Sari direct la conținut

Validarea Corinei Dumitrescu in functia de membru CSM din partea societatii civile, amanata din nou de Senat

HotNews.ro
Corina Dumitrescu, Foto: Agerpres
Corina Dumitrescu, Foto: Agerpres

Biroul Permanent al senatului, la propunerea PDL, a decis, luni, amanarea validarii Corinei Dumitrescu in functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile si, potrivit surselor HotNews.ro, a convenit ca validarea sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile ce va fi ales in locul lui Victor Alistar. Decizia vine dupa ce Comisia juridica din Senat a propus ca in perioada 28 martie-26 aprilie sa fie depuse candidaturile pentru alegerea celui de-al doilea reprezentant al societatii civile. In caz ca va fi validata ca membru CSM, potrivit noii legi a educatiei, Corina Dumitrescu va trebui sa aleaga intre functia de membru si cea de rector universitar.

Validarea Corinei Dumitrescu ca membru CSM din partea societatii civile a fost amanata din nou de catre Senat, dupa ce problema a fost ocolita de mai multe ori de senatori. De-a lungul timpului, problema a fost fie scoasa de pe ordinea de zi la cererea PDL, fie a fost amanata din lipsa de cvorum, senatorii democrat-liberali parasind sala atunci cand s-a ajuns la dezbaterea problemei in plen.

Sursele HotNews.ro au declarat ca in sedinta Biroului Permanent (BP) al Senatului de luni, la propunerea liderului de grup PDL, Cristian Radulescu, s-a decis ca validarea Corinei Dumitrescu sa se faca la pachet cu ce-l de-al doilea reprezentant al societatii civile ce va fi ales in CSM in locul lasat liber de invalidarea candidaturii lui Victor Alistar de catre Curtea Constitutionala.

Decizia BP vine dupa ce Comisia juridica din Senat a propus conducerii acestei Camere parlamentare ca in perioada 28 martie-26 aprilie sa fie depuse candidaturile pentru alegerea unui reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in locul lui Victor Alistar.

Aceleasi surse au precizat ca in sedinta BP, senatorul PDL Iulian Urban a propus ca, avand in vedere ca termenul legal de 45 de zile pentru a valida candidatura Corinei Dumitrescu de catre Senat a expirat, aceasta sa-si depuna din nou candidatura pentru functia de membru CSM. Propunerea senatorului PDL nu a fost luata in considerare.

In prezent au mandate validate doar 14 membri ai CSM. Este si motivul pentru care Guvernul a anuntat, la o saptamana dupa validarea celor 8 magistrati alesi in legalitate de catre Senat, caa aprobat o ordonanta de urgenta prin care s-a fixatin plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 membri, in loc de 15, asa cum este prevazut de Legea 317/2004.

Cazul Corina Dumitrescu si cazul de incompatibilitate membru CSM – rector

Pe 15 decembrie, Corina Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, a fost aleasa membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului, unde a obtinut 64 de voturi, 49 impotriva si 3 abtineri. Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti – Facultatea de Stiinte Juridice.

Corina Dumitrescu, fost secretar in Ministerul Justitiei, este rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. Ea este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, parlamentar care a fost membru PD inainte de a se inscrie in PSD, parasind tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrescu este membru al Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor.

Noua lege a educatiei, intrata in vigoare de la data de 10 februarie, spune ca sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. Statutul membrilor Consiliului spune ca „Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”, iar noua Lege a Educatiei spune la Art. 215, alin. (3) ca „Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”.

Agentia Nationala de Integritate a precizat pentru HotNews.ro ca: „În cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii Educaţieinationale sau, dupa caz, in functie de prevederile din regulamentele specifice care reglementeaza functia sau demnitatea publica, persoanele care detin functia de rector trebuie sa opteze intre aceasta functie si functia de conducere sau de demnitate publica si/sau functia de conducere in cadrul unui partid politic, detinute”.

In Statutul Membrilor CSM se precizeaza faptul ca in caz de „nerezolvare a starii de incompatibilitate in termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al Consiliului”, calitatea de membru inceteaza. Asadar, Corina Dumitrescu are la dispozitie pana la 15 zile sa se decida pentru care functie opteaza, membru CSM sau rector universitar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro