Vasile Dîncu: Nu cred că merităm pensii speciale, în niciun caz. PSD o să pună probabil din nou în discuție această lege
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, este de părere că nu toţi parlamentarii care au votat legea prin care pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor erau desfiinţate au fost „sinceri” atunci când au dat acest vot, el invocând „presiunea” din partea electoratului pentru ca aleşii să facă acest demers. Dîncu afirmă că a fi parlamentar nu este o profesie, că nu e de acord cu pensiile speciale pentru această categorie şi adaugă că preşedintele partidului i-a spus PSD va pune din nou în discuţie un proiect de lege pe acelaşi subiect.
„Şi eu m-am întrebat, de atunci, şi chiar dacă am fost printre cei care au votat şi am această credinţă că nu trebuie parlamentarii să aibă drepturi speciale, pentru că ceilalţi oameni care lucrează în condiţii mult mai grele, în fabrici, în mine sau în alte locuri, nu au pensii speciale, au pensii pentru ceea ce au muncit. Apoi, meseria de parlamentar nu este o profesie care, să spunem, să fie o profesie care să merite un statut special. În mod normal, reprezinţi acolo nişte oameni dintr-o circumscripţie, nu trebuie să te bazezi pe asta în întreaga ta viaţă. Aş putea să spun: să ne întrebăm câtă sinceritate a fost – a fost atunci aproape unanimitate – câtă sinceritate a fost la cei care au votat şi câtă presiune din partea electoratului, din partea presei ş.a.m.d.? Eu nu cred că toată lumea a fost sinceră când a votat asta”, a afirmat Vasile Dîncu, vineri seară, la postul Digi 24, întrebat dacă parlamentarii vor găsi soluţii pentru ca legea declarată neconstituţională să fie modificată astfel încât să intre, în cele din urmă, în vigoare, relatează News.ro.
Dîncu: Instituţiile din România nu funcţionează cum ar trebui
Potrivit acestuia, „Curtea Constituţională, din nefericire, în multe situaţii, cumulează defectele politicii şi defectele justiţiei din România”.
„Pentru că justiţia, din nefericire, în România, îşi face singură dreptate, îşi votează pensii, îşi votează salariile, nu ai ce să faci pentru că e cunoscută butada, cred că din Dostoievski: cine-i păzeşte pe paznici? Justiţia la noi îşi face dreptate singură, evident că noi trebuie să respectăm asta. Dar în acest moment cred că există o soluţie foarte simplă şi Parlamentul şi partidele se va vedea dacă au fost sinceri atunci şi vor promova acum un nou proiect de lege, în aceleaşi condiţii, respectându-se timpul de gândire, sau alte lucruri care vor fi, probabil, imputate de Curtea Constituţională. Cred că este foarte simplu: PSD o să pună din nou această lege, probabil – asta mi-a spus preşedintele partidului – şi o vom face să fie regulamentară, ca să spun aşa. Deci se va vedea dacă într-adevăr parlamentarii sunt consecvenţi în ceea ce au hotărât atunci. Nu cred că merităm pensii speciale, în niciun caz”, a adăugat Dîncu.
Dîncu a comentat şi situaţia legată de faptul că legea a fost declarată neconstituţională la peste un an de la adoptarea ei, el arătând că „nu funcţionează cum ar trebui instituţiile din România”.
„Eu cred că aceasta este o dovadă că nu există în interiorul clasei politice o anumită conştiinţă a priorităţilor pe care le are naţiunea la un moment dat. Şi foarte multe lucruri care au o aparenţă democratică, de exemplu, la un moment dat, printr-o decizie, nu constituie cu adevărat voinţa politică a partidelor şi a celor care sunt acolo. Pentru că altfel, în mod normal ar trebui ca, existând anumite priorităţi, partidele trimiţându-şi în Curtea Constituţională acolo, trimiţându-ţi oamenii, ar trebui să existe un consens în acest lucru. Dacă aceste decizii se iau la Parlament sunt raţionale, au fost votate de toată lumea, nu ar trebui să mai existe discuţii pe această temă, sau dacă există, să existe imediat”, a susţinut Vasile Dîncu.
Decizia CCR: Judecătorii nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care aceasta a fost adoptată
În urmă cu o zi, Curtea Constituțională a decis că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.
Ședința în care s-a luat decizia a fost una tensionată, după ce judecătorul Daniel Morar a cerut o amânare a soluției, dar ceilalți judecători nu au acceptat. Morar a părăsit ședința și a amenințat că nu va contrasemna decizia luată de colegii săi.
Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Astfel, judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.
PSD a anunțat după decizia Curții Constituționale că nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari și că vor redepune proiectul de lege în Parlament.
Citește și:
- Judecătorii CCR au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională / Foștii parlamentari vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni
- USR a redepus proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor
- Szabo Odon (UDMR): În anvelopa de pensii speciale din România, pensiile parlamentarilor reprezintă 0.2% / Le-am spus celor de la USR că sunt populişti