Viata de executor judecatoresc:“Cand politistii din spatele meu au inaintat iar eu m-am retras, Vadim a spus <Stati!>”
Paula Somaldoc este femeia care a reusit sa-i tina piept lui Corneliu Vadim Tudor. Europarlamentarul a numit-o “pitica nenorocita”, a insultat-o si este posibil ca aceasta poveste mizera sa nu se fi terminat aici. Dar, intr-o tara locuita de milioane de “pitici nenorociti”, Paula Somaldoc a aplicat legea fara sa clipeasca. Cum gandeste aceasta femeie? Unde isi gaseste forta? Ce anume din povestea evacuarii lui Vadim Tudor a scapat camerelor de filmat? Cititi povestea celor mai intense 24 ore din viata unui executor judecatoresc in Romania.
Vlad Mixich:Cand mergeti la o evacuare silita pe cine aveti in spate?
Paula Somaldoc: Intotdeauna il am pe Dumnezeu. El este singurul de care mi-e frica.
V.M.:Dar pe cine reprezentati?
Paula Somaldoc: Statul. Sunt reprezentantul autoritatii statului.
V.M.:Si de ce ar fi statul, in Romania, demn de respect?
Paula Somaldoc: Pentru ca daca n-am avea stat nu am avea nici identitate ca popor.
Cand politistii din spatele meu au inaintat iar eu m-am retras, Vadim a spus: “Stati. Plecam de bunavoie.”
Paula Somaldoc
V.M.:Dar atata timp cat statul nu are grija de noi, ce mai conteaza identitatea?
Paula Somaldoc: Poate ca astazi statul nu ne apara cum ar trebui, dar traim cu speranta. Trebuie sa existe undeva un sfarsit de rau si un inceput de bine. Noi, oamenii, avem speranta in sange. Speranta de mai bine, nu de mai rau.
V.M.: Se intampla adesea ca cei care nu respecta statul sa fie chiar demnitarii lui. De ce?
Paula Somaldoc: Pentru ca avem o legislatie in care exista obligatii, dar nu si sanctiuni. O obligatie fara sanctiune e ca si cand nu ar fi. Daca ar exista raspunderi clare si pedepse pe masura atunci nu s-ar mai intampla ceea ce se intampla. La noi, daca ai functie, crezi ca esti mai presus de orice. Asta e o parte urata a poporului nostru. Noi mai trebuie sa crestem si sa crestem frumos si bine. Eu reprezint acest stat, iar statul nu sunt persoanele. Eu imi iubesc statul pentru ca el este reprezentarea unei tari si eu fac parte din Romania, fie ca vreau sau nu. Eu iubesc tara si ce fac, eu fac ca reprezentant al acestei tari. Si daca exista 10 corupti asta nu inseamna ca trebuie sa mai las unul in plus. Daca as avea hotarare impotriva lui Basescu m-as duce si impotriva lui cu aceeasi frunte sus, cu aceeasi libertate si dezinvoltura.
V.M.: Cat de des se intampla ca cei care trebuie evacuati sa se impotriveasca ordinului judecatoresc?
Paula Somaldoc: Intotdeauna se intampla asta. Toti se opun.
V.M.:Si atunci…?
Paula Somaldoc: Atunci intervin organele de politie. Si aici nu mai e treaba mea. Eu incerc totul ca sa
I-am spus din nou “va rog”.
Paula Somaldoc
ajungem la o intelegere de bunavoie. Daca nu se ajunge, l-am declarat evacuat si ma retrag. Inainte spun: “va somez sa parasiti, in caz contrar se va intampla asta.” Daca se opun in continuare…
V.M.:L-ati declarat evacuat si pe Vadim Tudor?
Paula Somaldoc: Da. Si cand politistii din spatele meu au inaintat iar eu m-am retras, el a spus “Stati. Plecam de bunavoie.” Asta se intampla marti, la ora 23.00. In cazul acesta am evacuat intai parterul, iar apoi am urcat si la etaj. Era 10 seara. Strategia politiei a fost sa o luam catre intrarea principala. Am luat camera cu camera pentru ca, in afara de domnul Vadim, mai erau aproximativ 15 persoane acolo. Am ajuns si in camera in care era domnul Vadim. La ora 23, toti erau in acel loc. Am intrat si le-am explicat “va rog frumos sa parasiti ca sa nu ajungem la acte de violenta”.
V.M.:Mai erau televiziunile acolo?
Paula Somaldoc: Nu. In interior nu. Dar domnul Vadim tot la fel catre mine: “Iesi afara ca nimeni nu se uita la tine; luati-o pe asta afara”. Nu l-am luat in seama, nici macar nu am stat sa ma gandesc la ce a spus dumnealui. I-am spus din nou “va rog”. Am asteptat si am vazut ca nu s-a miscat nimic. “Va somez. In caz contrar voi interveni cu forta publica”. Domnul Vadim vorbea tot timpul. Si dupa aceea am spus: “in momentul acesta eu va declar evacuati” si m-am retras. Politia a facut in fata mea cordon si s-au indreptat in pereche catre cate o persoana. E… cand a vazut ca deja lucrul era hotarat, domnul Vadim a spus: “Stati! Plecam de bunavoie.” In momentul acesta noi ne-am retras si ei au plecat.
V.M.:De ce nu a intervenit politia cand ati fost agresata verbal?
Paula Somaldoc: Atributiile organelor de politie spun asa: se vor depune toate masurile de a rezolva un incident prin modalitati pasnice. Toate, spune legea. Si numai daca acestea nu dau rezultate se vor lua masuri dure. In acel moment, politistii nu aveau cum sa aplice direct masuri dure pentru ca apoi tot dumnealor erau trasi la raspundere. Trebuia sa incercam toate metodele pasnice. Daca la ora 23 nu intelegeau sa plece, atunci intram in forta. Dar, pana atunci noi, trebuia sa dovedim prin toate demersurile noastre ca am incercat acest lucru. La noi legea il avantajeaza pe debitor si de aceea trebuie sa ne luam o mie si una de masuri.
V.M.:De ce nu au intervenit politistii nici in momentul in care Vadim Tudor a smuls chipiul unui politist?
In timpul unei executari silite, niciun politist nu ia hotarari de unul singur.
Paula Somaldoc
Paula Somaldoc: Eu nu eram acolo, am aflat ce s-a intamplat ulterior, dar nu eram in preajma. Mi s-a transmis dar, vedeti dumneavoastra, cand ei sunt cu mine ei asteapta sa spun eu, sa fac eu. Ei nu au o libertate de miscare sau de organizare sau de conducere. Eu sunt aceea. Si atunci imi spun: doamna executor ce facem? Cum vreti? “Uitati noi propunem” si, daca eu sunt de acord… Ei nu au alte competente.
V.M.:Au venit si v-au povestit incidentul si…?
Paula Somaldoc: Si am zis: ce sa fac? Oricum nu puteau sa mai intervina in acel moment pentru ca mi-au spus dupa eveniment. Totul s-a petrecut pe neasteptate si in cateva minute. In timpul unei executari silite, niciun organ de politie nu ia hotarari de unul singur. Daca eu le-as fi spus “ii dati afara”, da. Dar ei nu au primit de la mine asa ceva.
V.M.:In acea perioada, in timp ce erau si televiziunile acolo si pe parcursul scandalului ati primit telefoane cu indicatii de la superiori sau de la altcineva?
Paula Somaldoc: Eu am primit telefon o singura data. Am vorbit o singura data cu domnul Marius Cravcenco, presedintele Uniunii Executorilor Judecatoresti, si mi-a spus “Stai linistita, rezolva problema in liniste si cand termini ma suni sa dam si noi o declaratie de presa”. Am
Avem o legislatie in care exista obligatii, dar nu si sanctiuni.
Paula Somaldoc
zis da si din momentul acela nu am mai raspuns decat familiei.
V.M.:E mare presiunea?
Paula Somaldoc: Mare. Te gandesti de trei ori la ce spui si ce faci. Sunt foarte multi oameni si foarte multe interese si fiecare poate interpreta. Cand nu exista un text de lege clar, se interpreteaza.
V.M.:Cat timp ati stat acolo?
Paula Somaldoc: Nu am parasit locul de la ora 09.00 din data de 4 ianuarie pana pe 5 ianuarie la ora 20.00.
V.M.:Si ati dormit acolo?
Paula Somaldoc: Nu am dormit. Nu am avut timp de dormit. A trebuit sa inventariez 12 camere.
V.M.:Cum s-a ajuns sa vi se incredinteze dumneavoastra acest caz?
Paula Somaldoc: Avocatul reprezentant al creditorului a venit la mine in birou spunandu-mi ca a intrebat in stanga si in dreapta si i s-a spus de prea multe ori numele meu asa ca a decis sa vina la mine. Am acceptat sa ma ocup de caz cu o mentiune: inainte de orice fac toate cercetarile. Si am facut demersurile si am vazut ca la
Am depus plangere penala dar nu solicit despagubiri.
Paula Somaldoc
Registru nu e nimic inregistrat, nicio societate, niciun punct de lucru cum spun ei. Am verificat legea referitoare la organizarea acelui birou de parlamentar, am vazut ca nu sunt indeplinite criteriile. Si atunci am spus: bun, putem face executarea. Am parcurs intreaga procedura legala si de atunci stiti.
V.M.:Ati depus plangere penala?
Paula Somaldoc: Nu eu personal, inca lucrez la ea. In schimb am facut toate demersurile in privinta autosesizarii Procurorului General. Dar voi depune si eu.
V.M.:Solicitati despagubiri?
Paula Somaldoc: Nu solicit. Singura mea despagubire este sa se faca intr-un fel dreptate poporului acesta. Nu m-a jignit pe mine ca om, ci autoritatea statului. Pentru autoritatea statului am facut plangere penala si pentru asta solicit sa se faca cercetari si sa se impuna sanctiunea legala.
V.M.:De ce cand vorbiti despre el folositi particula “domnul” Vadim?
Paula Somaldoc: Eu o folosesc. E varsta si… nu stiu de ce a ajuns aici. Tot ce stiu e ceea ce am in dosar. Eu mi-am facut treaba si incerc sa-l inteleg.
V.M.:Cum calificati gestul lui Vadim Tudor?
Paula Somaldoc: Un gest de om disperat.
V.M.:In acest caz ati mai fost supusa si altor presiuni si injurii in afara celor de marti?
Paula Somaldoc: Nu. Dar evenimente la evacuari cu injurii si opuneri intotdeauna exista.
V.M.:Daca ati face un top al celor mai violente, iesite din comun evacuari pe care le-ati executat, cea de marti pe ce loc ar fi?
Paula Somaldoc: Pe locul doi.
V.M.:Care e cea de pe primul loc?
Paula Somaldoc: Prima a fost evacuarea unei familii de tigani si, cand am ajuns acolo, femeia era pe casa
Gestul lui Vadim? „Un gest de om disperat”.
Paula Somaldoc
amenintand ca-si da foc cu benzina. Si cum incercam sa intram in curte, ea ne ameninta ca isi da foc. Era intr-un pericol iminent. Am asteptat si am asteptat pana ce persoana a obosit.
V.M.:Si pe locul trei?
Paula Somaldoc: O alta evacuare in care un barbat tanar, dintr-o mafie, a apelat la forta fizica. Patru persoane l-au imobilizat. A sarit la mine, dar norocul meu e ca eram in spatele politistilor. Intotdeauna am avut incredere si nu am fost dezamagita de ei. Pentru asta le multumesc.
V.M.:Vreti sa iesiti la pensie din aceasta meserie?
Paula Somaldoc: Da. Daca nu mi se intampla altceva.
V.M:Nu e o meserie ingrata?
Paula Somaldoc: Dar nu facem numai evacuari. Mama mea m-a vazut la televizor si m-a sunat pe mobil si m-a intrebat disperata: “Ce faci? Unde esti? Traiesti?”. Mi-a fost usor sa o conving ca sunt in siguranta, dar mult mai greu mi-a fost sa-i explic ca eu nu fac doar ceea ce se vede la televizor. O evacuare poate fi o data pe luna. Avem si alte atributii. E o placere sa ajuti sa fie incredintati niste minori parintilor care i-au fost dati sau sa repui in drepturi pe cel care a fost jefuit. Evacuarile sunt un segment mic din profesia asta.
V.M.:In ultimii ani s-a schimbat felul in care reactioneaza oamenii in fata unui executor judecatoresc?
Am lucrat pe legea cu “Mica Reforma a Justitiei” si, din aproximativ 20-30 recomandari pe care le-am trimis, una s-a luat.
Paula Somaldoc
Paula Somaldoc: Offf… Am observat ca debitorii au din ce in ce mai mult tupeu. Debitorul este cel care trebuie sa indeplineasca o obligatie. Anul trecut imi spunea unul: “Ce bani sa dau eu doamna? Nu vedeti ca e criza?”. El nu are nimic pe numele lui, dar sta intr-o vila. Si eu nu pot decat sa inghit si sa spun “asta e”. Pentru ca nu am parghiile de a-l sanctiona. Noua (breslei, n.r.) ni se cer opinii, pozitii referitoare la cadrul legislativ. Tot anul trecut am lucrat mult la un cadru legislativ pe legea cu “Mica Reforma a Justitiei” si, din aproximativ 20-30 recomandari pe care le-am trimis, una s-a luat.
V.M:Ce v-a atras la meseria asta?
Paula Somaldoc: Cand eram copil ma jucam ori de-a politistul sau judecatorul ori de-a doctorul. Alte jocuri nu stiam. Cred ca meseria asta imi place pentru ca e vorba de dreptate. De dreptate. Nu-mi plac oamenii care fura. Noi, executorii, suntem ultimul segment prin care se recastiga dreptul incalcat.
V.M.: Ati spus ca nu va plac hotii. Dar cui ii plac?
Paula Somaldoc: Multora. De obicei cel care e hot fura pentru ca ii place.
V.M.:Nu fura pentru ca are nevoie?
Paula Somaldoc: Sunt putini cei care fura pentru ca au nevoie de o gaina sau de un borcan de fasole. Dar cel de profesie o face pentru ca asta ii place si asta il stimuleaza. Il prinzi, ispaseste pedeapsa si cand iese tot la hotie se duce. Sunt niste lucruri bune care ar trebui natural sa fie in firea noastra. Dar goana dupa bani, dupa putere, ne-a facut inumani.
V.M.:Oamenii sunt fundamental niste creaturi bune sau rele?
Paula Somaldoc: In momentul in care ne nastem suntem frumosi dar depinde cum suntem crescuti. De acolo pleaca tot. Si pe masura ce crestem facem diferite alegeri. Daca le alegem pe cele bune ne este greu, iar cele mai rele le obtinem mai usor. Asta depinde de fiecare.
V.M.:A mai existat o incercare de executare la sediul PRM inainte de cea de marti. De ce nu a avut efect?
Paula Somaldoc: Grea intrebare. Colegul meu a apreciat la un anumit moment ca nu poate continua executarea pentru ca in spatiu, datorita contractului de comodat, mai exista si alte entitati. Noi am avut o hotarare de evacuare a PRM. Legal, o hotarare e aplicabila doar partilor care s-au judecat. Era persoana fizica, proprietarul, si PRM. PRM-ul la randul lui, chiar daca nu avea calitate, a dat folosinta la alte doua persoane, in aceeasi incinta. Prin urmare, teoretic, aceasta hotarare nu se poate aplica acelor persoane.
V.M.:Era o chichita…
Paula Somaldoc: Era. Eu ca executor judecatoresc nu am calitatea de a analiza legalitatea, asta revine
Increderea mea nu e in oameni, in politica, in bani. Comoara mea e la Dumnezeu.
Paula Somaldoc
instantei. In schimb, exista o dispozitie legala care spune ca, pentru ca un contract intre doua parti sa fie opozabil celei de-a treia parti, trebuie sa suporte anumite conditii de publicitate. De aceea am facut toate demersurile ca sa vad daca pot merge mai departe. Acesta este un caz special pentru ca daca el avea un comportament demn in fata camerelor eu eram acum cea… Era in avantajul lui sa se comporte demn si atunci presa ar fi putut interpreta acele contracte ca fiind legale. Dar eu am adunat toate dovezile in original, ca nimeni sa nu-mi poata spune ca nu am respectat legea.
V.M.: Ati invatat ceva din experienta acestei evacuari?
Paula Somaldoc: Am invatat ca trebuie sa merg intotdeauna mai departe si trebuie sa ma tin curata si departe de alte interese. Nu ca nu as fi stiut deja, dar aceasta convingere mi s-a intarit.
V.M.:Dar vine Vadim Tudor si va acuza de coruptie. De ce v-ar crede lumea pe dumneavoastra si nu pe el?
Paula Somaldoc: Dar nu ma intereseaza. Daca dumneavoastra vreti sa-l credeti pe Vadim, n-aveti decat. Eu nu ma uit la celalalt, eu ma uit la mine si spun “Doamne ajuta-ma sa raman pe calea asta”. Pe calea ingusta. Nu ma intereseaza restul. Stiti de ce? Pentru ca atunci eu am curaj si pentru ca stiu ca atunci nu ma va lasa Dumnezeu. Increderea mea nu e in oameni, in politica, in bani. Comoara mea e la Dumnezeu, nu aici.
Daca as avea hotarare impotriva lui Basescu m-as duce si impotriva lui cu aceeasi frunte sus, cu aceeasi libertate si dezinvoltura.
Paula Somaldoc
V.M.: Se spune totusi ca din aceasta meserie se traieste bine.
Paula Somaldoc: Nu am avere. Din onorariile pe care ni le permite legea, si nu am luat mai multi bani decat sunt prevazuti in lege, pot sa traiesc modest. Am un apartament cu doua camere si o masina. Atat. Nu am conturi, nu am avere, nu am copii, dar am salariati si acest birou si nu am datorii.
V.M.: Care a fost onorariul pentru evacuarea de marti?
Paula Somaldoc: 5200 RON. Sunt perioade in care nu reusesc sa adun darile pentru stat, dar cand vine o astfel de evacuare le pot plati. Statul a pus atat de multe taxe si impozite incat abia putem sa le ducem. Si cu toate acestea le respect.
V.M.:Si ati spus ca iubiti statul.
Paula Somaldoc: Da. Sunt roman. Fac parte din acest stat. Imi doresc ca oamenii sa se schimbe. Dar unde sa te duci. E ca si cum ai o mama alcoolica dar tot o iubesti ca e mama ta. Nimeni nu-ti da niciun fel de mama, ci trebuie sa tii de ce ai tu. Daca te vei duce la alta mama, ea va fi vitrega.