Sari direct la conținut

Utile: Ce riscam de la vaccinul antigripal fabricat gresit; Tratament antifumat: plasturii si guma cu nicotina sunt ineficiente pe termen lung; Trei cesti de ceai negru pe zi scad cu 60% riscul de infarct; Statul in scaun mai mult de sase ore pe zi provoaca moartea prematura cu 15 ani

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Ce riscam de la vaccinul antigripal fabricat gresit. Peste 200.000 de romani, in special varstnici din institutii publice de protectie, cadre medicale, diabetici ori bolnavi de inima au fost imunizati cu un produs a carui formula este incompleta. Toti medicii de familie din tara au fost anuntati sa nu mai administreze pentru moment vaccinul antigripal primit de la Ministerul Sanatatii si produs de Institutul Cantacuzino. Oficial, vaccinul cumparat de la Cantacuzino nu ofera protectie contra tuturor celor trei tulpini de vaccin incluse (A/H3N2, A/H1N1 si B), iar problema nu ar presupune niciun risc major pentru sanatate, cu exceptia lipsei protectiei fata de virusul B. Din fericire, in Romania nu circula pentru moment tulpina de vaccin cu probleme, respectiv cea de tip B, ci doar virusul gripal de tip A/H3N2. Virusul B a fost identificat insa in mai multe tari din Uniunea Europeana, printre care Spania, scrie EVZ.

Tratament antifumat: plasturii si guma cu nicotina sunt ineficiente pe termen lung. Plasturii si guma de mestecat cu nicotina sunt ineficiente in tratamentul antifumat pe termen lung, chiar daca acest tip de terapie este combinat cu sedinte de consiliere psihologica, potrivit unui studiu american citat de AFP. Studiul demonstreaza ca substitutele cu nicotina – mai ales plasturii si guma de mestecat – nu sunt mai eficiente in a-i ajuta pe oameni sa renunte la fumat pe termen lung, in comparatie cu incercarea de a elimina acest viciu doar prin vointa, a spus Hillel Alpert, de la Universitatea Harvard (Massachusetts, SUA), principalul autor al cercetarii publicate in editia online a revistei Tobacco Control. La studiu au participat 787 de adulti, care renuntasera de putina vreme la fumat. Ei au fost monitorizati pe parcursul a trei perioade: 2001 – 2002, 2003 – 2004 si 2005 – 2006. Voluntarii au indicat cercetatorilor ce tip de substitut cu nicotina au folosit – plasturi, guma de mestecat, spray nazal etc. – pentru a-i ajuta sa renunte la fumat, dar si perioada cea mai lunga in timpul careia au apelat la una dintre aceste terapii in mod continuu. Ei au precizat si daca au apelat la un specialist pentru consiliere, anunta Gandul.

Trei cesti de ceai negru pe zi scad cu 60% riscul de infarct. Persoanele care beau cu regularitate ceai negru sunt protejate de problemele cardiovasculare si de diabet, potrivit unui studiu. Consumul zilnic de ceai negru are efect protector pentru sistemul cardiovascular, dupa cum reiese dintr-o ampla analiza a 40 de studii care au urmarit beneficiile acestui tip de ceai. Protectia se datoreaza atat antioxidantilor care se gasesc in concentratie mare in ceaiul negru, cat si L-teraninei, un aminoacid ce are proprietatea de a regla tensiunea arteriala si de a inhiba formarea cheagurilor sanvine care duc la infarct sau la accident vascular cerebral. „Analiza noastra a evidentiat, de asemenea, o legatura intre consumul de ceai negru si un risc mai mic de diabet, daca se beau intre una si cinci cesti pe zi”, a declarat doctorul Carrie Ruxton, unul dintre autorii studiului, informeaza Adevarul.

Statul in scaun mai mult de sase ore pe zi provoaca moartea prematura cu 15 ani. Cele mai recente cercetari arata ca statul pe scaun mai mult de sase ore pe zi poate duce la o moarte prematura, cu pana la 15 ani mai devreme decat in cazul unui om care sta jos maxim trei ore pe zi. Potrivit doctorului Marius Parcioaga, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Bihor, in ultimele decenii odata cu dezvoltarea noilor tehnologii si cu aparitia conceptului de munca de birou oamenii stau pe scaun mai mult ca niciodata: in medie 9,3 ore pe zi, destul de mult comparativ cu timpul mediu pentru somn care este de 7,7 ore. Avand in vedere ca in evolutia umana acest tip de sedentarism este foarte recent – de-a lungul istoriei, fie ca a vanat, fie ca a cultivat, omul a petrecut cea mai mare parte a vietii umbland sau stand in picioare – statul pe scaun incepe sa isi arate efectele negative. Acum 100 de ani cand aproape toata populatia muncea in fabrici sau agricultura, obezitatea, practic, nu exista, scrie EVZ.

Ce efecte au fructele si legumele asupra tenului. Un studiu recent arata ca fructele si legumele nu doar ca ne ajuta sa ne mentinem in forma, ci au si un efect benefic asupra tenului. Cercetatorii de la Institutul de Dermatologie Experimentala din cadrul Universitatii Witten-Herdecke, din Germania au descoperit ca ca tenul devine mult mai fin si mai hidratat, in cazul in care consumi un concentrat de fructe si legume scrie Huffington Post. La studiul aparut in cea mai recenta editie a jurnalului „Farmacologia si fiziologia tenului”, au participat doua grupuri de cate 26 de femei cu varsta medie, avand o stare de sanatate buna. Jumatate dintre acestea au luat zilnic, timp de 12 saptamani, trei suplimente alimentare diferite bogate in micronutrienti, continand pudra din zeama de legume si fructe. Celorlalte participante le-a fost administrat un tratament placebo, anunta Gandul.

Ce se poate trata cu ajutorul presopuncturii. Prin stimularea unor puncte energetice de pe corp se pot combate probleme precum insomnia, astmul, sindromul premenstrual sau infertilitatea, dar si diverse tipuri de dureri. Presopunctura este un fel de masaj efectuat cu ajutorul varfurilor degetelor, aplicand o anumita presiune asupra punctelor energetice de pe meridianele situate pe suprafata corpului. De altfel, prin aceasta tehnica se stimuleaza aceleasi puncte energetice ca si in cazul acupuncturii, ajutand la inlaturarea simptomelor neplacute si la restabilirea echilibrului fizic si psihic, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro