Utile: Pe ger, mananca supa ca sa nu te ingrasi; Carenta de vitamina D in sarcina intarzie vorbirea copiilor; De cate ore de somn are nevoie un adolescent; Alegeti-va bine cuvintele! Copiii inteleg ce vorbiti inca din primele luni de viata
Carenta de vitamina D in sarcina intarzie vorbirea copiilor. Un aport insuficient de vitamina D in cele noua luni de sarcina poate cauza copiilor tulburari de limbaj, semnaleaza un studiu australian. Cercetatorii au descoperit inca un rol important al vitaminei D pentru sanatate: ea contribuie la dezvoltarea creierului in viata intrauterina, in special a centrului vorbirii. Gravidele care nu au grija sa-si asigure un aport optim al acestei vitamine pun in pericol dezvoltarea copiilor lor, atentioneaza oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Copiilor „Telethon” din Australia. In cadrul unui studiu, ei au descoperit ca o carenta de vitamina D in sarcina intarzie dezvoltarea limbajului copiilor. Acest risc nu exista in cazul gravidelor care iau suplimente cu multivitamine, pentru ca, de regula, vitamina D se gaseste in compozitia lor. Autorii studiului mai spun ca nu au gasit nicio legatura intre aportul de vitamina D in viata intrauterina si comportamentul copiilor, pe care l-au monitorizat la varstele de 2, 5, 8, 10, 14 si 17 ani, scrie Adevarul.
Pe ger, mananca supa ca sa nu te ingrasi. Ingrasarea in sezonul rece nu este doar un mit. Nutritionistii americani sustin ca majoritatea persoanelor acumuleaza minimum un kilogram in lunile de iarna. Motivul? Alimentatia plina de grasimi si carbohidrati si lipsa miscarii. Iata cateva ponturi pentru a-ti mentine greutatea si, in acelasi timp, sanatatea. In sezonul rece este foarte important sa consumi bauturi calde, care sa iti mentina temperatura corporala la cote normale. Ai grija insa ce bei. Unele bauturi fierbinti pot fi foarte bogate in calorii. Ciocolata calda sau cafeaua cu frisca contin peste 350 de calorii. Este indicat sa te orientezi spre ceaiuri din plante, cafea simpla, lapte degresat. De asemenea, evita consumul de alcool. Iarna nu ar trebui sa lipseasca din meniu alimentele detoxifiante, care ajuta la buna functionare a ficatului, intensifica circulatia sangvina, reduc inflamatiile si iti refac depozitele de minerale, atat de necesare. Alimentele-minune sunt: varza de Bruxelles, conopida, boabele de mustar, ridichea, usturoiul si ghimbirul proaspat, anunta Libertatea.
De cate ore de somn are nevoie un adolescent. Un studiu recent arata ca adolescentii nu ar trebui sa doarma mai mult de sapte ore pe noapte, pentru a da randament la scoala. Prea multe ore de somn sau de leneveala ar putea determina rezultate slabe la invatatura, potrivit cercetarii. Cercetatorii de la Universitatea Brigham din Utah, Statele Unite, sustin ca un adolescent de 16 ani are nevoie de doar sapte ore de somn pe noapte, nu de noua, asa cum se credea pana acum. „Nu vorbim despre o privare de odihna. Datele spun ca sapte ore sunt suficiente pentru aceasta categorie de varsta”, explica Eric Eide, autorul studiului. In studiu se mai arata ca, odata cu inaintarea in varsta, este recomandat sa dormim tot mai putin. Daca un copil de zece ani are nevoie de noua ore de somn, unul de 12 ani ar trebui sa doarma opt ore, iar un adolescent de 16 ani ar trebui sa doarma doar sapte ore pe noapte. Studiul a fost realizat pe 1.724 de elevi de scoala primara si de gimnaziu din Statele Unite, care au fost supusi la o serie de teste. Rezultatele au fost apoi corelate cu numarul de ore de somn de care au avut parte subiectii, informeaza Gandul.
Alegeti-va bine cuvintele! Copiii inteleg ce vorbiti inca din primele luni de viata. Copiii de 6 luni pot intelege o varietate de cuvinte, chiar daca nu le pot pronunta, arata un studiu recent al psihologilor americani. Psihologia traditionala spune ca bebelusii incep sa dezlege sensurile cuvintelor in jurul varstei de un an. Teoria este contrazisa insa de doi cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania, Elika Bergelson si Daniel Swingley, care sustin ca procesul se petrece mult mai devreme. Cei doi au studiat 33 de copii cu varsta intre 6 si 9 luni, care au fost supusi mai multor teste. Au descoperit ca cei mici isi concentrau privirea asupra unui obiect, daca numele lui era pronuntat in mod repetat de catre persoana care ii ingrijea. Copiii erau pusi in fata ecranului unui computer, unde puteau vedea mai multe obiecte. Ei insistau insa cu privirea asupra obiectelor indicate de persoanele care au participat la studiu, asociind corect denumirea cu obiectul, scrie EVZ.
Protectia solara este necesara iarna pe partie. Iarna, pe partie, ultravioletele pot fi la fel de agresive ca in sezonul cald, drept pentru care se recomanda ca portiunile de piele expuse sa fie protejate prin aplicarea de creme cu ecran solar. De asemenea, in cazul practicarii sporturilor de iarna in aer liber, purtarea ochelarilor de soare este obligatorie. „Sporturile de iarna se practica in statiuni aflate la altitudine, cu atmosfera rarefiata, care nu filtreaza razele ultraviolete la fel de bine ca atmosfera de la baza muntilor. Zapada creste la randul ei puterea soarelui, reflectand 80% din raze, efectul fiind unul similar unei zile tipice de plaja”, explica medicul primar dermatovenerolog Oana Clatici de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, anunta Adevarul.
Ciupercile intaresc sistemul imunitar. In aceste zile, extrem de geroase, organismul nostru trebuie sa fie puternic ca sa faca fata temperaturilor foarte scazute. Iata cateva remedii naturiste pentru intarirea sistemului imunitar. Consuma ciuperci. Acestea cresc productia si activitatea celulelor albe din sange, responsabile cu lupta impotriva infectiilor; Bea ceai verde pentru a elimina toxinele din organism; Un alt remediu excelent este ceaiul de echinaceea, planta care ajuta la intarirea sistemului imunitar; Mananca usturoi si corpul tau va face fata cu mai multa usurinta racelilor sau gripei; Cura cu ginseng te ajuta sa te protejezi impotriva infectiilor virale, informeaza Libertatea.