Varujan Vosganian: Decizia Standard & Poor’s de a reduce ratingul Romaniei este surprinzatoare
Decizia Standard & Poor’s (S&P) de a reduce ratingul acordat Romaniei este surprinzatoare prin faptul ca argumentele care au stat la baza acesteia se regasesc si in cazul altor tari, in anumite situatii chiar la nivele mai ingrijoratoare, a declarat marti Varujan Vosganian.
In opinia ministrului de finante, reducerea ratingului este extrem de periculoasa, putand exacerba trendurile mentionate de agentia de rating, respectiv reducerea drastica a intrarilor de capital si sustenabilitatea deficitului de cont curent, in conditiile in care Romania a manifestat o rezistenta sporita la efectele recente produse de criza financiara internationala.
„In plus, comunicatul agentiei nu are in vedere, in egala masura, evolutiile pozitive din ultimii ani pe care le-a inregistrat economia romaneasca, cu deosebire faptul ca, in ciuda unor evaluari similare facute de aceeasi agentie pentru anul 2008, Romania si-a continuat cresterea economica”, mai precizeaza Varujan Vosganian intr-un comunicat de presa.
Cristian Popa: Decizia S&P este fara precedent pentru un stat membru UE
La randul sau, viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, a declarat, citat de NewsIn, ca decizia de scadere a ratingului Romaniei sub pragul de investment grade este fara precedent pentru un stat membru al UE, in conditiile in care S&P a coborat calificativele altor tari, ca Letonia sau Lituania, dar le-a pastrat in categoria investment grade.
„Romania si Bulgaria se aflau deja la limita inferioara a nivelului de investment grade. In cazul Letoniei si Lituaniei, agentia de rating a facut pasul in jos, dar le-a pastrat la categoria investment grade. Nu am avut acest precedent pana acum”, a spus Popa. El a adaugat ca anuntul agentiei S&P nu face deloc referire la statutul de membru al Uniunii Europene (UE) a Romaniei, care este foarte important.
Totodata oficialul BNR a spus ca decizia S&P a fost „greu de anticipat”, si, desi exista vulnerabilitati certe ale Romaniei, sunt argumente pe care agentia de evaluare financiara nu le-a inclus in anunt, adaugand ca nu intelege de ce Romania a fost primul stat retrogradat din grupul de tari comparate.
Printre argumentele care nu au fost incluse in decizia S&P, Popa a mentionat ca o evaluare a riscului de tara se refera la capacitatea respectivului stat de a-si onora obligatiile de plati asumate. „In schimb, in textul S&P se vorbeste despre „posibilitatea ca incetinirea economiei Romaniei sa fie mai brusca” si din cauza contextului extern si a indatorarii sectorului privat, spune S&P, inalta si in crestere”, a mentionat Popa.
Cristian Popa a precizat ca, in ciuda dezavantajelor Romaniei, ca deficitul de cont curent ridicat sau avansul creditarii, economia in ansamblu este la un nivel de vulnerabilitate similar celorlate state.
Printre argumentele pe care Standard & Poor’s nu le-a luat in calcul in luarea deciziei, viceguvernatorul BNR mentioneaza acoperirea datoriei pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei, prin rezervele valutare, de 92,4%, incetinirea avansului real al creditarii, de la 55% in ianuarie 2008, la 40% in septembrie, si nivelul relativ scazut al intermedierii financiare.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a redus, luni, ratingul Romaniei pentru imprumuturile in valuta pe termen lung la „BB plus”, de la „BBB minus”, si calificativul pentru creditele pe termen scurt de la „A-3” la „B”, cu perspectiva negativa, ca urmare a riscurilor legate de finantare. In schimb, agentia a mentinut ratingul ‘A-3’ pentru imprumuturile in lei pe termen scurt.