Sari direct la conținut

VIDEO Acord in SUA pentru ajutorul de 700 miliarde dolari pentru Wall Street / Sefii bancilor falimentare nu vor mai primi recompense

Politicienii americani au ajuns, duminica, la o intelegere in privinta planul de salvare a sistemului financiar american, in valoare de 700 de miliarde de dolari, anunta AFP. Negociatorul republican Judd Gregg a anutat intelegerea in cadrul unei conferinte de presa, unde a declarat ca secretarul Trezoreriei SUA va beneficia de autoritatea, resursele si flexibilitatea necesare pentru a aplica planul. Planul va fi votat cel mai devreme luni, atat in cadrul Senatului, cat si al Camerei Reprezentantilor.

Luni, presedintele George W. Bush a calificat acordul drept „curajos” si si-a exprimat speranta ca documentul va fi votat in Congres.

* Citeste ultima forma a acordului esential pentru piata financiara globala

  • Principalul punct al documentului, numit „Act de Urgenta pentru Stabilizare Economica 2008”, presupune eliberarea imediata a sumei de 250 de miliarde de dolari, platile viitoare fiind stabilite ulterior de Congres.
  • Cel mai negociat punct al planului a fost renuntarea la „golden parachute” (pachet de plati compensatorii pentru CEO-ul bancii in cazul in care este dat afara sau compania este preluata/da faliment).
  • Planul da dreptul Trezoreriei (Ministerul Finantelor) sa cumpere active riscante ale unor banci straine care au „operatiuni semnificative” pe teritoriul SUA

Democratul Harry Reid a subliniat ca un rol important in progresul discutiilor purtate duminica l-a avut si purtatorului de cuvant al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

Vezi imagini cu Nancy Pelosi anuntind acordul:

Henry Paulson, scretarul Trezoreriei SUA, care a luat parte la discutiile din Congres, a afirmat ca „am facut mari progrese pentru a ajunge la o intelegere, o intelegere care va functiona si care va fi eficienta pe piata si, implicit, va fi eficienta pentru toti americanii”, potrivit AFP.

Miliardarul Warren Buffet i-a avertizat, duminica, pe negociatori ca daca nu cad de acord asupra planului economic de salvare a pietei financiare, natiunea se va confrunta cu „cel mai mare crah financiar din istoria americana”. Se pare ca Buffet a fost si el implicat in discutii, desi, formal, nu se afla pe lista negociatorilor, noteaza CNN.

Criza financiara si securitatea nationala au constituit si temele primei confruntari televizate intre Obama si McCain.

Mai multi oameni politici si numerosi cetateni se pronunta pentru oprirea planului de salvare a sectorului financiar, elaborat de secretarul de stat Henry Paulson si sustinut de administratia Bush. Site-ul NoWallStreetBailout.com este doar unul dintre multe site-uri care gazduiesc petitii de protest impotriva planului.

Cei 700 de miliarde de dolari sunt destinati preluarii activelor ‘toxice’ de pe spinarea institutiilor financiare (nume mari pe Wall-Street), explica Ovidiu Ciulina pe blogul Mersul Trendurilor. Cum se realizeaza? Bernanke explica: mortgage securities au doua nivele de pret: ‘fire-sale’ – pretul care se obtine daca un mortgage asset este vandut imediat si ‘hold-to-maturity’ – pretul care s-ar obtine daca activul ar fi tinut pana la maturitate. Iar daca Trezoreria reuseste sa cumpere aceste active, le va tine pana la maturitate, evitand astfel acel ‘fire-sale’.

Pentru a realiza obiectivul de mai sus, trebuie sa se realizeze o licitatie inversa, prin care vor castiga bancile care accepta cel mai putin pentru activele ‘toxice’ din portofoliu. Iar de aici deriva doua probleme: daca pretul este prea mic atunci bancile nu vor mai dori sa vanda, iar daca pretul este prea mare atunci americanul de rand va avea de suferit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro