Sari direct la conținut

Va supravietui DNA in anul alegerilor? Transformarile lui Traian Basescu si Victor Ponta

HotNews.ro
Traian Basescu si Daniel Morar, Foto: AGERPRES
Traian Basescu si Daniel Morar, Foto: AGERPRES

Presedintele Traian Basescu va decide in februarie 2012 daca ii va prelungi mandatului sefului DNA, Daniel Morar, sau il va inlocui din functie. Supravietuirea institutiei se anunta misiune dificila avand in vedere contextul electoral, cand nici un partid nu-si doreste cu adevarat procurori puternici si independenti. Presedintele Traian Basescu si liderul PSD Victor Ponta si-au schimbat radical discursul public fata de procurorii DNA, primul devenind din sustinator un critic al procurorilor anticoruptie iar al doilea evoluand, la nivelul declaratiilor publice, in sens invers. DNA a avut doi aliati care au ramas consecventi in declaratii: Comisia Europeana si Ambasada SUA.

Daniel Morar

Daniel Morar

Foto: Rompres

Soarta lui Daniel Morar la sefia DNA va depinde, probabil, si de raportul Comisiei Europene care ar urma sa fie dat publicitatii tot in luna februarie. Daca expertii de la Bruxelles vor continua sa laude activitatea procurorilor anticoruptie la fel ca in precedentele rapoarte, adica la superlativ, vor fi dificil de explicat eventuale schimbari la varful institutiei. In tot cazul, atitudinea sefului statului fata de DNA s-a schimbat radical.

Daca la inceputul lui 2011 Traian Basescu impartasea concluziile raportului pe Justitie al Comisiei Europene in care DNA era laudat, in august declara ca nu ii plac spectacolele de la DNA, iar in decembrie i-a acuzat pe procurori ca distrug cariere si ca au performante slabe. De cealalta parte, liderul PSD a inceput anul prin a acuza procurorii ca sunt aserviti politic ca apoi intr-un interviu sa ii felicite si sa le transmita ca USL le va garanta independenta.

2011 a fost pentru DNA unul din cei mai prolifici ani de la infiintare. Procurorii anticoruptie au anchetat sau trimis in judecata parlamentari, ministri, presedinti de Consilii Judetene, primari, lideri de sindicat, inalti functionari publici. In februarie 2012 se incheie mandatul procurorului sef al DNA, astfel ca, pe final de an si in contextul mai multor sentinte date in doarele de mare coruptie, activitatea procurorilor anticoruptie a revenit in atentia politicienilor.

Vezi mai jos cele mai importante declaratii ale presedintelui Basescu fata de activitatea DNA:

  • Traian Basescu
    Foto: HotNews / DP

    21 februarie 2011. Presedintele a comentat raportul intermediar al CE pe Justitie, afirmand ca DNA este una din institutiile eficiente si ca judecatorii au responsabilitatea majora in privinta dosarelor de mare coruptie. “Cel mai important lucru remarcat este ca dosarele mari de coruptie inca nu se misca si responsabilitatea ICCJ este majora.[…] Raportul remarca pozitiv functionarea Parchetului, DNA, DGIPI, dar avem nevoie sa functioneze intregul sistem, nu numai partea de politie si parchete. Trebuie sa functioneze si sistemul judecatoresc in ansamblul sau”. Detalii aici  

  • 20 iulie 2011 Dupa ce Comisia Europeana a publicat raportul pe Justitie, presedintele a declarat ca analiza CE este corecta si a nominalizat DNA in categoria institutiilor care performeaza in Romania. “Raportul este, in opinia mea, unul pozitiv, ca si cel din februarie, si certifica progresele facute in ultima parte; dincolo de guvern care este laudat, mai este apreciata activitatea DNA, a Parchetului General, a DGA din ministerul de Interne, a Directiei Antifrauda din IGPR si a Agentiei Nationale deIntegritate” ( Traian Basescu 20 iulie 2011). Detalii aici.
  • 23 august 2011 Intr-un interviu pentru postul public de televiziune, presedintele a criticat dur activitatea procurorilor DNA mentionand ca nu ii plac “spectacolele de la DNA”. “Eu vă pot spune, însă, că fac un singur lucru, un lucru care mă nemulţumeşte profund, legat de justiţie, dincolo de ineficienţă, despre care am vorbit public: Nu-mi plac spectacolele de la DNA. Una este ancheta şi alta show-ul, şi din acest punct de vedere vă pot spune că… am spus-o şi public, o spun şi şefilor instituţiilor implicate: spectacolele de la DNA nu-mi plac”. Vezi transcriptul emisiunii aici
  • 14 noiembrie 2011. Presedintele a vorbit despre mandatul sefului DNA, Daniel Morar. Intr-un interviu pentru TVR, Traian Basescu a declarat ca mandatul lui Morar se incheie in februarie 2012 si ca optiunea sa este “sa cer procurorului general sa-i dea o prelungire pana in iunie, un interimat”. Presedintele insa nu a facut un agajament ferm mentionand ca in februarie va lua o decizie clara. “Conform legii, seful DNA, ca de altfel si procurorul general, nu pot avea decat doua mandate de trei ani. In februarie 2012 isi incheie mandatul. Nu numim la tv procurorul general. Institutiile nu sunt institutii pe care scrie „proprietatea Traian Basescu” sau Daniel Morar. Daca discutam tehnic, optiunea mea este sa cer procurorului general sa-i dea o prelungire pana in iunie, un interimat, pentru ca Daniel Morar a mai avut interimate intre primul si al doilea mandat. As vrea sa ramana in functie si pana la raportul MCV, din vara. El fiind unul dintre principalii pioni ai raportului. Cred ca se va putea acest lucru, din punct de vedere legal. Cand ajunge la capatul mandatului, vom vedea”. Detalii aici.
  • 21 decembrie 2011. Presedintele Traian Basescu a lansat un atac fara precedent la adresa procurorilor DNA. Presedintele a criticat metodele de ancheta, sentintele obtinute in instanta, a acuzat procurorii ca distrug cariere, a amenintat cu extinderea raspunderii magistratilor si a incurajat Parlamentul sa ceara dovezi. Vezi aici transcriptul interviului de la TVR

Victor Ponta – de la procurorii lui Basescu, la felicitari pentru DNA

Presedintele PSD a avut in 2011 o schimbare de 180 de grade in privinta declaratiilor publice facute la adresa DNA. Daca, la inceputul anului, acuza DNA ca are o agenda politica si ca este sub controlul presedintelui, pe final de an, Ponta felicita procurorii pentru actiunile lor si le transmitea ca USL le va garanta independenta. Vezi mai jos cele mai relevante declaratii ale liderului PSD:

  • Ponta, Severin si Nastase la Pitesti
    Foto: AGERPRES

    28 ianuarie 2011. Dupa ce Tribunalul Arges a decis arestarea preventiva a presedintelui CJ Arges Constantin Nicolescu, liderul PSD Victor Ponta a atacat dur DNA si organizat manifestatii de sustinere la Pitesti fata de presedintele CJ. Ponta a declarat public ca procurorii DNA sunt controlati politic de presedintele Basescu. Atacurile la adresa DNA au fost sustinute de toti liderii PSD, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Marian Vanghelie. “Traian Basescu stie clar ca nu poate sa mai castige niciodata alegeri democratice si atunci practic apeleaza la ceea ce a mai folosit cand era disperat: dosare penale, abuzuri, inscenari, aceleasi metode, DNA. Bineinteles si in mod sigur reactia noastra nu va fi in niciun caz de intimidare, pasivitate. Ne vom bate in continuare, probabil ca lunisedinta noastra de conducere si grupurile parlamentare le vom face in fata la DNA”. Detalii aici.

  • 23 mai 2011. Ponta a declarat public ca DNA are o agenda politica si ca se afla sub influenta lui Traian Basescu. “Inteleg ca un senator al PDL, nu-l cunosc personal, era posibil ca azi sa paraseasca PDL si eventual sa voteze motiunea. E clar ca DNA are un calendar politic”. Detalii aici.
  • 14 iulie 2011. In contextul cercetarilor efectuate de procurori in cazul ministrului Laszlo Borbely, presedintele PSD a postat pe blogul personal un text in care sustine ca DNA si procurorul sef Daniel Morar sunt implicati in jocuri politice. Ponta l-a acuzat direct pe Daniel Morar ca a blocat dosarele sefului ANAF, Sorin Blejanar. “In al doilea rand pentru ca am o parere extrem de proasta despre profesionalismul celor de la DNA si despre jocurile politice in care cel putin Daniel Morar se implica in mod evident (de exemplu, stiu sigur ca el personal a blocat toate dosarele penale ale lui Sorin Blejnar, dintr-un motiv si un ordin politic clar!) – deci sunt tot subiectiv.”. Vezi aici postarea.
  • 15 iulie 2011. Victor Ponta mentioneaza ca, in opinia sa, “domnul Morar, de şase ani, face foarte multe breaking-news-uri şi ştiri şi nu face dosare penale”. Detalii aici.
  • 17 iulie 2011 Victor Ponta revine cu o noua postare pe blog, intitulata “Morar, inima de leu”, in care ridiculizeaza activitatea procurorului sef al DNA pe care il acuza voalat ca a actionat la comanda politica in cazul Borbely. Vezi aici postarea.
  • 10 noiembrie 2011 Intr-un interviu pentru HotNews.ro Victor Ponta, vorbind de cazul primarului suspendat Sorin Apostu, cataloga actiunile DNA drept laudabile si o surpriza placuta. Ponta a mai mentionat si ca DNA “incepe sa taie din capetele balaurului sistemului de coruptie institutionalizata”. Vezi aici interviul.
  • 20 octombrie 2011 In cadrul emisiunii “Dupa 20 de ani”, de la ProTv, Victor Ponta i-a felicitat pe procurorii DNA. Ponta a mai declarat si ca DNA va avea “tot sprijinul pentru a rămâne o instituţie independentă”. Victor Ponta: La nivel politic, fenomenul cel mai important este, de fapt, această acţiune a DNA faţă de centre de putere ale PDL – Clujul este unul dintre ele, Braşovul, Aradul – care dezvăluie nu faptul că domnul Apostu sau domnul Scripcaru ca persoane erau problema, ci un sistem politic prin care banii se duc către oamenii partidului aflat la guvernare, după care sunt la rândul lor distribuiţi. Reporter: Sa inteleg ca felicitati DNA-ul pentru acesta actiune? Victor Ponta: Da, cred că DNA, dacă va ţine un mod mai profesionist şi obietiv – eu nu cred că DNA trebuie să cerceteze doar pe cei de la putere, deşi, sigur, pe principiul corupţia se leagă de putere, nu de opoziţie, dar corupţia e corupţie, atât timp cât DNA se concentrează mai puţin pe a crea ştiri şi pe a da pe surse tot felul de lucruri şi loveşte în ceea ce înseamnă vârfurile iceberg-ului, vârfuri care se văd, ale corupţiei – da, DNA va avea din partea mea şi a USL tot sprijinul pentru a rămâne o instituţie independentă. Vezi aici emisiunea, declaratia despre DNA incepe la minutul 27
  • 28 octombrie 2011. Presedintele PSD sustine, intr-o conferinta de presa, ca un procuror de la DNA “se folosește de poziția e procuror al DNA pentru a construi dosare penale”. ”În numele USL vom solicita procurorului general, doamna Kovesi, și Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze de urgență ceea ce s-a prezentat în ultimele zile în presă, și anume atitudinea unui șef de secție de la DNA, domnul Papici. Este foarte clar că se folosește poziția e procuror al DNA pentru a construi dosare penale și , practic, pentru a influența într-un scop politic decizii care țin strict de justiție. Procurorul general al României trebuie să sacționeze pe procurorul care încalcă obligațiile care-i revin”. Detalii aici.
  • Presedintele PNL Crin Antonescu nu a avut o retorica atat de bogata la adresa DNA in 2011, dar a declarat public ca DNA este un instrument politic si ca este sub controlul presedintelui. Vezi declaratiile aici. Vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, a avut insa o declaratie publica extrem de dura la adresa DNA, institutie pe care a catalogat-o drept lipsita de credibilitate si implicata politic. “Din nefericire, o institutie care ar fi trebuit sa fie intr-adevar un element important in lupta anti-coruptie a ajuns ca-n povestea cu Petrica si lupul. Chiar daca ar produce ceva adevarat, a ajuns atat de lipsita de credibilitate din cauza numeroaselor situatii in care implicarea politica a fost de domeniul evidentei, incat nu i-ar mai crede nimeni”.
  • Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat si el DNA in contextul anchetei deschise pe numele ministrului Laszlo Borbely. In iulie 2011, Keleme Hunor a declarat ca “DNA distruge cariere şi că, de cele mai multe ori, s-a dovedit că acuzaţiile sunt false”. Detalii aici.
  • Liderii PDL nu au criticat vocal activitatea DNA. Atat premierul Emil Boc cat si conducerea partidului s-au rezumat la a mentiona doar ca procurorii nu actioneaza la comanda politica si ca sunt independenti sa investigheze pe oricine.

Mark Gitenstein

Mark Gitenstein

Foto: DGP / HotNews.ro

In 2011, DNA a avut parte de sustinerea Ambasadei SUA si de remarci pozitive in raportul CE. Intr-un comunicat publicat pe 8 decembrie, Ambasada SUA mentiona ca mandatul lui Daniel Morar si cel al procurorului general Laura Codruta Kovesi sunt pe final, dupa 6 ani de realizari impresionante. Iar Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein a declarat urmatoarele: “Cu cat Daniel Morar ramane mai mult in functie, cu atat mai bine”

Ambasada SUA: Mandatele lui Laura Codruta Kovesi si ale lui Daniel Morar au avut realizari impresionante. Incurajam guvernul Romaniei sa se asigure ca vor fi alesi succesori potriviti. Detalii aici.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: Cu cat Daniel Morar ramane mai mult in functie, cu atat mai bine. Detalii aici.

Raportul CE pe Justitie nota in termeni pozitivi activitatea DNA: “În aceeași perioadă, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a avut o activitate tot mai convingătoare în ceea ce privește anchetarea cazurilor de corupție la nivel înalt. (…) Rezultatele Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind investigarea și urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt, inclusiv a cazurilor în care sunt implicați foști sau actuali membri ai Parlamentului sau ai Guvernului, sunt în continuare convingătoare și s-a putut constata o creștere a numărului de condamnări.” (sursa: Raportul pe Justitie al CE)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro