine ar fi la guvernare. Bancherii s-au trezit la realitate, spre deosebire de unii politicieni.

Daca ar judeca corect, nu prin prisma baronetului caruia trebuie sa-i dea functii, ar intelege ca reorganizarea administrativa si orice alte masuri de reducere a cheltuielilor de functionare ale statului, elibereaza resurse financiare pentru investitii in infrastructura, aducatoare de locuri de munca si investitori straini. Exact ce-si doreste. Ca de pe tusa e usor sa te dai cocos, nu si atunci cand trebuie sa saturi milioane de guri, care stau cu mana intinsa la stat. Ca de promis marea cu sarea e simplu. Dar cand vor vedea cetatenii diferenta enorma de la promisiuni la realitati, de la dorinta la putirinta (citat dintr-un clasic in viata), atunci sa vezi huiduieli si injuraturi. De dimineata pana seara vom auzi: jos Ponta, jos Antonescu. Ca de scos din basca tip Che Guevara miliarde de euro este exclus. Trebuie sa ai mintea amortita sa crezi asa ceva.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro