Utile: Vinul rosu versus vinul alb – care reduce riscul de a face cancer la san; Reclamele la mancare ti-ar putea influenta greutatea; Acneea creeaza complexe si pateaza destine; Cojile de portocala au efect antiinflamator
Mananca incet pentru a nu te ingrasa! Masa nu trebuie luata pe fuga, iar fiecare imbucatura trebuie mestecata de cel putin 20 de ori. Kilogramele se pot acumula foarte usor si atunci cand mancam foarte repede, potrivit oamenilor de stiinta greci de la Universitatea din Atena. Atunci cand mancam pe fuga, activitatea leptinei, hormon care declanseaza in creier senzatia de satietate, este blocata si, astfel, riscam sa ne supraalimentam. „Pentru a nu fi tentati sa mancam in graba este recomandat ca atunci cand ne asezam la masa sa savuram mancarea mai intai cu privirea si abia dupa aceea sa incepem sa mancam. Doar in acest fel, ne putem abtine sa nu terminam tot din farfurie in doar cateva minute”, explica medicul Alexander Kokkinos de la Spitalul General „Laiko” din Atena, scrie Adevarul.
Nu lua pastile cu lapte sau cu suc! Laptele: Calciul din lapte sau din suplimentele nutritive poate forma compusi insolubili cu anumite substante din structura medicamentelor, fapt care determina imposibilitatea absorbtiei lor. Toate derivatele de tetraciclina trebuie luate fara lapte, pentru a preveni neutralizarea lor. Asocierea cu medicamente poate determina iritatia gastrica si reflux, deoarece laptele creste aciditatea in tubul digestiv si determina dizolvarea mai rapida a peliculei protectoare gastro-rezistente a mai multor pilule. Sucul de grepfrut: Peste 20 de tipuri de medicamente sunt influentate negativ de asocierea cu sucul de grepfrut, mai precis de contactul cu un flavonoid din compozitia acestuia, numit naringenina. Aceasta provoaca degradarea medicamentelor, care se manifesta in cazul multor clase de substante, cum ar fi: anticoagulante, antihipertensive, medicatia de substitutie hormonala, sedative, antivirale, anunta Libertatea.
Vinul rosu versus vinul alb – care reduce riscul de a face cancer la san. Efectele vinului asupra hormonilor care pot declansa cancerul la san sunt diferite in functie de culoare. Inhibitorii de aromataza sunt cei care pot preveni conversia hormonilor androgeni ca estrogeni si ar putea juca un rol important in dezvoltarea cancerului la san, se arata intr-un studiu recent, efectuat pe 36 de femei, inainte de menopauza, pentru a afla care sunt efectele vinului rosu si a celui alb asupra acestor inhibitori. Pentru experiment, in prima faza, femeile au consumat cate 200 de ml de vin rosu, ulterior 200 de ml de vin alb, pe zi, timp de cate o luna de zile. Specialistii au ajuns la concluzia ca vinul rosu a fost asociat cu efecte semnificative asupra unor indici ai metabolismului estrogenului, fiind in consecinta mai bun pentru prevenirea acestui tip de cancer. Vinul alb, in schimb, nu a fost inregistrat ca avand asemenea efecte asupra hormonilor din corp, informeaza EVZ.
Reclamele la mancare ti-ar putea influenta greutatea. Atunci cand te uiti la o fotografie in care apare un fel de mancare delicios ti se face imediat foame. Este concluzia unui grup de cercetatori germani. Oamenii de stiinta sustin ca reclamele la mancare sunt responsabile de epidemia obezitatii – boala care afecteaza peste un miliar de persoane la nivel global. Specialistii spun ca o persoana obeza nu poate sa scape de excesul de kilograme deoarece este bombardat cu spoturi publicitare despre alimente, informeaza Daily Mail. Imaginile apetisante cu alimente provoaca un dezechilibru la nivelul hormonului care controleaza apetitul, se mai arata in cercetare. Fotografiile sau clipurile cu mancare au un impact atat de puternic asupra noastra, incat organismul va simti nevoia sa serveasca macar o bucata din alimentul vazut, chiar daca de abia a terminat de mancat. Studiile anterioare au stabilit ca exista o legatura intre vaz, miros si apetit, dar cercetarea recenta arata ca reclamele la mancare te fac sa te simti lihnit de foame. In urma concluziilor obtinute, specialistii recomanda persoanelor care au inceput un program de slabit sa evite pe cat posibil sa se uite la spoturile publicitare pentru mancare, scrie Gandul.
Acneea creeaza complexe si pateaza destine. Acneea este considerata una dintre cele mai intalnite boli ale pielii, afectand 80% din adolescenti si 5% din adulti. Deoarece este vizibila la nivelul tenului, lasa urme nu doar pe piele, ci si asupra starii emotionale. Din fericire, acneea se poate trata. Pentru aceasta insa este nevoie de o schema terapeutica potrivita si de multa rabdare. Am luptat 13 ani cu acneea si stiu cat de greu le-a fost interlocutorilor mei sa vorbeasca despre aceasta boala. M-am intalnit cu V. la o ceainarie din zona Universitatii, desi mi-a spus inca de la telefon ca nu-i face placere sa vorbeasca despre aceasta problema. V. are 23 de ani si este student in Bucuresti, iar la prima vedere pare un tanar increzator in fortele proprii. Numai in aparenta insa! Mi-a marturisit ca acneea l-a facut sa fie nesigur pe el si evita sa se afle in centrul atentiei. Desi in prezent nu mai are acnee (se afla sub tratament de intretinere), tenul sau este brazdat de semne, anunta Adevarul.
Cojile de portocala au efect antiinflamator. Este sezonul citricelor si foarte multe persoane consuma portocale, mandarine si lamai acum. Inainte insa de a arunca cojile de citrice la cosul de gunoi e bine sa afli de ce sunt bune si de ce ar trebui consumate. Inainte de a le consuma citricele trebuie sa fie bine spalate, cu o periuta de bucatarie. Este cunoscut faptul ca aceste fructe contin multa vitamina C, un nutrient necesar vietii, un antioxidant de exceptie, care contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Vitamina A, prezenta in citrice, te ajuta sa ai o piele sanatoasa si frumoasa, o dantura rezistenta si o structura osoasa puternica. Cojile de citrice reprezinta o adevarata farmacie, ele crescandu-ti imunitatea si avand actiune antiinflamatoare. La persoanele cu risc de infectie dispar inflamatiile daca mananca regulat coji de portocale, in felul acesta scapand de tratamentele cu antibiotice care au efect nociv asupra organismului. In plus, cojile de portocale contin o substanta numita hesperidina, care micsoreaza atat tensiunea arteriala, cat si colesterolul, informeaza Libertatea.