Sari direct la conținut

Vasile Dancu, PSD: "Dupa alegeri, sunt putine sanse sa mai reziste coalitia de guvernamant"

HotNews.ro

Coalitia de guvernamant va rezista pana la alegeri, insa, dupa, exista sanse putine sa reziste, cel putin in actuala configuratie, a declarat la RFI fostul vicepresedinte al Partidului Social Democrat Vasile Dancu, unul dintre fostii strategi ai formatiunii, care mai apreciaza ca PSD este „condamnat” in aceasta coalitie, fiind criticat ca nu-si asuma intru totul guvernarea.

Va rezista coalitia dupa alegerile prezidentiale?

„PSD este condamnat intr-un fel aici. Unii il critica pe Mircea Geoana si PSD-ul ca nu-si asuma intru totul guvernarea, dar nu au ce sa faca. In mod normal, trebuie sa se pozitioneze undeva intr-un spatiu advers presedintelui, in partea cealalta, in celalalt colt al ringului si asta este normal, e un lucru pe care si l-au asumat atunci cand au acceptat sa mearga la guvernare. Sigur, coalitia va rezista pana la alegeri, dupa alegeri exista sanse putine sa reziste coalitia sau cel putin coalitia in aceasta configuratie. Dupa alegeri se vor produce mutatii probabil si in partide, mai ales, si PSD oarecum asteapta alegerile ca sa vada ce se intampla”.

„In orice caz, dupa alegerile prezidentiale eu cred ca trebuie sa vedem o alta configuratie politica si un alt program, un proiect. Asta nu inseamna ca trebuie dati afara unii de la guvernare sau sa ramana unii singuri, asa ceva nu cred. Cred ca este nevoie de un nou proiect pentru Romania si noul presedinte – indiferent cine va fi acela – este obligat sa-l faca, daca nu, vom fi condamnati la 25 de ani de subdezvoltare. Deja avem 20”.

  • „Nici Iliescu, nici Nastase si nici Bill Clinton nu sunt solutia pentru ca Geoana sa castige alegerile. Geoana trebuie sa creeze o ruptura de perceptie si sa promoveze mai mult oamenii tineri din partid”

„Mircea Geoana are o sansa, dar trebuie sa schimbe ceva din imaginea legaturii sale cu partidul. Trebuie probabil sa creeze o ruptura de perceptie, pentru ca altfel nu va putea sa atinga scorul partidului si sa-l depaseasca, asa cum ar fi normal. O ruptura nu cred ca se poate realiza trimitand la televizor pe Ion Iliescu, pe Adrian Nastase sau pe Bill Clinton. Pe oricine am trimite la televizor nu am reusi sa facem acest lucru. Trebuie sa arate ca, de exemplu, confirma anumite asteptari pe care populatia le are de la el. Una din asteptari este sa desavarseasca reforma, pentru ca s-a aflat in varful piramidei optiunilor, a fost admirat de mase atunci cand l-a detronat pe Ion Iliescu, de exemplu si cand a devenit un lider tanar, un fost ministru de Externe care ar putea reforma Romania. Deci trebuie sa faca ceva in perceptia lui si a partidului in acelasi timp. Asta ar insemna sa arate o echipa noua, un proiect usor de inteles, dar este timpul foarte scurt”.

  • Mircea Geoana „inca nu a gasit cheia Transilvaniei”

„Mai este un lucru pe care il poate face daca ne uitam in sondaje foarte bine. Transilvania este cea care va da presedintele si a dat presedintele in ultimii ani. El trebuie sa-si rezolve cumva o problema pe care el si PSD o au in Transilvania. E adevarat, in ultimii opt ani, in ultimii zece ani, PSD a crescut mult in Transilvania, dar aceasta crestere s-a oprit. O gandire oarecum centralista, poate, care l-a blocat mereu in BPN-ul de la Bucuresti, a facut sa abandoneze un program special pentru Transilvania. Ardelenii asteapta un mesaj pentru ei si nu mesaje nationaliste, asa cum cred unii, pentru ca daca ne uitam, Vadim are mai multe voturi in Bucuresti decat in Transilvania. Or Mircea Geoana inca nu a gasit cheia Transilvaniei, sa spunem”

  • „Nastase ar putea lucra in echipa lui Geoana, nu insa si Iliescu”

„Strategii PSD propun ca Adrian Nastase si Ion Iliescu sa fie portavocea partidului inainte de alegeri. Nu cred ca este cheia, nu este solutia asta. Adrian Nastase ar avea oarecum o autoritate executiva, este un lider cunoscut, sigur, relatia cu Adrian Nastase nu l-ar incurca pe Mircea Geoana pentru a-si consolida o anumita zona de imagine. Exista o nostalgie care creste fata de perioada in care Adrian Nastase a fost prim-ministru, o perioada buna pentru Romania si el ca personalitate. Adrian Nastase este unul dintre cei care ar putea sa lucreze in echipa Mircea Geoana”.

„Cat despre Ion Iliescu, eu ma indoiesc, pentru ca strategii care vin dinafara se uita matematic si cauta aritmetic sa adune voturi. Ei se gandesc ca batranii sunt nostalgici si-l vor pe Ion Iliescu. Nu este adevarat. Daca ne uitam in sondaje cu atentie, o sa vedem ca de fapt cheia este in alta parte. Eu cred ca daca ar fi sa trimita la televizor, sigur ca ar putea sa-si trimita Mircea Geoana la televizor oameni din vechea generatie, pentru ca sunt oameni de stanga din vechea generatie care nu sunt patati, care nu au probleme. Dar ar trebui sa trimita o echipa noua mai mult la televizor”.

„Partidele din Romania in general nu favorizeaza tinerii, scot asa doua – trei flori rare pe la televizor, fete frumoase sau baieti care au dictie, dar dincolo de asta nu exista in partidele din Romania modalitati de selectie si de promovare, grile care sa creeze din timp mediul ca sa se afirme tinerii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro