Sari direct la conținut

Vaticanul și-a cerut iertare pentru doctrina care a dus la descoperirea Americilor

HotNews.ro
Membru al garzii elvetiene (stanga) ce il pazeste pe Papa Francisc, Foto: Grzegorz Galazka / Zuma Press / Profimedia
Membru al garzii elvetiene (stanga) ce il pazeste pe Papa Francisc, Foto: Grzegorz Galazka / Zuma Press / Profimedia

Vaticanul a repudiat formal joi și și-a cerut iertare pentru „doctrina descoperirilor” din perioada colonială, folosită cu secole în urmă de puterile europene să își justifice cuceririle din Americi și Africa, relatează Reuters.

Sfântul Scaun a notat într-un comunicat remis presei de către departamentele sale pentru cultură și dezvoltare umană că documente papale din secolul al XV-lea au fost folosite de puterile coloniale pentru a oferi legitimitate acțiunilor lor, care au inclus folosirea sclaviei.

Cele două departamente au menționat explicit bulele papale „Dum Diversas” (Până la diferit) din 1452 și „Romanus Pontifex” (Pontiful roman) din 1455 și „Inter Caetera” (Printre alte lucruri) din 1493.

„Cercetările istorice demonstrează clar că documentele papale în discuție, scrise într-o perioadă istorică specifică și legate de chestiuni politice, nu au fost niciodată considerate exprimări ale credinței catolice”, afirmă comunicatul de presă al Vaticanului.

Cele două departamente responsabile de transmiterea mesajului mai notează că documentele „au fost manipulate în scopuri politice de puterile coloniale concurente pentru a justifica acte imorale săvârșite uneori asupra popoarelor indigene fără opoziție din partea autorităților ecleziastice”.

Sfântul Scaun admite că aceste bule au oferit justificări politice pentru cuceririle Spaniei și Portugaliei din Americi și Africa, deplângând că ele „nu au reflectat adecvat demnitatea egală și drepturile popoarelor indigene”.

„Este prin urmare justă recunoașterea acestor greșeli, a efectelor teribile ale politicilor de asimilare și durerii prin care au trecut popoarele indigene, și să ceri iertare”, mai afirmă comunicatul Vaticanului.

Biserica Catolică se confruntă cu demonii trecutului

Sfântul Scaun este acuzat de decenii că a fost complice al abuzurilor comise de puterile coloniale în numele răspândirii credinței creștine.

Papa Francisc, primul suveran pontif născut în afara Europei, a vorbit de mai multe ori despre suferințele suferite de indigeni și și-a exprimat regretul pentru anumite acte din trecut ale Bisericii Catolice.

În timpul unei vizite efectuate anul trecut în Canada el și-a cerut iertare pentru „răul comis” împotriva populației indigene.

„Locul în care ne aflăm acum stârnește în mine un strigăt de durere, un strigăt înăbușit care m-a însoțit în aceste ultime luni”, a spus el, evocând „traumele” suferite de generații de indigeni și „rănile încă deschise”.

Însă și predecesorul lui Francisc, conservatorul Benedict al XVI-lea care s-a stins din viață la sfârșitul anului trecut, a publicat o carte în 2007 în care a condamnat țările bogate pentru „jefuirea și prădarea fără milă” a Africii și a altor regiuni sărace din jurul lumii.

Benedict a mai acuzat țările bogate că au exportat în aceste zone „cinismul unei lumi fără Dumnezeu”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro