Venit la București, ministrul austriac de Interne rămâne pe poziții: Nu pot să vă ofer o dată pentru aderarea la Schengen. Spațiul e nefuncțional
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu s-a răzgândit în privința aderării României la Schengen. Venit la București, el a susținut din nou că sistemul de protecție a frontierelor este nefuncțional și că nu poate „oferi” o dată pentru aderarea României la spațiul european de liberă circulație.
Karner a făcut aceste declarații înaintea întâlnirii pe care o are cu ministrul român de Interne, el răspunzând cătorva întrebări ale jurnaliștilor români. Ministrul austriac a reluat teoria că sistemul de protecție la frontiera externă este nefuncțional și că România și Austria trebuie să facă împreună presiuni pe Comisia Europeană pentru sprijin legislativ și financiar pentru frontiere mai sigure.
Întrebat insistent de jurnaliști dacă Austria va sprijini aderarea României la Schengen în acest an, Gerhard Karner a spus că nu poate avansa o dată.
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu s-a răzgândit în privința aderării României la Schengen. Venit la București, el a susținut din nou că sistemul de protecție a frontierelor este nefuncțional și că nu poate „oferi” o dată pentru aderarea României la spațiul european de liberă circulație.
La rândul său, ministrul român de Interne, Lucian Bode, a susținut că vizita lui Karner la București „dezgheață relațiile bilaterale” dintre România și Austria.
Declarațiile lui Gerhard Karner:
- Este foarte important că ne vedem, pentru a putea discuta aspecte de securitate care vizează ambele țări. Am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut. Sunt si foarte multe puncte comune.
- Sunt și foarte multe puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când e vorba de securitatea ambelor state: combaterea călăuzelor, migrația ilegală, care ne preocupă foarte tare.
- Vreau să transmit mesajul pe care l-am transmis și anul trecut: numai împreună cu Poliția Română am reușit să destructurăm o rețea de migranți ilegali condusă de un cetățean român.
- Al doilea punct foarte important: împreună să reușim să facem presiuni pe Comisia Europeană să ne sprijine în continuare atât legislativ, cât și financiar pentru frontiere mai sigure.
- Un alt punct foarte important pe care îl vom aborda astăzi este proiectul pilot pe care România l-a lansat împreună cu Comisia Europeană, pentru a vedea rezultate și pe procedură accelerată.
„Vă spun foarte deschis: Nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă” pentru aderarea României la Schengen
Susține Austria aderarea României la Schengen în acest an?
- Repet de ce nu am putut să votez în 8 decembrie pentru aderarea României la Schengen: în primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcționează.
- Dacă există contoale pe care le faceți dumneavoastră la frontierele externe ale României, există însă controale și între Germania și Austria.
- Asta înseamnă că și cetățenii austrieci sunt controlați dacă se duc în Germania. Franța face la fel cu Germania.
- Aceasta este dovada că sistemul nu funcțioează și interesul nostru bilateral este să vedem că acest sistem începe să funcționeze, cu frontiere externe funcționale.
- De aceea suntem parteneri ca să atingem aceste obiective. Primii pași i-am făcut, dar mai sunt multe lucruri.
- Vedem că mai sunt atât de multe controale la frontierele interne în Europa care nu ar trebui să existe, dar din motive de securitate aceste controale interne există și pentru asta lucrăm împreună.
- Vă spun foarte deschis: Nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă (pentru aderarea României la Schengen).
- În primul rând, vreau să obținem rezultate împreună pentru ca UE să fie protejată la frontiera externă.
„Suntem încă departe să spunem că sistemul de protecție a frontierelor este funcțional”
Va fi pusă pe agenda JAI din acest an tema aderării României și Bulgariei la Schengen?
- Nu pot decât să mă repet: nu pot să vă vorbesc despre o dată, suntem încă departe de acel moment ca să putem să susținem că sistemul este funcțional și de aceea lupt cu mulți parteneri împreună pentru ca sistemul să poată fi îmbunătățit.
„Nu lupt împotriva României”
Potrivit rapoartelor oficiale ale ministerelor, cei mai mulţi migranţi, inclusiv traficanţi, raportat chiar şi la 100.000 cetăţeni, nu ajung în Austria, ci în alte ţări, precum Germania, care însă nu invocă probleme cu migraţia, așa cum face Austria.
- Nu pot să repet cifrele. O să o fac. În Austria am avut peste 110.000 solicitanţi de azil.
- Pe cap de locuitor sunt cele mai multe solicitări din toată Europa. Deşi suntem un stat fără frontiere externe. Şi vedem că sistemul nu funcţionează.
- Şi cancelarul a recunoscut acum trei săptămâni că Germania a prelungit controalele cu Austria. Şi Austria are controale cu Germania.
- Adesea, se uită acest lucru. E dovada că sistemul per ansamblu nu funcţionează. Nu lupt împotriva României, ci împreună cu domnul Bode ca să putem obţine îmbunătăţirea sistemului, să investim în protecţia frontierelor externe.
Declarațiile lui Lucian Bode:
Bode: Vizita de astăzi dezgheață relațiile dintre România și Austria
- Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic pe parcursul acestui an.
- Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită, aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relaţii care s-au răcit, după cum bine ştiţi, la sfârşitul anului trecut.
- Pe lângă temele de interes pentru ministerele noastre, de cooperare bilaterală, agenda de astăzi cuprinde evident subiectul deblocării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen.
- La finalul acestei zile, acţiunile pe care le vom desfăşura sperăm să contribuie la atingerea acestui obiectiv de ţară al României, aderarea la spaţiul Schengen.
- Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna trei acorduri astăzi, între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliţiei de Frontieră Română, la centrul operaţional de comandă, iar la finalul acestor activităţi vom prezenta concluziile.
Vizita lui Gerhard Karner în capitala României vine în contextul în care o serie de state membre UE au transmis chiar de la București semnale că România trebuie să intre în spațiul Schengen în acest an.
- „Traficanţii spun că este mai uşor ca niciodată să ajungi în Europa”. Mișcarea făcută înaintea vizitei la București de ministrul de Interne al Austriei, care a blocat intrarea României în Schengen
La începutul lunii aprilie, aflat la București, cancelarul german Olaf Scholz a transmis, într-o conferință de presă cu Klaus Iohannis, că Germania „sprijină puternic” aderarea României la spațiul Schengen și că speră ca aceasta să aibă loc în acest an. Viena i-a răspuns rapid cancelarului german, chiar prin vocea ministrului de Interne venit miercuri la București.
- „Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare”, a spus ministrul Gerhard Karner, potrivit Deutsche Welle.
- „Este o contradicție la cancelarul german: dorește eliminarea controalelor la frontiera dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria.
- Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, a adăugat oficialul de la Viena.
Tot de la București, președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis și el, la sfârșitul lunii martie, că „România a îndeplinit toate obligaţiile necesare” pentru a adera la Schengen, spunând că va face tot ce va putea pentru a fi luată „cât mai curând o astfel de decizie”.
Cel mai recent, s-a poziționat de partea României ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska, care săptămâna trecută s-a întâlnit la Viena cu omologul său austriac Gerhard Karner. Spania va deține președinția Consiliului UE începând cu 1 iulie.
Potrivit unui comunicat transmis de Guvernul spaniol, Fernando Grande-Marlaska și Gerhard Karner au discutat priorităţile viitoarei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene și „au abordat și includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, problemă pe care preşedinţia spaniolă doreşte să o finalizeze pe parcursul celui de-al doilea semestru”.
Amintim că Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins în 8 decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
După ce au blocat intrarea României în Schengen, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.
Una dintre solicitările Vienei a fost finanțarea construirii de garduri la frontierele externe ale UE, în special la frontiera Bulgariei cu Turcia, cerere respinsă de Comisia Europeană.