Vasile Dancu: ”Exista un curent in PSD – Rus sa ia presedintia partidului”
Vasile Dancu pare sa fi obosit intr-un PSD cu Iliescu si Hrebenciuc, se declara aproape invins, dar despre Ioan Rus spune ca este dorit in locul lui Mircea Geoana. Viitorul grupului de la Cluj se vede tot mai cetos.
A pierdut sau a castigat din influenta sa in PSD dupa referendum? Cat de reformata este organizatia celor care predica reforma? Si cine este, in fond, grupul de la Cluj : un mit bine vandut la Bucuresti sau un alt mod de a face politica in PSD?
Fata nevazuta a Grupului de la Cluj
“Singurul lucru pe care ni-l putem reprosa noua este ca nu am vrut sa luam puterea in partid. Dincolo de faptul ca suntem vicepresedinti, nu am vrut sa luam presedintia partidului. Asa cum ne impinge mass-media si chiar din interiorul partidului.
Opinia publica din interiorul partidului ne impinge: Ioan Rus sa candideze la presedintie si sa ia presedintia partidului! Exista si acum un curent. Se vede din intrebarile care i se pun.
Si la intilnirile noastre de partid. Ioan Rus are o alta filozofie despre rolul lui in partid si il sprijina pe Mircea Geoana pentru ca Mircea Geoana a fost proiectul nostru, a venit la proiectul nostru de innoire. Dar aceasta presiune exista oricum.”
Afirmatia ii apartine lui Vasile Dancu, ideologul asa numitului grup de la Cluj. A spus-o intr-o discutie despre cat de reformata este propria lor organizatie. Premisele sunt simple: in administratia locala, puterea PSD Cluj se bazeaza pe oamenii trecutului si mai putin pe tineri.
Liviu Medrea (ex-PUNR, ex-PRM), Serban Gratian si Stefan Dimitriu, fata iliesciana a grupului |
Foto: Eugen Olariu |
Oamenii din umbra
La Consiliul Judetean tonul il da, din partea PSD, Serban Gratian, fost presedinte “la judet” vreme de opt ani.
Varf de lance la Consiliul Local este Stefan Dimitriu, fostul presedinte al organizatiei PSD Cluj, un simpatizant al lui Ion Iliescu. Grupului de consilieri PSD li s-a adaugat si un alt personaj din galeria expiratilor politici: Liviu Medrea, ex -PUNR, ex-PRM.
Gratian si Dimitriu au in comun apetenta pentru afaceri in constructii, iar cat partidul lor s-a aflat l-a putere firmele lor au avut parte de contracte generoase pe bani publici.
Tiriac si Rus
Constructiile reprezinta de fapt baza afacerilor PSD in Cluj. Cea mai puternica firma de constructii din judet, Napoca SA, a fost preluata dupa la sfarsitul anilor ’90 de catre omul de afaceri Ion Tiriac si de Ioan Rus.
Legaturile lui Rus cu Tiriac sunt extrem de stranse si in alte afaceri: Rus este administratorul unic al firmei RMB Inter Auto SRL, dealer Mercedes.
Coagularea grupului de la Cluj este pusa pe seama unei retele de afaceri stransa in jurul lui Ioan Rus, in care sunt implicati profesori universitari si apropiati ai magnatului Ion Tiriac.
Dancu spune insa ca legaturile de afaceri Rus-Tiriac nu influenteaza in nici un fel politica grupului de la Cluj:
„Noi nu avem interese financiare. Nici un fel de interese financiare pe care sa le servim prin politica. N-aveti cum sa ne judecati dupa schema moldoveana. Nu functioneaza la noi. Orice ati spune. Nu o sa gasiti fraude facute de grupul de la Cluj, interese economice etc. Aceasta este o pista falsa legata de presupusele noastre interese economice. Daca am fi fost fragili, n-am fi avut nici o sansa.”
Reforma pe jumatate
Dancu admite insa ca reforma filialei PSD s-a facut pe jumatate si ca puterea locala a PSD a ajuns, in mare parte, pe mainile oamenilor din epoca Iliescu. Spune insa ca acestia nu mai au nici o putere in organizatia locala, ca si-au pierdut functiile si ca PSD Cluj se bazeaza acum pe oameni tineri:
“La viitoarele alegeri vom avea o lista de candidati tineri dupa noua forma a organizatiie noastre. Alegeri administrative au avut loc in 2004, reforma in PSD a inceput in 2005. Asta este. De aici apare acest decalaj.”
Singurele nume de tineri pesedisti clujeni care si-au cistigat insa o minima notorietate sunt cele ale liderului PSD Cluj, Remus Lapusan, si al Ancutei Abrudan, propulsata in conducerea centrala.
Opozitie inexistenta fata de Boc
Grupul de la Cluj se vede insa mai mult la Bucuresti decat la el acasa. Ca partid de opozitie, PSD aproape ca nu exista in plan local.
Presedintele organizatiei, Remus Lapusan, nu s-a remarcat prin pozitii critice la adresa PD sau PNL. De altfel, in timpul campaniei pentru referendum, PSD Cluj a ocolit la maxim subiectul si nu a organizat nici o manifestatie anti-Basescu.
Dimpotriva, liderii de la Cluj, care s-au si opus actiunii de suspendare a presedintelui, au facut in asa fel ca mitingul PSD in Ardeal sa se tina la Sibiu, iar la Cluj au pastrat linisite.
Desi neaga orice negociere intre PD si “grupul de la Cluj”, Emil Boc a inceput inca din timpul campaniei pentru referendum sa-i curteze prin declaratii publice, numindu-i “radacina sanatoasa din PSD”.
Intr-un recent interviu pentru Hotnews, Boc a avut numai cuvinte de lauda despre “grupul de la Cluj”: “Rus este un om care face afaceri corecte in municipiu si contribuie la bugetul acestui oras, cum sa-i spun ca e bandit sau oligarh? Deocamdata, punctul meu de vedere este ca face afaceri corecte.
Nu am dovezi personale ca sa-l incriminez nici pe el, nici pe Vasile Dancu, nici pe profesorul Puscas. Sunt oameni din sfera universitara pe care un am cu ce sa-i incriminez individual, ca persoane”.
O alta punte de legatura intre PSD Cluj si PD este Vasile Blaga, despre care se spune ca ar fi in bune relatii cu Ioan Rus.
Redam mai jos cele mai interesante declaratii ale lui Vasile Dincu in discutia despre evolutia grupului de la Cluj in partid si in relatia cu Partidul Democrat:
“Am zis ca plecam din politica”
“Evenimentul initiatic care tine de grupul de la Cluj a fost intalnirea celor 14 organizatii care s-au opus lui Nastase si lui Iliescu, in ianuarie 2005. In13 ianuarie ne-a intilnit aici si am facut documentul acela, reforma profunda in PSD.
Istoria grupului de la Cluj incepe acolo. Intr-un sentiment de revolta fata de faptul ca nu-si asuma nimeni pierderea alegerilor, Nastase, faptul ca se intorcea Iliescu si faceam un pas inapoi. Reactia noastra a inceput cand Iliescu l-a gratiat pe Cozma. Acela a fost declicul: am zis ca plecam din politica.”
“N-o sa-l pot injura niciodata pe Boc”
“Noi avem o relatie chiar proasta cu Emil Boc fata de premisele care ar exista. Nu am reusit sa comunicam cu Emil Boc. Foarte rar, poate in situatii cruciale pentru oras. Desi ar exista premise, mi-a fost coleg de facultate, am lucrat la aceeasi catedra ca asistenti, lectori, conferentiari. Noi suntem civilizati aici. Nu ne injuram unii pe altii. N-o sa-l pot injura niciodata pe Emil Boc.
Pentru ca nu e stilul meu politic. Asa este si Ioan Rus, asa este si Emil Boc.”
Dancu despre Emil Boc (audio)
“Nu cred ca ne putem raporta la aceasta motiune prin da sau nu. Cred ca si PD-ul ar trebui sa ingroape securea razboiului din timpul referendumului. Sa se hotarasca: Ori vor sa faca alegeri anticipate, ori vot uninominal. Aceste doua lucruri sunt incompatibile.
Daca vrem acuma motiuni de cenzura si alegeri anticipate inseamna ca eternizam lista de partid a PD-ului sau a celor care vor castia pentru inca patru ani de zile.”
“Din pacate, in PSD s-a oprit reforma”
“Am incercat sa creez un moment de ruptura la momentul referendumului. In sensul de accelerare a schimbarii. Pentru ca in decembrie 2004, cand am ales o noua conducere, cind au disparut o parte din cei vechi si am ales vicepresedinti noi, tineri, din pacate s-a oprit reforma. Nn am mai mers mai departe. Am ramas la nivelul central.
La nivelul local, regional, nu s-a mai facut reforma deloc. Am ramas cu structuri vechi care nu functioneaza.”
“Mi-am dat demisia din functia de vicelider, eu si Vasile Puscas, au fost si alti vicepresedinti, care au revenit apoi asupra gestului. Va urma o analiza in partid. Eu mai astept. Particip si eu la analiza si o sa repun proiectul meu, cererea mea de restructurare, tipul de decizie pe care il luam noi.”
“Analiza trebuia sa gaseasca nu tapi ispasitori, ci vinovati : Ion Iliescu, care a fost la originea acestui proiect, Viorel Hrebenciuc, care a fost negociatorul acestor proiecte. Trebuia despartita responsabilitatea. Cei 322, care au votat cum le-a spus partidul, nu sunt vinovati pentru asta”.
Reforma oprita in PSD (audio)
“Nu avem o solutie mai buna ca Geoana”
„Noi am inceput in decembrie un proiect care inseamna ducerea partidului in citeva alegeri, si in acest moment nu avem o alta solutie mai buna. O alta echipa? Nu putem face congres din doua in doua luni. Actuala conducere, presedinte si vicepresedinti, cred ca trebuie pina la alegerile generale sa demostreze ca pot sa castige alegerile. Daca nu castiga alegerile, pleaca toti.”
“Daca Iliescu si Hrebe nu pleaca, ma declar invins”
– „Daca Iliescu si Hrebenciuc nu pleaca, ce faceti?
– Eu unul ma declar invins.
– Atata tot?
– As putea sa ma sinucid.
– Ca atiune politica?
Ce sa fac, am fost invins in aceasta chestiune. Imi trece prin cap sa ma las de politica. Nici asta nu cred ca ajuta foarte mult partidul. E o batalie pe care am pierdut-o. Si am fost destul de singur in aceasta batalie. Am pierdut si alte batalii. E greu sa misti un partid mare cum e PSD, e greu sa ia curbe strinse. Are o inertie foarte mare.
Este creat pe o logica diferita de logica reformei pe care incercam sa o introducem noi acum. Si eu ma simt citetodata cu un pas afara din partid. Deocamdata mai am o speranta.