Varianta Delta creează o discrepanță pe piețele emergente, în timp ce monedele cu performanțe superioare dau lovitura (Bloomberg)
O serie de unități monetare de pe piețele emergente au marcat câștiguri față de dolar în acest an. Această listă se poate micșora în următoarele săptămâni, deoarece varianta Delta extrem de contagioasă provoacă o nouă falie pentru țările în curs de dezvoltare, relatează Bloomberg, potrivit Rador.
Țările care au rămas în urmă în ceea ce privește ratele de vaccinare – cum ar fi Africa de Sud și Rusia – pot simți presiunea, pe măsură ce înăspresc restricțiile care vor afecta activitatea economică, potrivit Credit Agricole CIB. Având cândva cele mai bune performanțe din 2021, randul și rubla s-au numărat printre monedele care au atins un index al monedelor de pe piețele emergente mai scăzut în iunie, pentru prima dată în trei luni.
„Realizările în ceea ce privește vaccinarea vor fi din ce în ce mai mult un factor de diferențiere între piețele emergente, în cea de-a doua jumătate a anului”, a declarat Sebastien Barbe, șeful strategiei de piață emergentă la Credit Agricole. „Impactul răspândirii în continuare a variantelor de virus va varia semnificativ în funcție de ratele de vaccinare”, precum și de factorii economici și politici, a spus el.
Atât randul sud-african, cât și peso-ul columbian simt impactul unei creșteri a cazurilor de COVID-19, care ține la distanță așteptările pentru o politică monetară mai strictă. În cea mai industrializată economie din Africa, cazurile zilnice de coronavirus au urcat sâmbătă la 26.485. Asta, la mai mult de o săptămână după ce președintele Cyril Ramaphosa a plasat țara în cea mai strictă formă de lockdown din mai 2020.
Restricțiile mai stricte presează economia sud-africană, care se zbate în cea mai gravă contracție din ultimul secol, în timp ce decizia Columbiei de a renunța la un plan de creștere a impozitelor i-a adus o reducere a ratingului Fitch Ratings la junk.
Monedele din Africa de Sud și Columbia sunt cele mai vulnerabile, deoarece băncile lor centrale nu cresc ratele „pentru a configura un amortizor real pentru rată”, în fața SUA, potrivit lui Ed Al-Hussainy, analist senior pentru dobânzi și valute, la Columbia Threadneedle Investments din New York. Se adaugă presiunii: perspectiva cheltuielilor fiscale mai mari și a riscului de retrageri, după ce investitorii globali avizi de randamente s-au înghesuit la activele națiunilor în acest an, a spus el.
În comparație, realul brazilian și peso-ul mexican vor fi mai rezistente pe măsură ce băncile lor centrale își vor întări politica, a spus el. Realul a depășit toate monedele omoloage în curs de dezvoltare, în acest an, chiar dacă rămân la niveluri record cazurile de COVID-19.
Răspândirea tulpinii Delta are efect și în Asia de Sud-Est. MUFG Bank Ltd. se așteaptă ca veniturile slabe din turism să aibă impact asupra baht-ului thailandez. Între timp, rupia Indoneziei a scăzut la cel mai redus nivel din aprilie, deoarece țara a impus cele mai stricte limite de până acum asupra centrelor economice din Java și Bali.
Diviziuni adâncite
Doar câteva țări în curs de dezvoltare – Chile, China, Israel, EAU și țările din Europa Centrală și de Est – au inoculat aproape jumătate din populațiile lor, nivelul considerat necesar pentru a reduce răspândirea variantei Delta, a declarat într-un raport Bank of America Corp., vineri. Majoritatea piețelor emergente importante ar trebui să ajungă la acest nivel până la sfârșitul anului, inclusiv Brazilia, India, Indonezia, Mexic, Rusia și Turcia, a declarat David Hauner, șeful strategiei de active la BofA.
Africa de Sud are un ritm aberant, cu doar aproximativ 5% din populația sa vaccinată. În ritmul actual, ar dura până în 2023 ca națiunea să ajungă la 50%. În Columbia, doar 11% din populație este complet vaccinată – o proporție mai mică decât în Chile, Mexic și Brazilia.
Datele economice confirmă diviziunea: indicii managerilor de achiziții din Rusia și Africa de Sud, împreună cu cei din țările asiatice, cu rate de vaccinare relativ scăzute, au scăzut în iunie. Cele din Europa de Est și din America Latină, unde programele de inoculare sunt mai avansate, au crescut în mare parte.
Acest lucru ar putea crește presiunea asupra băncilor centrale din țările în curs de dezvoltare pentru a menține o abordare acomodativă, reprezentând un alt aspect negativ pentru valute, pe măsură ce Rezerva Federală începe să discute despre retragerea stimulului. De asemenea, ar putea să adâncească diviziunea dintre piețele emergente și cele dezvoltate. Asta se vede deja: un indice Bloomberg al acțiunilor de pe piața dezvoltată și-a învins omologul pe piețele emergente cu un factor aproape de 2, de la începutul celui de-al doilea trimestru.
Chiar și mai multe națiuni industrializate, precum Marea Britanie, se luptă să oprească virusul, în ciuda restricțiilor relativ stricte și a progresului vaccinării. Cea mai recentă creștere a infecțiilor în multe economii în curs de dezvoltare – în multe cazuri nedeterminate încă de noua tulpină – sugerează că „rezultatele ar putea fi mult mai grave acum”, a declarat Deutsche Bank AG într-un raport.
„Urmărim îndeaproape reapariția numărului de infecții”, a spus Witold Bahrke, un macro-strateg principal din Copenhaga, la Nordea Investment. „Este unul dintre factorii care ne determină să fim precauți privind monedele de pe piețele emergente, în special dat fiind impactul potențial asupra diferențelor de creștere dintre piețele emergente și cele dezvoltate”.
Status-quo
Se așteaptă că băncile centrale din România, Malaezia, Peru și Polonia să păstreze costurile împrumuturilor la nivelurile actuale, săptămâna aceasta. Miercuri, factorii de decizie români vor menține probabil rata de referință a națiunii la 1,25%. Leul a scăzut cu 4,2% în 2021, depășind majoritatea monedelor din regiune. În ziua următoare, banca centrală a Malaeziei ar putea menține rata politicii sale la un nivel record de 1,75%, menținând o poziție de acomodare, după ce guvernul a anunțat un nou pachet fiscal de 150 de miliarde de ringgit (36 miliarde de dolari), săptămâna trecută. Ringgit-ul a scăzut cu peste 3% în acest an. De asemenea, joi, factorii de decizie politică peruvieni ar fi de așteptat să mențină rata de referință a țării la un nivel record de 0,25%, dar ar putea adopta un ton mai prudent în declarația lor, după un nivel mai ridicat decât era de așteptat al inflației, săptămâna trecută, precum și având în vedere riscurile interne și externe, potrivit Bloomberg Economics. Sol-ul (peruan) a fost cea de-a treia cea mai slabă monedă a pieței emergente în ultimul trimestru, întrucât alegerile prezidențiale strânse au provocat anxietatea investitorilor. În aceeași zi, autoritatea monetară a Poloniei va menține probabil costurile de împrumut la 0,1%. Zlotul a scăzut cu 1,8% în 2021, revenind în ultimul trimestru.
Indicii de inflație
Thailanda a declarat luni că inflația prețurilor de consum a încetinit la 1,25% în iunie, față de anul anterior, de la 2,44% în mai. Datele privind inflația vor veni marți din Filipine, iar din Taiwan miercuri. China va publica vineri măsurători ale inflației prețurilor de consum, iar IPP-ul din China s-ar putea reduce, după un nivel maxim de 13 luni, de 9% în luna mai, din cauza încetinirii creșterilor de preț pentru minereul metalic și cărbune, în timp ce IPC se poate accelera la 1,8%, de la 1,3% luna precedentă, potrivit Bloomberg Intelligence. Yuan-ul este moneda emergentă din Asia în top, în acest an, după dolarul taiwanez. Taiwanul va publica luni rezervele străine, urmat de China, Indonezia și Malaezia, miercuri, precum și de Thailanda, vineri. Taiwanul va raporta statistici comerciale pentru iunie miercuri, în timp ce Filipine își va publica cifrele comerciale din mai, vineri. Exporturile din Taiwan se estimează a fi crescut cu 32,6% față de anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, care reflectă cererea în creștere pentru semiconductori. Brazilia și Mexicul vor raporta inflația din iunie joi, după ce creșterea prețurilor a determinat cele două dintre cele mai mari economii din America Latină să crească ratele dobânzii.
Comercianții vor căuta indicii referitoare la creșteri ulterioare ale ratelor în rapoartele de joi, de la ședința de curs din Mexic pentru iunie, când factorii de decizie politică au crescut în mod neașteptat costurile împrumuturilor. Chile va reporta joi că inflația s-a accelerat luna trecută, după săptămâni de creștere a costurilor energiei, potrivit unui sondaj Bloomberg. Inflația poate crește chiar peste intervalul țintă, sporind presiunea asupra băncii centrale pentru a începe o întărire în al treilea trimestru. Chile raportează, de asemenea, cifrele comerciale pentru iunie, miercuri. Cifrele cu amănuntul din Brazilia, de miercuri, vor arăta, probabil, că vânzările au crescut cu 17% în luna mai față de anul anterior, în scădere față de 24% în luna precedentă, întrucât distribuirea de numerar de urgență a mărit veniturile supermarketurilor.