Sari direct la conținut

Vama a încasat, efectiv, mai puțini bani în primul trimestru. Motivul invocat: interdicțiile asupra produselor petroliere de origine rusă

HotNews.ro
Bancnote românești, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote românești, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Simțindu-se atacată de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, pe tema încasărilor bugetare mai mici, Vama a prezentat un raport pe primul trimestru al anului, așa cum a făcut și ANAF cu o zi înainte.

Adrian Câciu a zis printre altele, la Guvern, că „instituțiile statului trebuie să găsească soluții privind colectarea celor care nu își achită taxele. Există principiul inspecției fiscale. Când se iese din birou se vede imediat în colectare. Nu vreau să fac referire la ANAF, Vamă și Oficiul de Combatere a Spălării Banilor”.

Conform unui comunicat transmis de Autoritatea Vamală Română (AVR), instituția a intensificat eforturile pe linia colectării taxelor, atât din operațiuni vamale, cât și din alte categorii de operațiuni cu produse accizabile, care se reflectă în încasările autorităților fiscale.

“În primul trimestru al anului 2023, valoarea sumelor efectiv încasate la data de 31 martie 2023 este de 4,118 miliarde lei ceea ce reprezintă 77,83% din programul trimestrial de încasări”, spune instituția, astfel arătând că sunt sub planul elaborat de Ministerul Finanțelor.

Conform sursei citate, fluctuația primului trimestru rezultă din amânări de plată la TVA în contextul evenimentelor de la granița României și a blocării principalelor rute de export – import cu marfă din Ucraina care este netaxabilă.

“În materie de TVA, activitatea de încasare în vamă a fost influențată de facilitățile prevăzute de Codul fiscal în ceea ce privește amânarea de la plată. Astfel, încasarea sumelor evidențiate în declarațiile vamale reprezentând TVA amânat la plată, conform prevederilor legale în materie, este reflectată efectiv în activitatea de colectare a autorității fiscale”, menționează Vama.

Tot în acest context, spune instituția, un impact semnificativ asupra colectării taxelor din operațiuni vamale l-a avut intrarea în vigoare a interdicțiilor impuse la nivel unional asupra produselor petroliere de origine rusă.

“De asemenea, reducerea importurilor de materiale de construcții ca rezultat al restrângerii pieții în domeniul construcțiilor, a avut ca efect scăderea sumelor datorate în cadrul operațiunilor vamale”, spune Vama.

ANAF ieri a prezentat un comunicat în care spune că în primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83,534 miliarde lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78,177 miliarde, se înregistrează o creștere de aproximativ 7%.

Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2.981,35 milioane lei mai puțin.

Citește și:

EXCLUSIV Economia României încetinește / Firmele plătesc tot mai puțin la buget / Documente interne ale Guvernului

EXCLUSIV ​Ce-a făcut ANAF când a văzut că unii contribuabili au probleme în a-și plăti taxele

Ministerul Finanțelor a greșit bugetul pe 2023. Taie cheltuieli și dă dreptate Consiliului Fiscal

Oficial BNR despre problema bugetului pe 2023: Veniturile au fost supraestimate, iar cheltuielile subestimate

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro